A házi sütemény már önmagában apró vagy nagyobb csoda – aki készíti, minden figyelmét és törődését igyekszik a készülő finomságra összpontosítani, akik pedig kóstolják, tudják, hogy a cukrászdákban vásárolhatóval össze nem hasonlítható élmény vár rájuk.
Ünnepnapok elmúltával a hétköznapokba is számos örömteli pillanatot lehet csempészni egy-egy jól megválasztott desszerttel. Családi hagyományok, konyhai gyakorlat és persze vállalkozó kedv egyaránt befolyásolják, hogy kiben milyen emlékképeket idéz, ha meghallja: házi sütemény.
A jó házi sütemény legalább egy egész nagy tepsivel készül, szeletelni lehet, és persze nehéz megállni, hogy keveset kóstoljon belőle az ember. Hozzátartoznak a hosszú beszélgetések éppúgy, mint az ismerősség, otthonosság érzése, valamint nem árt egy csésze forró tea vagy tejeskávé – és nem tartozik hozzá semmi olyasmi, ami különösebb felhajtást igényelne, de másnap is ugyanolyan finom, mint frissen. Egyszerűen jó! És nagyszerű mindaz, ami vele együtt jár: a társaság, a csinos tálalás és annak hangulata, hogy mindig lehet időt szánni az elkészítésre, a falatozgatásra – kizárható mindaz a stressz, ami a hétköznapokat oly nagyon jellemzi.
Mivel a karácsonyi sütési kampányban sikerült rendes készletekkel felszerelkeznem tartós alapanyagokból, sorra igyekszem olyasmiket tálalni, amelyekben sorra minden hasznosul, ugyanakkor rendre változatos és izgalmas újdonságok, vagy ismerős, de újrahangolt fogások kerülnek a tányérokra.
A rumos dió nagyszerű ízemlékei is valahonnan régről, talán nagymamám példásan rendszerezett spájzának polcairól tűnnek fel legkorábbról. Arra már kevésbé emlékszem, mi minden készült annak idején belőle, de a rum, a dió, no meg a házi sütemény egysége vitathatatlanul téli és nagyon otthonos. Erre a hétvégére olyan kellemesen puha, nagyon aromás desszert került a tányérokra, melyek újraértelmeztek sokféle régi ízélményt.
Puha rumos diókocka – vaníliafedél alatt
Hozzávalók egy 25x18 cm-es kis tepsihez:
A tésztához:
18,5 dkg rétesliszt
5 dkg puha vaj
4 dkg porcukor
1 tojássárgája
1 dkg élesztő
½ dl tej
csipetnyi só
A rumos diótöltelékhez:
10 dkg finomra őrölt dió
5 dkg zsemlemorzsa
5 dkg porcukor
1 csapott evőkanál kukoricakeményítő
1 tojássárgája
2 tojásfehérje
2 dl tej
½ dl rum
csipetnyi fahéj
A vaníliafedélhez:
1 ½ dl tej
1 vaníliarúd kikapart belseje
1 tojás szétválasztva
5 dkg kukoricakeményítő
2 ½ dkg porcukor
A tálaláshoz:
porcukor
Elkészítés: A tészta hozzávalóit kimérem, a lisztet tálba szitálom, a tejet meglangyosítom. A cukorból 1 mokkáskanálnyit kis tálba teszek, erre öntöm a 40 fokra melegített tejet, belemorzsolom az élesztőt. Amíg az élesztő felfut, a lisztet a cukorral és csipetnyi sóval alaposan elkeverem. A puha vajat felkockázom, elmorzsolom a lisztes eleggyel. Hozzáadom a felfuttatott élesztőt a tejjel együtt, valamint a tojássárgáját. A konyhai robotgép dagasztókarjával egyenletes tésztává dolgozom. Enyhén lisztezett felületen pihentetem konyhai hőmérsékleten addig, amíg a töltelék elkészül.
A diót a keményítővel és a cukorral összekeverem, hozzáadok egy nagy csipetnyi őrölt fahéjat, majd a vaníliarúd kikapart magjait. Fokozatosan hozzáadagolom a tejet és rumot. Egy tojássárgáját kis tálba helyezek, a tésztánál félretett tojásfehérjét és a most különválasztottat keverőtálban kemény habbá verem.
A rumos diós keveréket kis lábosban enyhe tűzön, állandó kevergetés mellett sűríteni kezdem, mikor már majdnem elkészült, hozzáadom a tojássárgáját – alaposan elkeverem. Sűrű, illatos krém lesz a végeredmény. Langyosra hűtöm, majd óvatosan hozzákeverem a keményre vert habot.
A vaníliafedélhez először szétválasztom a tojást, a fehérjét habbá verem, a többi hozzávalót pedig alaposan elkeverem.
A sütőt 175 fokra előmelegítem.
A tésztát enyhén lisztezett felületen vékonyra nyújtom – akkorára, hogy kényelmesen kibélelhessem vele a sütőpapírral borított magasfalú, kisméretű tepsit. A tepsi mérete azért lényeges, mert akkor lesz szép magas a sütemény, ha az megfelelő! A tésztát nyújtófa segítségével a tepsibe helyezem. Az alját villával néhány helyen megszurkálom, majd rásimítom a rumos diótölteléket, aztán pedig a folyékony vaníliás öntetet.
Előmelegített sütőben 35-40 perc alatt aranyszínűre sütöm. Még melegen meghintem kevés porcukorral, de csak akkor szeletelem, mikor már teljesen kihűlt.
A puha, élesztős-omlós tészta és a könnyű rumos-diós töltelék, valamint a tetején puha réteggé sülő vaníliaréteg tökéletes egységet képez. A sütemény külön bája, hogy a vaníliafedél egy része sütés közben szinte egyenletes krémréteget képez a diórengetegben.
Másnap is ugyanolyan ízletes, nem szárad ki. A mennyiség természetesen duplázható.
Egy csésze meleg ital és a társaság teszi teljessé a házi süteményezést, aminek apró csodái az egész hétre jótékony hatást gyakorolhatnak.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.