Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Mákos guba  recept
Mákos guba
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Az évszakok változásával, a szezonális gyümölcsök és hozzávalók izgalmas kombinációjával nagyszerű dolog finom desszerteket készíteni. A késő tavaszi, nyári, kora őszi színpompa szemet gyönyörködtető látványt nyújt a desszertes tányérokon, de a hűvös őszi napok hangulatához illeszkedő, szín- és ízharmóniában kiegyensúlyozott finomságok is igencsak kényeztető élményt nyújtanak.

 

A klasszikus, jobbára őszi-téli desszertként ismert, vajkrémmel töltött fatörzstorta azon desszertek egyike, ami nem tartozik a könnyed édességek közé. Ez a szépen díszített, komoly finomság gyakran kerül a hűvösebb napok ünnepi asztalaira. A fák évgyűrűire emlékeztető tekercsek látványa, a gazdag töltelék emeli a különleges alkalmak fényét, de a vasárnapi ebédek zárásaként is kedvelt desszert – még ha gyakran egy kiadós étkezés után várni is kell egy keveset, hogy igazán élvezetes legyen.

A fatörzsből vágott szeletek látványa számomra valamiképp az őszi délutánok hangulatához illeszkedik leginkább – talán az erdei séták, az őszi gyümölcsök és a hegyi kunyhók tetőig magasodó farakással ölelt képei miatt, amelyek egyszerre hozzák meg a melegítő tűz körüli üldögélés és néhány igazán finom falat elfogyasztása iránti kedvet. Mindenképp ráérős, pihentető nassolgatásra invitál.

Ebben az időszakban az alma, a körte és a birs az a három gyümölcs, amelyekből a legbőségesebb a kínálat. Érdemes sokféle formában fogyasztani mindegyiket!

 

Friss, kemény húsú körték – frissen és desszertbe komponálva is fantasztikusak!
Friss, kemény húsú körték – frissen és desszertbe komponálva is fantasztikusak!

 

A következő desszert ötlete részben a jól ismert fatörzsszeletekből, részben a szezon gyümölcseiből és az őszi hangulat desszertes tányérra kívánkozó kompozíciójából született – a birs rendkívül aromás és lekvárrá koncentrált sűrű, pikáns ízei, a ropogós körte opálos kockái képezik a könnyű, apró csokoládés roládok töltelékét, a díszítéshez pedig a reggeli zúzmarára emlékeztető vékony mandulaszeleteket használtam, melyek kevés fehér csokoládéval tapadnak a könnyű, sötétbarna fahasábokra.

Bár a klasszikus fatörzsszeleteket idézi a látvány, ezek a kicsiny finomságok nagyon könnyűek, puhák és ízletesek – vajkrémet nélkülözők. Az elkészítésük igényel némi türelmet és odafigyelést, de aki szívesen foglalatoskodik a konyhában, nem fogja megbánni, ha elkészíti – az ízélményről nem is szólva!

Apró fatörzsszeletek csokoládés zúzmaraköntösben

Hozzávalók 24 kis szeletkéhez:

 

Apró fatörzsszeleteken a zúzmara: fehér csokoládé és mandulaszeletek
Apró fatörzsszeleteken a zúzmara: fehér csokoládé és mandulaszeletek

A tésztához:
4 egész tojás szétválasztva
5 dkg porcukor (+ kb. 2 evőkanálnyi a kisült tészta meghintéséhez)
5 dkg átszitált rétesliszt
6,5 dkg puha vaj
10 dkg jó minőségű étcsokoládé
½ rúd vanília kikapart belseje

A töltelékhez:
2 nagyobbacska kemény húsú körte
Kb. 15-20 dkg sűrű birslekvár

A díszítéshez:
10 dkg jó minőségű fehér csokoládé
Kb. 5 dkg szeletelt mandula

Elkészítés: A töltelékhez a körtéket meghámozom, magházukat eltávolítom, ½ cm-es kis kockákra vágom. Egy serpenyőbe szóróm és lassú tűzön párolni kezdem, 2 perc elteltével hozzáadom a sűrű birslekvárt, felforralom, majd félreteszem. A körtekockák épp csak opálosra párolódnak, nem esnek szét. Amíg a töltelék hűl, egy nagy gáztepsit kibélelek sütőpapírral, majd elkészítem a tésztát.

