A csokoládé és a narancs minden formában remek párosítás, legalább olyan klasszikus társnak számítanak nálam, mint a bazsalikom és a paradicsom, ha tésztamártásról van szó, vagy az ecet és az olaj, ha salátára kerülő dresszingről.
A csokoládé és narancs azonban még izgalmasabb, hisz nem csak a friss gyümölcs, de kandírozott héja is külön kategóriát jelent az édességek terén. A kandírozott narancshéj, ami nem csupán a gyümölcskenyerek vagy stollen fontos tartozéka, hanem bármilyen aprósüteményben, sőt édes töltelékben is használható alapanyag. Nagy kedvenc, és nem csupán mert hihetetlenül aromás, de valahogy hangulata van, hozzátartozik a téli finomságokhoz. Azt mondanom sem kell, hogy a csokoládéba mártott narancsív is kihagyhatatlan a téli desszertrepertoárból.
Bár ritkán készítek amerikai típusú süteményeket, akadnak kivételek, és ezt a kanalazható átváltozó művészként viselkedő tallért szívesen sütöm. Nagy előnye, hogy a tészta gyúrásával sem kell foglalatoskodni, csupán össze kell keverni a hozzávalókat, aztán pedig egy előre sütőpapírral borított tepsire - egymástól persze tisztes távolságra - rákanalazni a sütemény tésztáját. A többit a sütő elvégzi helyettem.
A kis félgömbökből csinos tallérok lesznek a végén – némi porcukorfátyol, és kész is a dobozba zárható vagy épp kávé mellé nassolható finomság. Amilyen egyszerű, olyan finom!
Hozzávalók nagyjából 20 db süteményhez:
20 dkg puha vaj
10 dkg csokoládé (60 %-os kakaótartalommal)
5 dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor
10 dkg őrölt dióbél
10 dkg kandírozott narancshéj (apró kockákra vágva)
2 db közepes méretű tojás
20 dkg süteményliszt
1 púpozott mokkáskanál sütőpor
1 csipet só
A tálaláshoz:
vaníliával kevert porcukor
Elkészítés: A lisztet, a sütőport, a sót és a diót egy tálban összekeverem, félreteszem.
A csokoládét a vajjal és a cukorral felolvasztom, ha felolvadt, hozzákeverem a vaníliás cukrot is. Keverőtálba öntöm (eddigre kissé le is hűl), és kézi habverő segítségével beledolgozom a két egész tojást, majd kanalanként hozzáadagolom a lisztes keveréket. Ha kész, beleszórom a kandírozott narancshéjat, és fakanállal eldolgozom.
A sütőt 175 fokra előmelegítem. Egy nagy gáztepsit sütőpapírral borítok. Egy pohárba langyos vizet öntök, és egy kerek kanalat vagy kis fagylaltos kanalat előbb belemártok a vízbe, majd a tésztából annyit teszek rá, hogy ne lógjon túl a kanál peremén. Könnyedén átcsúsztatom a tepsire. Jó 4-5 cm távolságra ugyanilyen eljárás szerint melléteszem a következő tésztagombócot. Ezt ismétlem addig, míg el nem fogy a tészta.
Előmelegített sütőben nagyjából 12-15 perc alatt megsütöm. A felszíne ropogós, belül omlós lesz. A tészták rendesen szétterülnek, ezért van szükség a nagy távolságra. Nagyjából 3 cm átmérőjű félgömbökből jó 5-6 cm-es tallérok lesznek.
Ha megsült, rácsra teszem, még melegen meghintem vaníliával kevert porcukorral. Küllemét tekintve biztosan nem indulhatna esélyesként egy sütemény-szépségversenyen, de annál finomabb!
Illatos, zamatos, csokoládés és narancsos, és mindez megvan alig több mint félóra alatt!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.