Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Párolt lilakáposzta  recept
Párolt lilakáposzta
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Szilvalekváros tepertős papucs recept
Szilvalekváros tepertős papucs
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Leheletvékony borítékba rejtett mesés üzenet, mindez süteményben megfogalmazva? Nem csalás, nem ámítás, ilyen bizony létezik, méghozzá nem is a legújabb kor szülötte, évszázados, vagy tán régebbi recept rejti mindezt.

A régi idők receptes könyveit időről időre jóleső érzés lapozgatni, olyan, mint egy időutazás sok-sok finomsággal, elfeledett kalandokkal! Benne mindenféle finomság, ízes nyelven. Vannak persze olyan receptek is, amelyek generációról generációra öröklődnek, és szinte változatlan formában ma is megállják a helyüket. Nálam ezek sorába tartozik a szerelmeslevél.

A szerelmeslevél csodás diótölteléket rejtő aprósütemény
A szerelmeslevél csodás diótölteléket rejtő aprósütemény

Ha csak rágondolok, máris megelevenedik a Monarchia világa, vele együtt Julcsi néni, régi szomszédunk, aki gyerekkorom kedvenc süteményét olyan csodásan készítette. Úgy emlékszem, mindössze néhány desszert szerepelt a repertoárjában, de mindegyik igazi, boldog békeidőket idéző finomság volt. Előszeretettel kopogtatott be olykor egy kis fehérborért, hogy borsodót készítsen a szombat délutáni vizitre érkező kesztyűt és kiskalapot viselő barátnői számára a piskóta mellé, vagy kért segítséget a dió- vagy mákdaráláshoz, merthogy emlékeimben élő süteményei vagy dióval, vagy mákkal készültek. Úgy rémlik, Julcsi néni mindig is idős hölgy volt. Gyerekfejjel legalábbis elképzelhetetlennek tűnt, hogy valaha is lett volna fiatal, hisz kopott thonet székei a párnákkal, mindig kelimmel borított asztala, kulcsra záródó üvegvitrinjének hiányos, de valaha jobb napokat látott tányér- és pohárkollekciója eleve kizárta, hogy a modernitás helyet kapjon ódon szobájában (talán csak valamely nyugat-európai barátnőjétől örökölt rádiója jelentett ez alól kivételt, amelyen úgy hallgatta a Szabad Európát, hogy nem egyszerűen a ház, de a fél utca zengett tőle).

A szerelmeslevelet kizárólag nagyobb ünnepekre készítette, jórészt, ha távol élő fiai látogatását remélte – természetesen kóstoló nélkül mi sem maradtunk soha. Julcsi néni sok éve nincs közöttünk, gyermekkorom régi társasházába is új lakók költöztek, de az ízemlékek, a fantáziámat kiskoromtól igencsak foglalkoztató izgalmas sütemény receptje velem maradt. Talán valami csodatévő erővel is felruháztam egykor, hátha mélyebb titok is rejlik a levélformába rejtve! Nem emlékszem, mikor vettem hozzá a bátorságot, hogy először önállóan nekiveselkedjek, de az biztos, hogy évtizedekkel ezelőtt történt, és mindenki legnagyobb meglepetésére nem igazán maradt el az eredmény Julcsi néni remekeitől.

Apró tésztagolyókból készül a tölteléket rejtő *boríték*
Apró tésztagolyókból készül a tölteléket rejtő *boríték*

Azóta téli időszakban elő-előkerül a recept, de valahogy évek óta nem sütöttem már. Kicsit módosítottam a készítés metódusán (úgy rémlik, Julcsi néninél nagyon bonyodalmasan készült – persze akkoriban sem frissen tartó fólia, sem szilikonlap nem állt rendelkezésre), de a titkokkal övezett sütemény - amely minden kétséget kizáróan a hajdani levélborítékokat formázza - máig az egyik legkedvesebb sütemény a családban.

