Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Puncstorta  recept
Puncstorta
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen recept
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Mákos guba  recept
Mákos guba
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Ha egy fogás nevében szerepel a paprikás jelző, szinte biztosra vehető, hogy valami jó kis magyaros finomságról van szó.

Jóllehet az elmúlt évek magyar vagy még pontosabban magyaros konyhája komoly változásokat tudhat magáénak, amelyben az egészségesebb fogások is mind nagyobb szerepet kapnak, sokan mégsem tudnak elvonatkoztatni a gulyás-paprikás vonulattól, ha magyar ételekről van szó. Pedig jó kis ismerős alapanyagokkal is lehet egészen új finomságokkal színesíteni a könnyed ételek kínálatát, akár a magyar konyha fontos alapanyagainak újragondolásával is.

Ha paprikáról van szó, a piros színűben koncentrálódik a legtöbb vitamin, aroma
Ha paprikáról van szó, a piros színűben koncentrálódik a legtöbb vitamin, aroma

Köztudomású, hogy a minőségi fűszerpaprika Szeged és Kalocsa környékén nagy hagyományokkal rendelkezik, sőt a zöldpaprika termelésre is büszkék lehetnek a gazdák, a világ nagy termelőivel mégsem vesszük fel a versenyt. Ez persze mit sem befolyásolja a minőségi paprikához fűződő bensőséges viszonyt, mert hát akárhogy is nézzük, a helyben termelt, zamatos zöldségek és fűszeralapanyagok mindennél jobbak. Arról nem is szólva, hogy a konyhában - ahogy a tv-szakácsok nagyasszonya, Julia Child mondaná - egyedül vagyunk, senki nem látja, mi történik, szóval bátran kísérletezhetünk mindenféle földi jóval!

Jól ismert alapanyagok képezik a tölteléket – új felfogásban
Jól ismert alapanyagok képezik a tölteléket – új felfogásban

Ezen a héten olyan hagyományos alapanyagokból készítettem valami különlegeset, amelyeket idehaza mindenki jól ismer: paprika - friss és fűszer formájában -, tehéntúró, valamint réteslapok jelentették a bázist. Ezúttal olyan fogást szerettem volna tálalni, amely egyszerre mutatja a magyar konyha még kiaknázásra váró oldalát, ugyanakkor kicsit fel is pezsdíti a megszokott ízeket, struktúrákat, formákat.

Végtelenül egyszerű, ám annál izgalmasabb lett a végeredmény, ami nem más, mint egy különleges rétes, amely azonban nem rúddá tekeredve, hanem egymásra rétegzett lapok formájában került a tepsibe. A lényeg pedig természetesen a töltelék! November táján nem minden évben van olyan szerencsénk, hogy még szabadföldi paprikával főzzünk, az idei időjárás azonban még ezt is lehetővé tette.

A grillezett paprika fényes héja könnyedén eltávolítható – de hámozás előtt látványnak sem utolsó
A grillezett paprika fényes héja könnyedén eltávolítható – de hámozás előtt látványnak sem utolsó

Így aztán piros kápia paprikát grilleztem a sütőben, ez képezte a töltelék lényegét. Hozzá került némi krémes tehéntúró, fűszerek, és megszületett az egyszerűen rekonstruálható, könnyű magyaros konyhai hagyományokhoz is illeszkedő, ugyanakkor azokat kissé átértelmező füstös, paprikás rétes. A füstölt paprika ugyan a spanyoloknak köszönhetően terjedt el világszerte, de a fűszerezésben fontos szerepet betöltő kétféle őrölt paprika fúziója csak előnyére válik a fogásnak! A lényeg pedig a végeredmény: hogy kóstolást követően mindenki elégedett legyen.

Füstös, paprikás rétes

Különleges, magyaros ízekben gazdag, kissé füstös aromájú paprikás rétes
Különleges, magyaros ízekben gazdag, kissé füstös aromájú paprikás rétes

Hozzávalók 4 személyre:
1 csomag 6 lapból álló réteslap (legjobb a teljesőrlésű liszttel készült, friss)
50 dkg piros kápia paprika
25 dkg krémes tehéntúró
1 mokkáskanál őrölt pirospaprika
1 púpozott teáskanál őrölt füstölt paprika
1 db nagyméretű egész tojás (vagy 2 db kisebb)
½ teáskanál só
1 mokkáskanál őrölt rozmaring
frissen őrölt bors – ízlés szerint
1 dl kukoricaolaj

Elkészítés: A paprikát alapos mosást követően 220 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc megsütöm. Ha kihűlt, fényes héját könnyedén eltávolítom, kicsumázom, nagyobb darabokra vágom. Turmixgép poharába töltöm, sóval, borssal, rozmaringgal fűszerezve finomra pürésítem. Egy keveset lecsípek belőle a tálaláshoz. A maradék paprikakrémet alaposan összekeverem a krémes túróval és a tojással, valamint a kétféle őrölt fűszerpaprikával.
A sütőt 175 fokra előmelegítem, egy kisméretű (22 X 18 cm-es) gáztepsit sütőpapírral borítok.
A réteslapokat kiterítem. Az első lapot alaposan megkenem olajjal, majd kibélelem vele a tepsit, erre újabb olajjal megkent réteslapot helyezek.

Csak egyenletesen elosztom a tölteléket a lapokon
Csak egyenletesen elosztom a tölteléket a lapokon

A paprikás töltelék felével megkenem a lapokat, majd újabb 2 réteslap következik, az előbb leírtak szerint előkészítve. Erre kerül a töltelék másik fele, végül a maradék réteslappal beborítom. Az utolsó réteslap tetejét megkenem olajjal, friss tengeri sóval meghintem, borsot őrölök rá.
Az előmelegített sütőben 20-22 perc alatt aranyszínűre sütöm. Néhány percet a tepsiben pihentetem, majd a félretett paprikarémmel tálalom.

Az extra porció paprikakrém kifejezetten előnyére válik
Az extra porció paprikakrém kifejezetten előnyére válik

Az enyhén édeskés sült paprika, valamint a kissé pikáns fűszerek aromái, a füstös ízek remekül érvényesülnek ebben a rétesben. Önálló fogás, előétel éppúgy lehet, mint köret.

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.