Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Csikós tokány recept
Csikós tokány
A paradicsomleves nagyszerű minden formában, hát ha még krémes és gazdag is, igazi lélekmelegítő!

Idehaza hosszú ideig egyféle paradicsomlevest főzött háziasszony, menzai vagy éttermi szakács, szakácsnő – no jó, a minőségi különbségek persze jelentősek voltak, de alapvetően hasonló módszerrel készült mindegyik. Sűrített paradicsom, só, cukor, rántás, aztán ment bele némi rizs vagy betűtészta. Pedig a paradicsomleves ennél messze gazdagabb lehet ízekben, összetevőkben. Bár a betűtészta-rakosgatás majd’ minden gyerek szórakoztató foglalatossága, egy igazán jó paradicsomleveshez, pláne a krémes változatokhoz nem is kell levesbetét, hisz annyira tartalmasak, hogy önmagukban tökéletesek.

San Marzano paradicsomból készülnek a legjobb paradicsomos fogások – jobbára dobozokba, üvegekbe is ennek feldolgozott példányai kerülnek
San Marzano paradicsomból készülnek a legjobb paradicsomos fogások – jobbára dobozokba, üvegekbe is ennek feldolgozott példányai kerülnek

Nincs olyan észak-olasz háztartás vagy trattoria, ahol ne kínálnának egy jó paradicsomlevest. Ezeknek semmi köze a műfaj szocialista idők magyarországi képviselőihez – zamatos paradicsomból készülnek, liszt és rántás nélkül. Lényegében ezt a vonalat igyekszem időről-időre újragondolni a konyhában. Ha nincs szezonja a napon érett húsos paradicsomoknak, sokkal jobban jár az ember, ha a megfelelő éghajlaton termett, dobozba zárt paradicsomot választja a készítéshez. Télen ez egyike a legegyszerűbb és legjobb megoldásoknak, már ha gyors levesről van szó.

Apróra kockázott hagyma, sárgarépa és szárzeller is csatlakozik a fazékban a paradicsomhoz
Apróra kockázott hagyma, sárgarépa és szárzeller is csatlakozik a fazékban a paradicsomhoz

A paradicsomhoz nem csupán az oregánó és a bazsalikom illik tökéletesen a fűszerek sorából, de remekül gazdagítja a levest némi sárgarépa és zeller is (akár gumós, akár szárzeller) a hagyma mellett. A többi már gyerekjáték. Ezúttal egy kevés tejszínnel is megbolondítottam, de épp csak annyival, hogy nem vált tolakodóvá, csak selymesen krémessé varázsolta a zamatos krémlevest. Akár ünnepi leves is lehet, kettesben töltött meghitt vacsora felvezetése is – nem csupán Bálint-napon.

Paradicsom-krémleves Habliliom módra

Zamatos, krémes és abbahagyhatatlan krémleves paradicsomból
Zamatos, krémes és abbahagyhatatlan krémleves paradicsomból

Hozzávalók 4 személyre:
1 doboz hámozott paradicsom (400 gr)
2 szál szárzeller
1 db kisebb sárgarépa
1 kis fej vöröshagyma
¾ l zöldségalaplé (vagy tiszta zöldségleves)
1 evőkanál olívaolaj
½ dl tejszín
szárított oregánó
bazsalikom
rozmaring
kevés tengeri só
frissen őrölt bors ízlés szerint

Elkészítés: A hagymát egészen finomra vágtam, a sárgarépát és a zellert nagyjából 1 cm-esre kockáztam.
Az olajon kissé megdinszteltem a hagymát, majd hozzáadtam a sárgarépát és a zellert, néhány percig együtt pirítottam a zöldségeket. Ezután hozzáadtam a paradicsomot a levével együtt, belekanalaztam a fűszereket, majd felöntöttem a zöldséglevessel. Fedő alatt addig főztem, míg minden zöldség teljesen megpuhult.

Szinte már el is készült, csak a tejszín és a pürésítés van hátra
Szinte már el is készült, csak a tejszín és a pürésítés van hátra

Ekkor hozzáadtam a tejszínt, egyet forraltam rajta, és botmixerrel pürésítettem. A végén, ha szükséges, a fűszerezésen lehet még igazítani, ha nagyon savas a paradicsom, kevés cukor sem ártalmas hozzá.

Forrón, melegen, minden formában jöhet!
Forrón, melegen, minden formában jöhet!

A végeredmény egy sűrű, krémes és nagyon zamatos leves.

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.