Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Minestrone recept
Minestrone
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Panasz nem lehet a hosszú és kifejezetten enyhe őszi időjárásra! Eddig halogattam is a saját veteményből cseperedett fűszernövények, valamint a balkonra telepített koktélparadicsom betakarítását, már ha egyáltalán lehet így fogalmazni a néhány óriás cserépben nevelt növénnyel kapcsolatban, de már eljött az ideje.

Városi ember számára igazán nagy kincs, ha bármilyen kis területen saját nevelésű zöldséget, gyümölcsöt szüretelhet és tálalhat fel. A koktélparadicsom kifejezetten jól érzi magát balkonládákban éppúgy, mint méretes virágcserepekben. Ontotta szépen a zamatosabbnál zamatosabb apró piros paradicsomokat.

A saját termésnek párja nincs
A saját termésnek párja nincs

Most viszont ideje volt leszüretelni a termést, a még zöld, illetve halványpiros példányok is szépen beérnek a konyhában. Összehasonlíthatatlanul zamatosabbak, mint a piacon vagy zöldségesnél, közértek zöldséges részlegén kínált koktélparadicsomok. Szendvicsekhez, hidegtálakhoz és salátákhoz egyaránt nagyszerű.

A nem teljesen érett példányok néhány nap alatt szép pirosak lesznek a konyhában
A nem teljesen érett példányok néhány nap alatt szép pirosak lesznek a konyhában

A fűszerkertnek is csak barokkos túlzással nevezhető részlegen igencsak szépen fejlődött ebben az évben az enyhén citromillatú, ajándékba kapott kakukkfű, illatát már messziről lehet érezni. Még a fagyok beállta előtt célszerű lett szárítani ezt a különlegesen gazdag ízvilágú és nem mellesleg nagyon mutatós fűszernövényt is.

A különleges zamatú kakukkfű frissen salátára is tökéletes választás
A különleges zamatú kakukkfű frissen salátára is tökéletes választás

Mivel ezen a héten kicsit visszafogottabb üzemmódban működött a konyha, gyakran került a tányérra esténként gyorsan elkészíthető vacsora.

A karfiol ugyan nem saját termés, de most bőséges belőle a kínálat mindenütt, az ára is igen baráti, így hát szinte adta magát a találkozó a salátástálon a karfiol és a koktélparadicsom számára.

A karfiolt nem vízben főztem roppanósra, inkább a sütőt kapcsoltam grillfokozatra, és némi fűszerrel, kevés olívaolajjal meglocsolva néhány percre ide tettem a nagyobb rózsákra bontott zöldségfélét. A többi pedig valóban a tálon teljesedett ki!

Grillezett karfiolsaláta koktélparadicsommal, kakukkfűvel

A fűszerekkel grillezett karfiol nem mindennapi csemege, most egészen mesés salátává alakult
A fűszerekkel grillezett karfiol nem mindennapi csemege, most egészen mesés salátává alakult

Hozzávalók 4 személyre:
1 db közepes karfiol (levelek nélkül kb. 70 dkg)
25-30 dkg aprószemű, zamatos koktélparadicsom
8-10 dkg fekete olívabogyó
4-5 nagyobb ágacska kakukkfű levelei
2 marék friss salátalevél
1 púpozott teáskanál őrölt rozmaring
2 evőkanál olívaolaj
1 citrom frissen préselt leve
tengeri só, frissen őrölt bors – ízlés szerint

Elkészítés: A karfiolt alaposan megmostam, nagyobb rózsákra bontottam. A sütőt grillfokozatra állítottam. Egy gáztepsit sütőpapírral béleltem. Egy evőkanál olajjal megkentem, majd rárakosgattam a karfiolrózsákat. Sóztam, rozmaringgal és frissen őrölt borssal fűszereztem. Nagyjából 8-10 percig sütöttem, épp csak annyira, hogy még roppanós maradjon!
Közben a paradicsomokat alapos mosást követően félbevágtam, az olívákat felszeleteltem, a kakukkfű leveleit pedig lecsipkedtem a száráról.
A salátalevelekkel megágyaztam a tálon, a már kihűlt grillezett karfiolt szépen rárakosgattam. A paradicsomokat és az olívát szépen elrendeztem. Kevés sóval és a friss kakukkfű leveleivel fűszereztem, citromlével locsoltam.

Már csak a dresszing hiányzik
Már csak a dresszing hiányzik

Kis tálban joghurtos mártogató szószt és friss kenyeret is kínáltam hozzá.

Ez a saláta nagyon egyszerűen elkészíthető, különlegessé a grillezett karfiol és a zamatos koktélparadicsom koncentrált ízei teszik. Lehet könnyű vacsora, de akár köret is!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.