Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Mákos guba  recept
Mákos guba
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Csörögefánk recept
Csörögefánk
A klasszikus húsvéti kalácson túl is készülnek ilyenkor mindenféle finomságok a konyhában. Méghozzá jó, ha olyasmi is bekerül a repertoárba, ami elég látványos, gyorsan elkészíthető, és biztos sikerre számíthat.

Nyilván mindenkinek megvannak a kedvenc húsvéti süteményei, de akár az utolsó pillanatban is adódhat úgy, hogy jól jön néhány ötlet, viszonylag egyszerűen kivitelezhető recept.

Készül ilyenkor méretes fonott kalács, gyakorta képviselőfánk, sőt egy tepsi zserbó is, de az újdonságoknak vagy épp ritkán készített finomságoknak is van helye a konyhában.

Az élesztővel lazított omlós tészta különleges aprósüteményekhez is tökéletes
Az élesztővel lazított omlós tészta különleges aprósüteményekhez is tökéletes

Az élesztővel lazított omlós tésztát szívesen készítem, remekül formálható, sokrétűen felhasználható. Igazi tavaszi színekben pompázó apró tekercseket sütöttem most belőle, darabolt kandírozott gyümölcsökkel és szeletelt mandulával.

A tészta összeállítását követően már nem kell keleszteni, így amint megvan, tölthető, szeletelhető, süthető!

Édes tekercsek – tavaszi színekben
A vaníliás porcukorral meghintett tekercsek frissen az igaziak, de másnap is finomak
A vaníliás porcukorral meghintett tekercsek frissen az igaziak, de másnap is finomak

Hozzávalók:
A tésztához:

35 dkg süteményliszt + egy kevés a nyújtáshoz
5 dkg porcukor
20 dkg puha vaj
1 db közepes méretű tojás
1 dkg friss élesztő
1 dl tej
1 késhegynyi sütőpor
1 csipet só
A töltelékhez:
20 dkg apróra vágott vegyes aszalt gyümölcs (pl. kandírozott citrushéj, cseresznye, meggy, aszalt szilva)
5 dkg hámozott, szeletelt mandula
A tálaláshoz:
vaníliával kevert porcukor

Elkészítés: A töltelékhez a kandírozott gyümölcsöket nagyjából azonos méretűre, kb. ½ cm-esre kockáztam. A mandulát kissé összemorzsoltam, és a gyümölcsökhöz adtam.
Egy mokkáskanálnyit lecsíptem a tésztához kimért porcukorból. A tejet 40 fokra felmelegítettem, elkevertem benne a cukrot, majd belemorzsoltam az élesztőt. Amíg felfutott, a lisztet tálba szitáltam, hozzákanalaztam a maradék cukrot, beleszórtam a sót és a sütőport, elkevertem. A tojást kissé felvertem. A háztartási robotgépet felszereltem a dagasztóbetéttel, és a lisztes keverék közepére kis mélyedést formáltam, ebbe öntöttem a felfuttatott élesztőt, és dagasztani kezdtem, folyamatos üzemmód mellett hozzáadtam a tojást is, végül apránként a puha vajat. Nagyjából 7-8 perc alatt fényes, sima tésztává dolgoztam a hozzávalókat.
A tésztát megfeleztem, és előbb az egyiket nyújtottam lisztezett felületen kb. ½ cm vékony téglalappá. Ráhalmoztam a mandulás gyümölcsök felét, mintha rétest töltenék, és a hosszabb oldalától kiindulva feltekertem. Ugyanígy jártam el a másik tésztarésszel is.
A sütőt 175 fokra előmelegítettem, 2 tepsit sütőpapírral béleltem, és a rudakból 1 cm vastag szeleteket vagdostam. A kis tekercseket elhelyeztem a tepsiken.
Nagyjából 10-12 perc alatt világosra sütöttem. Még azon melegében meghintettem vaníliával kevert porcukorral.
Látványos és nagyon zamatos sütemény!

A biztonság kedvéért készült még gyorsan egy szinte bonbonnak is beillő villámdesszert, amihez a maradék aszalt szilvát használtam fel, amit marcipánba rejtettem, végül pedig cukrozatlan kakaóporba forgattam. Hihetetlenül egyszerű, sütés nélkül készíthető finomság!

Marcipángolyók aszalt szilvával töltve
Töltött marcipán kakaóporba hempergetve – hát lehet neki ellenállni?
Töltött marcipán kakaóporba hempergetve – hát lehet neki ellenállni?

Hozzávalók nagyjából 16-18 golyóhoz:
20 dkg marcipánmassza
10 dkg porcukor
1 evőkanál rum
8-9 db puha aszalt szilva félbevágva
A hempergetéshez:
jó minőségű cukrozatlan kakaópor

Elkészítés: A puha aszalt szilvákat hosszában megfeleztem. Ha nem elég puha a gyümölcs, érdemes 1 órára langyos vízbe áztatni.
A marcipánt nagylyukú reszelőn lereszeltem, hozzászitáltam a porcukrot, majd belekanalaztam a rumot. Alaposan elkevertem, majd masszává gyúrtam. Fogtam egy fél gyümölcsöt és egy kis diónyi marcipánmasszát, a gyümölcsöt körbevettem a marcipánnal, majd meghempergettem a kakaóporban. Mindegyikkel így jártam el.
Gyorsan elkészül, és nem valószínű, hogy megéri a másnapot, hacsak nem elég szemfüles az ember, és kimenekít belőle néhány darabot.

Kis dobozba pakolva ajándéknak is tökéletes
Kis dobozba pakolva ajándéknak is tökéletes

Békés, finom falatokban gazdag, szép húsvéti ünnepeket kívánok mindenkinek!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.