A csokoládét egy tálba kockázom, kis lábosban vizet forralok, erre helyezem a csokoládés tálat – gőz fölött megolvasztom a tartalmát. Az olvadt csokoládét félreteszem, hogy langyosra hűljön. Közben a tojásokat szétválasztom. A fehérjéből kemény habot verek.

A tojások sárgáit egy nagy keverőtálba helyezem, hozzáadom az 5 dkg porcukrot, a vaníliarúd kikapart belsejét és a puha vajat. Krémesre keverem, majd hozzáadagolom a langyos, olvasztott csokoládét. Ez azért fontos, mert ha túl forrón kerül hozzá a csokoládé, a tojáskrém darabos lesz (kicsapódik a fehérjetartalma). A csokoládékrémbe forgatom a habbá vert fehérjét, ügyelve arra, hogy ne törjön szét a hab, végül beleszitálom az 5 dkg lisztet.

 

A lisztet csak a végén szitálom hozzá!
A lisztet csak a végén szitálom hozzá!

 

A sütőt 175 fokra előmelegítem. A könnyű krémes tésztát egyenletesen elosztom az előkészített tepsiben. 12-14 perc alatt megsütöm – a rendkívül könnyű tésztának nem szabad kiszáradnia, akkor készült el, ha a felszíne selymes, tapintásra ruganyos.

Amíg a tészta a sütőben van, egy sütőrácsot a tepsivel megegyező méretű sütőpapírral borítom. Erre szórok kb. 2 evőkanálnyi porcukrot úgy, hogy egyenletes rétegben fedje a papírt. A legnagyobb odafigyelést igénylő művelet a kész csokoládés lap rácsra borítása. Óvatosan, ugyanakkor határozottan kell kiborítani, hogy ne törjön szét! Ha valaki bátortalanabb, érdemes egy tepsivel megegyező deszkára borítania a sütőpapírt, és arra kiemelnie a tésztát úgy, hogy az eredetileg a megsült tészta alján lévő papír most felülre kerüljön, a tészta teteje pedig a cukrozott felülettel találkozzon. A cukrozott felületre nem tapad a tészta, a tekerésnél így könnyebb dolgozni vele.

Ha ezzel sikerült megbirkózni, a tésztalapot 4 azonos szélességű csíkra vágom fel. Még langyosan, szép sorban haladva mindegyikre teszek a töltelékből: gyakorlatilag vékonyan megkenem a körtekockás birslekvárral a kis csokoládészalagokat, majd a keskenyebb végüknél feltekerem, mint a piskótatekercset.

 

Illatos, zamatos töltelék: körtekockák birsalmalekvárban
Illatos, zamatos töltelék: körtekockák birsalmalekvárban

 

Gyorsan kell vele dolgozni, mert ha teljesen kihűl a tészta, elveszíti rugalmasságát. Könnyen előfordulhat, hogy tekerés közben megtörik a tészta, de annyira puha és rugalmas, hogy kézzel szépen összefogható a kész tekercs, nem esik szét, az esetleges belső törések a későbbiek során nem okoznak problémát!

A 4 vaskos tekercset 1 órára hűtőszekrénybe teszem, hogy kissé megszilárduljanak. Közben lapos tálba szórom a mandulaszeleteket, majd a várakozási idő leteltével egy lábosban ismét vizet forralok, a fehér csokoládét tálba tördelem, és gőz felett megolvasztom. A tekercseket először hosszában félbe, majd keresztben 3 részre vágom. Így minden rolniból 6 db félbevágott tekercset kapok. A kis félkörök vágási felületét megmártom a fehér csokoládéban, majd a mandulaszeletekben – így szép kis zúzmarás talpat kapnak. A talpukkal lefelé sütőpapírral borított rácsra sorakoztatom őket. A maradék csokoládét elosztom a fatörzsszeletek tetején, megszórom a maradék mandulával, így kapják meg zúzmarás köntösüket. Ha a csokoládé megszilárdult, fogyasztásig hűtőszekrényben tárolom.

 

Zúzmaraköntösben a desszertes tányéron
Zúzmaraköntösben a desszertes tányéron

 

A kétségtelenül gondosságot igénylő elkészítési művelet eredménye: 24 db ínycsiklandó, aromás, nagyon könnyű, őszi hangulatú félbe vágott fatörzsszelet. A gyümölcstölteléknek és a rugalmas tésztának köszönhetően szaftos és hűtőszekrényben jól tárolható desszert.

 

Pihenhet nem csak őszi levélen
Pihenhet nem csak őszi levélen



Karácsonyi fatörzs torta recept >>>

 

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.