Párolt lilakáposzta  recept
Párolt lilakáposzta
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Csikós tokány recept
Csikós tokány
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
52 héttel ezelőtt, a Mindmegette megújulásával egyidejűleg nyitotta meg Habliliom Könnyed Konyhája virtuális ajtaját, a konyhai kalandokat, jó ételeket és gasztronómiai kirándulásokat kedvelő olvasók előtt. Szinte felfoghatatlan, hogy milyen gyorsan elszaladt az első év!

Október eleji kis ünnepléshez mi sem illik jobban, mint egy egyszerűen elkészíthető őszi torta, ami egyszerre rafinált és diszkrét, ízeiben pedig a kakaó, vanília, a ricotta és a gyümölcs szinte könnyed táncra perdül:

Ricottakrémes szilvatorta

Hozzávalók egy 18 cm átmérőjű kerek tortaformához:

Ricottakrémes szilvatorta – kis rafinériával
Ricottakrémes szilvatorta – kis rafinériával

A tésztához:
5 dkg rétesliszt
5 dkg kukoricakeményítő
2,5 dkg cukrozatlan jó minőségű kakaópor
½ csomag sütőpor
1 csipet só
7,5 dkg porcukor
2 egész tojás szétválasztva
7,5 dkg vaj
1 evőkanál minőségi borpárlat (vagy konyak)

A krémhez:
25 dkg krémes ricotta
Kb. 12-15 dkg magozott friss szilva
8-10 dkg porcukor (a gyümölcs cukortartalmától függően)
1 dl víz
1,5 teáskanál kukoricakeményítő
1 teáskanál vanília kivonat
1 mokkáskanál őrölt gyömbér
1 evőkanál minőségi borpárlat (vagy konyak)

A tortalapok kenéséhez:
2-3 evőkanál nem túl sűrű házi szilvalekvár

A díszítéshez:
1-2 friss szilva cikkekre vágva, cukorgyöngy – ízlés szerint

Elkészítés: Sütőpapírral bélelem a teflonbevonatú tortaforma alját. Egy tálban elkeverem a lisztet, keményítőt és a kakaóport a sütőporral, valamint a csipetnyi sóval. A tojásokat szétválasztom, a fehérjét kemény habbá verem. A tojások sárgáját a 7,5 dkg porcukorral, valamint a vajjal és borpárlattal elektromos habverővel fehéredésig keverem. Folyamatos keverés mellett kanalanként hozzáadagolom a lisztes keveréket. A sűrű, sötét színű masszába forgatom a kemény fehérjehabot. A tésztát az előkészített tortaformába simítom. 175 °C-ra előmelegített légkeveréses sütőben 30 perc alatt megsütöm. A teteje minden bizonnyal felpúposodik, enyhén megrepedezik, de ez természetes. Rácsra helyezek egy jókora darab sütőpapírt, amit vékonyan meghintek porcukorral, erre borítom a kisült tortát úgy, hogy a púpos teteje kerüljön alulra. Az egyenletes felület elérése érdekében egy méretes tányérral kissé lelapítom. A rácson hagyom kihűlni.

Közben elkészítem az alkoholos szilvakrémet: a szilvákat kimagozom, feldarabolom, 1 dl vízben csomómentesre keverem a 1,5 teáskanál kukoricakeményítőt. A szilvákat a cukorral, gyömbérrel felforralom, hozzáadom a borpárlatot, valamint a keményítős vizet. Újabb forralás után leveszem a tűzhelyről. Még melegen botmixerrel pürésítem. A kihűlt, sűrű szilvakrémhez keverem a ricottát, ha szükséges, tovább édesítem. A krémet 15-20 percre hűtőszekrénybe teszem.

Könnyű szilvakrém ricottával, vaníliával, egy kevés alkohollal
Könnyű szilvakrém ricottával, vaníliával, egy kevés alkohollal

A kihűlt tortalapot éles késsel kettévágom. A lapokat vékonyan megkenem a szilvalekvárral. Az alsó lapra halmozom a ricottás szilvakrém kicsit kevesebb, mint felét. Erre helyezem a másik tortalapot úgy, hogy a lekvárral kent oldala a krémre kerüljön. A maradék krémet egyenletesen elosztom a torta tetején és oldalán. A kész tortát cukorgyöngyökkel, valamint a vékonyra szeletelt szilvával díszítem. Legalább 2 órára hűtőszekrénybe teszem.

A torta elkészült!
A torta elkészült!

