Idehaza hosszú ideig egyféle paradicsomlevest főzött háziasszony, menzai vagy éttermi szakács, szakácsnő – no jó, a minőségi különbségek persze jelentősek voltak, de alapvetően hasonló módszerrel készült mindegyik. Sűrített paradicsom, só, cukor, rántás, aztán ment bele némi rizs vagy betűtészta. Pedig a paradicsomleves ennél messze gazdagabb lehet ízekben, összetevőkben. Bár a betűtészta-rakosgatás majd’ minden gyerek szórakoztató foglalatossága, egy igazán jó paradicsomleveshez, pláne a krémes változatokhoz nem is kell levesbetét, hisz annyira tartalmasak, hogy önmagukban tökéletesek.
Nincs olyan észak-olasz háztartás vagy trattoria, ahol ne kínálnának egy jó paradicsomlevest. Ezeknek semmi köze a műfaj szocialista idők magyarországi képviselőihez – zamatos paradicsomból készülnek, liszt és rántás nélkül. Lényegében ezt a vonalat igyekszem időről-időre újragondolni a konyhában. Ha nincs szezonja a napon érett húsos paradicsomoknak, sokkal jobban jár az ember, ha a megfelelő éghajlaton termett, dobozba zárt paradicsomot választja a készítéshez. Télen ez egyike a legegyszerűbb és legjobb megoldásoknak, már ha gyors levesről van szó.
A paradicsomhoz nem csupán az oregánó és a bazsalikom illik tökéletesen a fűszerek sorából, de remekül gazdagítja a levest némi sárgarépa és zeller is (akár gumós, akár szárzeller) a hagyma mellett. A többi már gyerekjáték. Ezúttal egy kevés tejszínnel is megbolondítottam, de épp csak annyival, hogy nem vált tolakodóvá, csak selymesen krémessé varázsolta a zamatos krémlevest. Akár ünnepi leves is lehet, kettesben töltött meghitt vacsora felvezetése is – nem csupán Bálint-napon.
Hozzávalók 4 személyre:
1 doboz hámozott paradicsom (400 gr)
2 szál szárzeller
1 db kisebb sárgarépa
1 kis fej vöröshagyma
¾ l zöldségalaplé (vagy tiszta zöldségleves)
1 evőkanál olívaolaj
½ dl tejszín
szárított oregánó
bazsalikom
rozmaring
kevés tengeri só
frissen őrölt bors ízlés szerint
Elkészítés: A hagymát egészen finomra vágtam, a sárgarépát és a zellert nagyjából 1 cm-esre kockáztam.
Az olajon kissé megdinszteltem a hagymát, majd hozzáadtam a sárgarépát és a zellert, néhány percig együtt pirítottam a zöldségeket. Ezután hozzáadtam a paradicsomot a levével együtt, belekanalaztam a fűszereket, majd felöntöttem a zöldséglevessel. Fedő alatt addig főztem, míg minden zöldség teljesen megpuhult.
Ekkor hozzáadtam a tejszínt, egyet forraltam rajta, és botmixerrel pürésítettem. A végén, ha szükséges, a fűszerezésen lehet még igazítani, ha nagyon savas a paradicsom, kevés cukor sem ártalmas hozzá.
A végeredmény egy sűrű, krémes és nagyon zamatos leves.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.