Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Szilvalekváros tepertős papucs recept
Szilvalekváros tepertős papucs
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Ha csábító süteményillat lengi körül a konyhát, minden betoppanó családtag vagy vendég számára egyértelmű: jobb helyre be sem léphetne!

A házi sütemény már önmagában apró vagy nagyobb csoda – aki készíti, minden figyelmét és törődését igyekszik a készülő finomságra összpontosítani, akik pedig kóstolják, tudják, hogy a cukrászdákban vásárolhatóval össze nem hasonlítható élmény vár rájuk.

Ünnepnapok elmúltával a hétköznapokba is számos örömteli pillanatot lehet csempészni egy-egy jól megválasztott desszerttel. Családi hagyományok, konyhai gyakorlat és persze vállalkozó kedv egyaránt befolyásolják, hogy kiben milyen emlékképeket idéz, ha meghallja: házi sütemény.

A jó házi süteményhez a tálalás és a hangulat is hozzátartozik
A jó házi süteményhez a tálalás és a hangulat is hozzátartozik

A jó házi sütemény legalább egy egész nagy tepsivel készül, szeletelni lehet, és persze nehéz megállni, hogy keveset kóstoljon belőle az ember. Hozzátartoznak a hosszú beszélgetések éppúgy, mint az ismerősség, otthonosság érzése, valamint nem árt egy csésze forró tea vagy tejeskávé – és nem tartozik hozzá semmi olyasmi, ami különösebb felhajtást igényelne, de másnap is ugyanolyan finom, mint frissen. Egyszerűen jó! És nagyszerű mindaz, ami vele együtt jár: a társaság, a csinos tálalás és annak hangulata, hogy mindig lehet időt szánni az elkészítésre, a falatozgatásra – kizárható mindaz a stressz, ami a hétköznapokat oly nagyon jellemzi.

Mivel a karácsonyi sütési kampányban sikerült rendes készletekkel felszerelkeznem tartós alapanyagokból, sorra igyekszem olyasmiket tálalni, amelyekben sorra minden hasznosul, ugyanakkor rendre változatos és izgalmas újdonságok, vagy ismerős, de újrahangolt fogások kerülnek a tányérokra.

Jól ismert összetevők újrahangolásra várva
Jól ismert összetevők újrahangolásra várva

A rumos dió nagyszerű ízemlékei is valahonnan régről, talán nagymamám példásan rendszerezett spájzának polcairól tűnnek fel legkorábbról. Arra már kevésbé emlékszem, mi minden készült annak idején belőle, de a rum, a dió, no meg a házi sütemény egysége vitathatatlanul téli és nagyon otthonos. Erre a hétvégére olyan kellemesen puha, nagyon aromás desszert került a tányérokra, melyek újraértelmeztek sokféle régi ízélményt.

Puha rumos diókocka – vaníliafedél alatt

Puha, illatos, apró süteménykockák
Puha, illatos, apró süteménykockák

Hozzávalók egy 25x18 cm-es kis tepsihez:

A tésztához:
18,5 dkg rétesliszt
5 dkg puha vaj
4 dkg porcukor
1 tojássárgája
1 dkg élesztő
½ dl tej
csipetnyi só

A rumos diótöltelékhez:
10 dkg finomra őrölt dió
5 dkg zsemlemorzsa
5 dkg porcukor
1 csapott evőkanál kukoricakeményítő
1 tojássárgája
2 tojásfehérje
2 dl tej
½ dl rum
csipetnyi fahéj

A vaníliafedélhez:
1 ½ dl tej
1 vaníliarúd kikapart belseje
1 tojás szétválasztva
5 dkg kukoricakeményítő
2 ½ dkg porcukor

A tálaláshoz:
porcukor

Elkészítés: A tészta hozzávalóit kimérem, a lisztet tálba szitálom, a tejet meglangyosítom. A cukorból 1 mokkáskanálnyit kis tálba teszek, erre öntöm a 40 fokra melegített tejet, belemorzsolom az élesztőt. Amíg az élesztő felfut, a lisztet a cukorral és csipetnyi sóval alaposan elkeverem. A puha vajat felkockázom, elmorzsolom a lisztes eleggyel. Hozzáadom a felfuttatott élesztőt a tejjel együtt, valamint a tojássárgáját. A konyhai robotgép dagasztókarjával egyenletes tésztává dolgozom. Enyhén lisztezett felületen pihentetem konyhai hőmérsékleten addig, amíg a töltelék elkészül.

A diót a keményítővel és a cukorral összekeverem, hozzáadok egy nagy csipetnyi őrölt fahéjat, majd a vaníliarúd kikapart magjait. Fokozatosan hozzáadagolom a tejet és rumot. Egy tojássárgáját kis tálba helyezek, a tésztánál félretett tojásfehérjét és a most különválasztottat keverőtálban kemény habbá verem.

A rumos diós keveréket kis lábosban enyhe tűzön, állandó kevergetés mellett sűríteni kezdem, mikor már majdnem elkészült, hozzáadom a tojássárgáját – alaposan elkeverem. Sűrű, illatos krém lesz a végeredmény. Langyosra hűtöm, majd óvatosan hozzákeverem a keményre vert habot.

A vaníliafedélhez először szétválasztom a tojást, a fehérjét habbá verem, a többi hozzávalót pedig alaposan elkeverem.

A sütőt 175 fokra előmelegítem.

A tésztát enyhén lisztezett felületen vékonyra nyújtom – akkorára, hogy kényelmesen kibélelhessem vele a sütőpapírral borított magasfalú, kisméretű tepsit. A tepsi mérete azért lényeges, mert akkor lesz szép magas a sütemény, ha az megfelelő! A tésztát nyújtófa segítségével a tepsibe helyezem. Az alját villával néhány helyen megszurkálom, majd rásimítom a rumos diótölteléket, aztán pedig a folyékony vaníliás öntetet.

A tésztaréteget diótöltelék, azt pedig vaníliafedél borítja
A tésztaréteget diótöltelék, azt pedig vaníliafedél borítja

Előmelegített sütőben 35-40 perc alatt aranyszínűre sütöm. Még melegen meghintem kevés porcukorral, de csak akkor szeletelem, mikor már teljesen kihűlt.

Egy tepsi házi sütemény – még melegen
Egy tepsi házi sütemény – még melegen

A puha, élesztős-omlós tészta és a könnyű rumos-diós töltelék, valamint a tetején puha réteggé sülő vaníliaréteg tökéletes egységet képez. A sütemény külön bája, hogy a vaníliafedél egy része sütés közben szinte egyenletes krémréteget képez a diórengetegben.

Csodás falatok 2 X 2 cm-es kockákban
Csodás falatok 2 X 2 cm-es kockákban

Másnap is ugyanolyan ízletes, nem szárad ki. A mennyiség természetesen duplázható.
Egy csésze meleg ital és a társaság teszi teljessé a házi süteményezést, aminek apró csodái az egész hétre jótékony hatást gyakorolhatnak.

Sok-sok diós recept a Mindmegettén >>>

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.