Nem tartalmaz semmiféle lisztlazítót, bőségesen kerül bele jó minőségű vaj (ez az egyik titka), és bizony tojásból sem kevés akad a liszt mennyiségéhez képest. És persze a lényeg: a rengeteg, zamatos dió a töltelékben! Nem baj, ha sütés közben a borítékul szolgáló tésztaréteg kissé megreped, csak még autentikusabbá válik általa a „rongyosra olvasott” szerelmeslevelek illúziója, a titkok végtelenségét rejtő sütemény képzete.

E-mailek, skype-üzenetek ide vagy oda – ennél kevés romantikusabb és édesebben rejtett üzenet aligha érkezhet a konyhából!

Szerelmeslevél

Régimódi levelet formáz, ha valaki egyszer megkóstolja, biztos, hogy a szerelmese lesz
Régimódi levelet formáz, ha valaki egyszer megkóstolja, biztos, hogy a szerelmese lesz

Hozzávalók kb. 32-35 darabhoz:
A tésztához:

30 dkg süteményliszt
20 dkg hideg vaj
5 db közepes méretű tojás sárgája
A töltelékhez:
1 db közepes méretű egész tojás
5 db tojásfehérje
30 dkg finomra őrölt dióbél
25 dkg porcukor
1 db kezeletlen citrom héja finomra reszelve
2 csomag vaníliás cukor
1 csipet só
A tetejére:
vaníliával kevert porcukor

Elkészítés: A lisztet tálba szitálom, nagylyukú reszelőn belereszelem a hideg vajat. Gyors mozdulatokkal elmorzsolom, majd az 5 tojás sárgájával tésztává gyúrom. A tésztából nagyjából 1½ cm átmérőjű szabályos gömböket formázok. A kis tésztagolyókat tálcára rakosgatom, frissen tartó fóliával lefedve 2-3 órára (de akár egy éjszakára) beteszem a hűtőszekrénybe.
A várakozási idő vége felé a tojások fehérjét a sóval elektromos habverővel verni kezdem, majd amikor már látszik, hogy szilárdul, apránként hozzáadom a cukrot és a vaníliás cukrot. Fényesen sima habbá verem, mikor már fényes és kemény, hozzákeverem az egész tojást. Óvatosan beleforgatom a citrom reszelt héját és a darált diót.
A hűtőszekrényből mindig csak egy tésztagolyóbist veszek elő, amíg a többire sor nem kerül, jobb, ha a frizsiderben várakoznak!
2 nagyobb tepsit sütőpapírral borítok. A sütőt 175 fokra előmelegítem.
Egy szilikonlapra helyezem a tésztagolyót, és olyan vékony lappá nyújtom, hogy át lehessen látni rajta. Szilikonlap híján két fólialap között érdemes dolgozni vele. Ha ezzel megvagyok, egy bő teáskanálnyi tölteléket biggyesztek a közepére, aztán előbb a két hosszanti, majd a két keskenyebb végét is ráhajtom. Gyakorlatilag beborítékolom a diókrémet. A kész, töltött levelet tepsire helyezem. Minden golyóbissal pontosan ugyanígy járok el.

Frissen még a tepsiben – porcukorréteg alatt
Frissen még a tepsiben – porcukorréteg alatt

A tepsiket az előmelegített sütőben nagyjából 15-18 perc alatt világosra sütöm. Még forrón nagyvonalúan meghintem vaníliával kevert porcukorral. Nehéz ugyan megállni, hogy az ember azon melegében ne kóstolja meg, de mindenképp érdemes megvárni, amíg kihűl!
Ha maradna belőle, remekül tárolható jól záródó dobozban.

Örök klasszikus – leheletvékony tésztaréteg, gazdag diótöltelék
Örök klasszikus – leheletvékony tésztaréteg, gazdag diótöltelék

Igazi békebeli ízek elevenednek meg ebben a mesés, titokzatos süteményben, amihez csak egy csésze hiányzik, hogy tökéletes legyen a romantikus múltidéző hangulat!

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.