Hideg vízbe mártott késsel érdemes szeletelni, másnap is nagyon finom, nem túl édes, de nagyon ízletes desszert. A semleges, kissé tejszínes, remek állagú ricottának köszönhetően nincs szükség további szilárdító anyag hozzáadására. Az alkohol csak nagyon enyhén érezhető a kész süteményben, de ha gyerekeknek készül, gyümölcslével is helyettesíthető, aki pedig intenzívebb, alkoholos zamatokra vágyik, nyugodtan duplázza a krémbe kerülő borpárlat vagy konyak mennyiségét!

A torta természetesen bármely alkalomra elkészíthető, hisz önmagában ünnep, ha sokan ülnek az asztalnál.

Asztalra került az ünnepi desszert!
Asztalra került az ünnepi desszert!

Habliliom virtuális asztalánál pedig most igazán sokakat szeretnék megvendégelni, hisz ez a blog nem működne, ha nincs a www.mindmegette.hu, nincsenek azok a kedves olvasók, akik hétről hétre követik a kulináris kalandozásokat, no és ha nincs Krisztina, az oldal csodálatos főszerkesztője, akinek bizalma és biztatása nélkül bele sem vágtam volna ebbe az örömteli ténykedésbe. Igyekszem továbbra is könnyen elkészíthető, mégis izgalmas, néha különleges elő- vagy főételeket, desszerteket, gasztro-kultúrtörténeti érdekességeket és egyebeket megosztani veletek.

Talán nem is titok, hogy az itt olvasható írások és a bennük található receptek mindegyike Habliliom sajátja. Kipróbált, végiggondolt finomságok, melyekkel remélem, hogy sokak konyhájába sikerül változatosságot és örömteli pillanatokat hoznom. Az illusztrációként szereplő fotókat is jobbára a konyhámban, illetve utazások, kirándulások során készítem.

A támogatást pedig az a sok biztatás és szeretetteli figyelem jelenti, melyek a kis írásokhoz fűzött megjegyzésekből, a mögöttük rejlő emberektől, tőletek jönnek. Tudom, hogy sokan vannak, akik idegenkednek attól, hogy saját véleményüket, egyetértésüket vagy épp tapasztalataikat megosszák egy nyilvános fórumon, de azért követik, eltárolják, elkészítik mindazt, ami elnyeri tetszésüket.

Ünnepeljüüünk!
Ünnepeljüüünk!

Születésnapon rendszerint az ünnepelt részesül ajándékban és meglepetésben, mégis arra gondoltam, hogy ez egy közös ünnep, ezért valamiképp szeretném megköszönni az elmúlt egy év figyelmét és kimondott vagy ki nem mondott törődését mindazoknak, akik kedvelik ezt a blogot. Bízva persze abban, hogy a következő év(ek) során még sok izgalmas és érdekes élményben lesz részünk együtt.

Itt csak virtuálisan jelenik meg a konyha, melynek valós produktumai vannak, így hát egy kis születésnapi játékra invitálnék mindenkit, aki kedvet érez hozzá és szívesen megkóstolna néhányat az itt készült finomságok közül.

Habliliom Könnyed Konyhája nem oly régóta már saját oldallal is jelen van a facebookon, ahol számos érdekesség, információ és természetesen lehetőség is vár mindenkit beszélgetésre, tapasztalatcserére.

Mindazok, akik bejelölik, hogy kedvelik, részt vehetnek a játékban. Három egyszerű kérdésre kell csupán felelni (a válaszokhoz segítséget jelentenek a blogban megjelent írások, valamint a facebookon közzétett információk), és a jutalom sem marad el! A háromból egy kérdés itt szerepel a Mindmegettén, a másik kettő a facebookon. Aki 2010. október 15-én éjfélig elküldi a helyes válaszokat a habliliom@gmail.com e-mailcímre, a következő ajándékok egyikét nyerheti:

1. díj: Meglepetésdesszert Habliliom Könnyed Konyhájából
2. díj: Meglepetéscsomag Habliliom Könnyed Konyhájából
3. díj: Meglepetés ajándék a Mindmegette jóvoltából

A játék részleteit a facebookon olvashatjátok. Ez a játék, miként a díjak is Habliliom ajándéka nektek, ezért is kerülnek a részletek a facebookon nyilvánosságra.

A játék első kérdése: Milyen gyümölcsből készült sorbet Habliliom Könnyed konyhájában?

Még egyszer is köszönöm azoknak, akik kedvelik ezeket az írásokat, recepteket, hogy hétről hétre visszatérnek, és az újonnan csatlakozóknak is, hogy együtt kalandozhatunk Kulináriában. Szeretettel várok továbbra is mindenkit Habliliom Könnyed Konyhájában a Mindmegettén és a facebookon is!


Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.