Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Párolt lilakáposzta  recept
Párolt lilakáposzta
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Panasz nem lehet a hosszú és kifejezetten enyhe őszi időjárásra! Eddig halogattam is a saját veteményből cseperedett fűszernövények, valamint a balkonra telepített koktélparadicsom betakarítását, már ha egyáltalán lehet így fogalmazni a néhány óriás cserépben nevelt növénnyel kapcsolatban, de már eljött az ideje.

Városi ember számára igazán nagy kincs, ha bármilyen kis területen saját nevelésű zöldséget, gyümölcsöt szüretelhet és tálalhat fel. A koktélparadicsom kifejezetten jól érzi magát balkonládákban éppúgy, mint méretes virágcserepekben. Ontotta szépen a zamatosabbnál zamatosabb apró piros paradicsomokat.

A saját termésnek párja nincs
A saját termésnek párja nincs

Most viszont ideje volt leszüretelni a termést, a még zöld, illetve halványpiros példányok is szépen beérnek a konyhában. Összehasonlíthatatlanul zamatosabbak, mint a piacon vagy zöldségesnél, közértek zöldséges részlegén kínált koktélparadicsomok. Szendvicsekhez, hidegtálakhoz és salátákhoz egyaránt nagyszerű.

A nem teljesen érett példányok néhány nap alatt szép pirosak lesznek a konyhában
A nem teljesen érett példányok néhány nap alatt szép pirosak lesznek a konyhában

A fűszerkertnek is csak barokkos túlzással nevezhető részlegen igencsak szépen fejlődött ebben az évben az enyhén citromillatú, ajándékba kapott kakukkfű, illatát már messziről lehet érezni. Még a fagyok beállta előtt célszerű lett szárítani ezt a különlegesen gazdag ízvilágú és nem mellesleg nagyon mutatós fűszernövényt is.

A különleges zamatú kakukkfű frissen salátára is tökéletes választás
A különleges zamatú kakukkfű frissen salátára is tökéletes választás

Mivel ezen a héten kicsit visszafogottabb üzemmódban működött a konyha, gyakran került a tányérra esténként gyorsan elkészíthető vacsora.

A karfiol ugyan nem saját termés, de most bőséges belőle a kínálat mindenütt, az ára is igen baráti, így hát szinte adta magát a találkozó a salátástálon a karfiol és a koktélparadicsom számára.

A karfiolt nem vízben főztem roppanósra, inkább a sütőt kapcsoltam grillfokozatra, és némi fűszerrel, kevés olívaolajjal meglocsolva néhány percre ide tettem a nagyobb rózsákra bontott zöldségfélét. A többi pedig valóban a tálon teljesedett ki!

Grillezett karfiolsaláta koktélparadicsommal, kakukkfűvel

A fűszerekkel grillezett karfiol nem mindennapi csemege, most egészen mesés salátává alakult
A fűszerekkel grillezett karfiol nem mindennapi csemege, most egészen mesés salátává alakult

Hozzávalók 4 személyre:
1 db közepes karfiol (levelek nélkül kb. 70 dkg)
25-30 dkg aprószemű, zamatos koktélparadicsom
8-10 dkg fekete olívabogyó
4-5 nagyobb ágacska kakukkfű levelei
2 marék friss salátalevél
1 púpozott teáskanál őrölt rozmaring
2 evőkanál olívaolaj
1 citrom frissen préselt leve
tengeri só, frissen őrölt bors – ízlés szerint

Elkészítés: A karfiolt alaposan megmostam, nagyobb rózsákra bontottam. A sütőt grillfokozatra állítottam. Egy gáztepsit sütőpapírral béleltem. Egy evőkanál olajjal megkentem, majd rárakosgattam a karfiolrózsákat. Sóztam, rozmaringgal és frissen őrölt borssal fűszereztem. Nagyjából 8-10 percig sütöttem, épp csak annyira, hogy még roppanós maradjon!
Közben a paradicsomokat alapos mosást követően félbevágtam, az olívákat felszeleteltem, a kakukkfű leveleit pedig lecsipkedtem a száráról.
A salátalevelekkel megágyaztam a tálon, a már kihűlt grillezett karfiolt szépen rárakosgattam. A paradicsomokat és az olívát szépen elrendeztem. Kevés sóval és a friss kakukkfű leveleivel fűszereztem, citromlével locsoltam.

Már csak a dresszing hiányzik
Már csak a dresszing hiányzik

Kis tálban joghurtos mártogató szószt és friss kenyeret is kínáltam hozzá.

Ez a saláta nagyon egyszerűen elkészíthető, különlegessé a grillezett karfiol és a zamatos koktélparadicsom koncentrált ízei teszik. Lehet könnyű vacsora, de akár köret is!

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.