Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Puncstorta  recept
Puncstorta
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Avokádókrém recept
Avokádókrém
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Itt a tél, minden gyorsan készülő, sütőből kikerülő fogás jól jön ilyenkor! A tortaformában vagy még inkább a kisméretű, úgynevezett tortlett, illetve eredeti francia nevén tartelette formában sült minitortákról rendszerint a gyümölccsel, esetleg cukrászkrémmel, tejszínhabbal töltött desszert jut először az ember eszébe. No de miért ne lehetne a kis formákban desszerttől eltérő ételeket is készíteni?

A ma már rendszerint levehető oldalú kivitelben gyártott nagyjából 10 cm átmérőjű tortlettformák igencsak sokrétűen használhatók. Szívesen készítek bennük nem csupán desszerteket – egyszerűen érdekesebb, ha nem nagy piteformában vagy tepsiben készül az a lepény, aminek ropogós a tésztája, izgalmas a tölteléke, ráadásul gyorsan megvan, és azon melegében a legfinomabb.

Kis tortaformákba kerül majd a barnacsiperkés töltelék
Kis tortaformákba kerül majd a barnacsiperkés töltelék

A tankönyvek szerint a magyarosan tortlettként írt fogás a desszertek közé tartozik, és lényegében a tarte kicsinyített változata. Omlós tészta, amit vakon megsüt az ember, aztán idénytől, no meg kedvtől, fantáziától függően megtölti mindenféle finomsággal. Most úgy döntöttem, nem az édességek szekcióját bővíteném, hanem viszonylag gyorsan tálalható főételt sütnék benne, ami gyorsan felmelegíti az embert.

A barna csiperke íze gazdagabb, mint fehér társáé, ragukhoz, mártásokhoz is pompás
A barna csiperke íze gazdagabb, mint fehér társáé, ragukhoz, mártásokhoz is pompás

A piaci kínálatnak köszönhetően a termesztett csiperkéből soha nincs hiány. A barnacsiperke pedig színével, zamatával emlékeztet az erdei gombákra, és nagyon egyszerű a feldolgozása is. Cserépben nevelkedő bazsalikomból is akadt itthon, ami nálam szinte elválaszthatatlan fűszere a gombának, mi tagadás, a rozmaringgal és a kakukkfűvel együtt. A frizsiderben mindig akad 1-2 csomag leveles tészta, ha hirtelen kell valamit varázsolni, így gyorsan összeállt a gombás minitorták ötlete. Persze sós, omlós tésztával is tökéletes, így azonban vitathatatlanul gyorsabb. Mivel kis felületnek kell megsülnie, a vaksütéssel is spórtoltam némi időt. Inkább villával alaposan megszurkáltam a tésztát, úgy küldtem be a kis tortákat már töltelékkel felszerelve az előmelegített sütőbe.

Frissen az igazi, de ha marad belőle, másnap is finom – és felmelegíteni sem nehéz, olyan lesz, mintha frissen készült volna!

Gombakrémes minitorták

Aranyló, ropogós tészta, gazdag, krémes töltelék – és a kissé megpirult bazsalikomlevél
Aranyló, ropogós tészta, gazdag, krémes töltelék – és a kissé megpirult bazsalikomlevél

Hozzávalók 6 db minitortához:
1 csomag friss leveles tészta (275 g)
50 dkg barnacsiperke
1 db közepes méretű vöröshagyma
1 kis pohár zsírszegény tejföl (175 g)
1 db egész tojás
1 teáskanál szárított, őrölt rozmaring
1 teáskanál őrölt kakukkfű
1 kis csokor friss bazsalikomlevél
1 teáskanál olívaolaj
1 teáskanál szarvasgombás olívaolaj (ha nincs, sima olívával helyettesíthető)
ízlés szerint: frissen őrölt bors és só

Elkészítés: A gombát megtisztítottam, gorombára vágtam. A hagymát finomra aprítottam. A kétféle olajon a bazsalikom kivételével a többi fűszerrel 4-5 perc alatt megpirítottam a gombát. Kissé hűlni hagytam, majd a tejföllel, a tojással, a bazsalikomlevelekkel, amelyek közül 6-ot félretettem a tetejére, botmixerrel krémmé turmixoltam.
A kis tortaformák alját sütőpapírral béleltem. A sütőt 180 fokra előmelegítettem.
A leveles tésztát kissé kinyújtottam, és desszertes tányér segítségével 6 akkora körlapot vágtam ki belőle, amelyekkel kényelmesen kibéleltem az előkészített formákat.

A töltelék a sütőben szépen megemelkedik majd
A töltelék a sütőben szépen megemelkedik majd

A tölteléket egyenletesen szétosztottam bennünk, a jó meleg sütőben 15-18 perc alatt aranylóra sütöttem. Azon melegében tálaltam.

Egy könnyű salátával tökéletes ebéd- vagy vacsorafogás – nagy előnye, hogy lelkiismeret-furdalás nélkül falatozható, ráadásul valóban nagyon finom!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.