Egy csomag fagyasztott gesztenyemasszából a legegyszerűbben kivitelezhető édesség a tejszínhabbal gazdagon tálalt gesztenyepüré, aminek kiválóságához kétség sem fér. A hétvégére azonban ennél izgalmasabb, ünnepi ínyencséget szerettem volna tálalni, ami jellegében őrzi a gesztenye és a tejszínhab tökéletes egymásra találását, de ennél szorosabb összetartozásuknak is hangsúlyt ad.
Hozzátartozik az igazsághoz, hogy a recept kísérleti stádiumában többféle lehetőség is felmerült, miként lehet meglelni a téli hangulat, a könnyű krém és az ízletes tészta egységét, de a tökéletesítés során a kerek torta vitte el a pálmát.
Az év bármely szakában elkészíthető ez a finomság, ízei mégis leginkább ehhez az évszakhoz illeszkednek. Igaz, hogy jégvirágok az ablakon ékeskedhetnek, a díszítés elemei valamiképp ezekre a téli halvány, könnyedén elillanó jelenségekre emlékeztettek.
A nehéz vajkrémes torták sosem tartoztak a kedvenceim közé, valahogy a gesztenyetortáról is azt a képet és ízemléket őriztem, hogy túlságosan édes, túlságosan vajas – és bizony igencsak nehéz édesség. Ideje volt, hogy leszámoljak a régi beidegződésekkel, és végre elkészüljön egy rafinált, mégis könnyű torta, amely bármely ünnepi asztalon, de a hétvégi családi ebédeken is nagyszerű koronája a lakomáknak!
Jégvirágok tortája – könnyű gesztenyekrémmel
Hozzávalók egy 20 cm átmérőjű tortához:
A tésztához:
3 db nagyméretű tojás szétválasztva
2 evőkanál langyos víz
10 dkg porcukor
1 csapott evőkanál cukrozatlan kakaópor
7½ dkg rétesliszt
2 dkg kukoricakeményítő
1 kis csipetnyi só
A krémhez:
25 dkg gesztenyemassza
25 dkg mascarpone
2 dl habtejszín
2 evőkanál vaníliával kevert porcukor
1 teáskanál cseresznyepálinka + a locsoláshoz 3 teáskanál
A díszítéshez:
csokoládélapok vagy -virágok
Elkészítés: A sütőt 160 fokra előmelegítem. A kapcsos tortaforma alját sütőpapírral bélelem.
A tésztához a tojásokat szétválasztom, a fehérjéből kemény habot verek, félreteszem. A 3 tojás sárgáját a 10 dkg cukorral 5-6 perc alatt krémesre keverem a háztartási robotgép habverőjével. Hozzáadom a 2 evőkanál langyos vizet, alaposan elkeverem. Óvatosan hozzá adagalom a lisztet, keményítőt és a kakaóport, végül a csipetnyi sót. A kissé sűrű masszát hablapát segítségével fellazítom a kemény habbá vert fehérjével, ügyelve arra, hogy a hab ne törjön össze. Ezt a legkönnyebben úgy lehet elérni, ha óriási 8-asokat rajzolva elegyítem az összetevőket.
A tésztát a formába simítom, néhányszor hozzáütögetem a konyhapulthoz, hogy a felesleges levegő távozzon, a tészta ne púposodjon fel sütés közben. 28-30 perc alatt megsütöm.
A tortaalapot kiveszem a formából, sütőpapírral borított rácson hagyom hűlni.
Ha kihűlt, három részre vágom. Mindegyik lapot meglocsolom 1-1 teáskanál cseresznyepálinkával. Amíg a krém elkészül, állni hagyom.
A tejszínből kemény habot verek.
Egy másik tálban habosra keverem a mascarponét a cukorral és a maradék pálinkával, majd beleforgatom a tejszínhabot.
A krémet elfelezem. Az egyik feléhez habverővel hozzákeverem a felolvasztott gesztenyemasszát, a másik felét fehéren hagyom.
Fogok két habzsákot, mindkettőt felszerelem csillagcsőrrel, és megtöltöm őket a kétféle krémmel.
A torta alsó részét tortapapírral borított tálra helyezem. A közepére nagyobbacska rózsát biggyesztek a gesztenyés krémből, majd szorosan köré fonok egy koszorút a tejszínes krémből. Felváltva addig ismétlem a krémkarikákat, amíg elérek a tortalap széléig. Ekkor ráhelyezem a középső lapot, amit hasonlóan töltök meg. Erre kerül a harmadik tortalap.
A torta oldalát vékonyan gesztenyés krémmel borítom, amit egy cakkos tortalapát segítségével kissé kidekorálok. A maradék krémből kis rózsákat formálok a tetejére.
Egy éjszakára beteszem a frizsiderbe.
Másnapra tökéletesen összeérnek az ízek, csak ekkor dekorálom a csokoládélapokkal.
Némiképp időigényes, de csupán a várakozás következtében – az íze pedig mennyei!
A sötét és zamatos tortalapokhoz nincs szükség lazítószerre, a tojáshabtól és a keményítőtől lesznek nagyon könnyűek, a kétféle krém pedig csudafinom egységet képez közöttük.
A halvány, könnyű téli virágok első pillantásra is ellenállhatatlanná varázsolják a desszertet. Hát kell ennél több egy tökéletes ünnepi téli ebéd zárásához?
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.