Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Már az ókorban ismerték gyógyhatásait, a középkori kolostorkertekben is nagy becsben tartották az egyik legillatosabb és aromásabb nyári bogyós gyümölcsöt. A gyönyörű, illatos málnaszemeknek ki is tudna ellenállni?

„Itt a bokor, itt a málna. / Jaj, be édes, tömd a szádba!” – generációk nőttek fel Nemes Nagy Ágnes: Ki ette meg a málnát? című klasszikus gyerekversén, melyben két kis medvebocs indul málnát szedni „kis húguknak, Márikának”, miközben a mamájuk nagymosást tart, s különböző kalandok után kosárnyi málnával és tele hassal fejezik be a napot.

Talán sokan tudják ma is folytatni a verssorokat, s nem kevesek fejében fordul meg, milyen remek lenne minél több helyen málnát szedni! Aki ezt nem teheti meg, piacon most érdemes beszereznie.

A gurulós málnaszemek ilyenkor a legzamatosabbak
A gurulós málnaszemek ilyenkor a legzamatosabbak



A termesztett málnafajok többsége piros színben pompázik, de nagyritkán sárga gyümölcsök is fellelhetők – az arányok néhány századdal korábban talán mások lehettek, erre enged következtetni egy 1601-ből fennmaradt feljegyzés, mely alapvetően kétféle színű málnát különböztet meg: pirosat és sárgát.

A rendkívül alacsony kalóriatartalmú (100 gr átlagosan 34 Kcal), vitaminokban és ásványi anyagokban igen gazdag (100 gr-ban 170 mg kálium, 40 mg kalcium, 30 mg magnézium, 25 mg C-vitamin is található) gyümölcsöt frissen érdemes fogyasztani, de viszonylag rövid sütési idő mellett pl. egyszerű és igen könnyű, gyerekek körében is népszerű finomságba komponálható, melynek tálalásához további friss málnaszemeket, esetleg némi fagylaltot is lehet társítani.

Pillekönnyű málnás minipiskóták

Elkészíteni is nagyon könnyű!
Elkészíteni is nagyon könnyű!

Hozzávalók 24-26 darabhoz:
6 egész tojás
10 dkg finomszemű kristálycukor
1 rúd vanília kikapart belseje (kivonattal is helyettesíthető)
20 dkg rétesliszt
5 evőkanál tej
1 csipetnyi só
kb. 20 dkg friss málna

A díszítéshez: porcukor

Elkészítés: Két muffin- vagy aprósütemény-sütőformát színes papírgallérokkal kibélelek. A málnaszemeket óvatosan megmosom, lecsepegtetem. A sütőt 170 fokra előmelegítem. Az egész tojásokat a cukorral, vaníliával, csipetnyi sóval kb. 7-8 perc alatt krémes-habosra keverem elektromos habverővel. Alacsonyabb fokozaton hozzá adagalom a tejet, majd kanalanként a lisztet. Minden előkészített papírgallérba 1,5 evőkanálnyi tésztát kanalazok, 3-4 szem málnát ültetek a tetejükre. 12-15 perc alatt aranyszínűre sütöm.

A tésztahalmokra, mintha puha paplanra érkeznének a málnaszemek…
A tésztahalmokra, mintha puha paplanra érkeznének a málnaszemek…

Még melegen porcukorral megszórom: kis virágsablon használatával csinos fehér virágokat hintek a minipiskóták tetejére.

Ragyogó napsütésben az aranyló minipiskóták a friss málnaszemekkel
Ragyogó napsütésben az aranyló minipiskóták a friss málnaszemekkel

Frissen, málnaszemekkel csinosítva helyezem tálalótálra.

Ha gyorsan nem fogynának el, vagy eleve kétféle nyári desszertet szeretnék kínálni: 8-10 darabot félreteszek a süteményből, és gazdag málnás-őszibarackos réteges piskótát (az egyik legrégibb angol desszertet), egyszerű trifle-t készítek.

A trifle alapvetően piskótából, gyümölcsből, gyümölcsléből vagy zseléből és vaníliás krémből készül, melyet tejszínhab is koronázhat. A variációk száma szinte végtelen!

Az őszibarack és a málna nem csupán az August Escoffier által megálmodott pêche melba desszertben, melyet a zseniális cukrász Nellie Melba operaénekesnő iránti hódolatból alkotott, hanem számos desszertben remek egységet alkot!

Ezt az egyszerűen elkészíthető, réteges desszertet kevés barackpálinka is ízesíti, ami természetesen baracklével is helyettesíthető:

Málnás-őszibarackos réteges piskóta

Enyhén pirított mandulaszeletekkel, friss málnával koronázva…
Enyhén pirított mandulaszeletekkel, friss málnával koronázva…

Hozzávalók 4 személyre:
8-10 db málnás minipiskóta (vagy 2 tojásból készített piskóta kis kockákra darabolva)
4 dl cukrászkrém
2-3 evőkanál barackpálinka (baracklé, ha alkoholmentesen készítem)
3 nagyobb sárga húsú, zamatos őszibarack
15 dkg málna + néhány szem a díszítéshez
3 dkg hámozott, szeletelt mandula enyhén megpirítva

Elkészítés: A cukrászkrémet elkészítem, szobahőmérsékletűre hűtöm. A mandulaszeleteket zsiradék nélkül, kis serpenyőben enyhén megpirítom. A minipiskótákat 3 darabra vágom. Az őszibarackot leforrázom, meghámozom, akkorára aprítom, amekkorák a málnaszemek. A málnát megmosom, megszárítom.

Egy 22 cm átmérőjű üvegtál aljára piskótaszeleteket helyezek úgy, hogy a peremére is jusson egy sor, 1 evőkanál barackpálinkával „megpermetezem”. Erre kerül az őszibarack fele, majd a málnaszemek fele, végül a hideg cukrászkrém fele.

Már csak a krém és a díszítés hiányzik
Már csak a krém és a díszítés hiányzik

A rétegezést megismétlem: a tetejére krém kerül. Néhány szem málnával díszítem, majd rászórom a mandulaszeleteket. Tálalás előtt minimum 2 órára hűtőszekrénybe teszem.

Hűtőszekrényből az asztalra – ellenállhatatlan…
Hűtőszekrényből az asztalra – ellenállhatatlan…

A friss gyümölcsök a legegészségesebbek, ehhez kétség nem fér, de izgalmas és egyszerűen elkészíthető desszertekben új dimenziót nyernek – akár gyerekek, akár felnőttek kóstolják!

Legfinomabb málnás receptek >>>

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.