Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Reggelente általában mindenki szalad, felhörpinti kávéját, bekap néhány falatot, s már kezdődik is a nap. De vannak olyan a szombatok, vasárnapok vagy jutalomnapok, mikor nem kell korán kelni, ügyet intézni.

Sőt, sokszor legszívesebben délig durmolnánk, mert a nap sem süt, hideg is van odakint. A hidegtűrő virágok látványa azért okot ad némi optimizmusra, de a csapadékos, barátságtalan napok indulását nem árt színes, ízes kulináris energiabombákkal is felpörgetni.

Ébredés után néha elég kinézni az ablakon, derűs színekre vágyakozva
Ébredés után néha elég kinézni az ablakon, derűs színekre vágyakozva

Kis esti előkészület után a hűtőszekrényben pihenő néhány felhasználásra váró alapanyagból gyorsan elkészíthető akár kétféle, nem mindennapi, mégis egyszerű reggeli fogás. Másnap tényleg csak elő kell venni a finomságokat.

Erős tűzön szinte feketére sült paprikák
Erős tűzön szinte feketére sült paprikák

Az utolsó szabadföldi paprikák hetekig tárolhatók hűvös helyen. Bár már jócskán veszítettek feszességükből, de ízük a sütés hatására olyan pompázatosan gazdag lesz, hogy csak csodálkozik az ember, miért is nem fogott hozzá korábban?

Ha pedig a hét folyamán nagyobb mennyiségű céklát sikerült fóliába csomagoltan puhára sütni, mint amennyi felhasználásra került volna, máris kétféle színes reggeli krém alapjai kerülnek elő a kamrából, fridzsiderből.

Gazdag sült paprikakrém – fokhagymával, rozmaringgal

Hozzávalók:
4 közepes piros húsú paprika (pl. Kápia)
1 közepes paradicsom
2 teáskanál sűrített paradicsom
1 jókora gerezd fokhagyma
1 púpozott teáskanál fekete olajbogyókrém
Kb. 1 teáskanál balzsamecet
só, bors, rozmaring – ízlés szerint

Elkészítés: A paprikákat 200 fokra előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt foltos feketére sütöm. Még melegen nylonzacskóba dobom őket. Közben meghámozom és kimagozom a paradicsomot, áttöröm a fokhagymát. A már langyos paprikákat kicsumázom, vékony héjukat könnyedén eltávolítom, nagyobb szeletekre vágom. A paradicsomot nagyobb kockákra vágom. Egy mély tálba szórom a kétféle zöldséget, hozzáadom a fokhagymát, sűrített paradicsomot, az olajbogyókrémet, óvatosan sózom, borsozom, legalább 2 ágacskányi friss rozmaringlevelet dobok rá, majd az egészet pürésítem, kóstolás után adagolom hozzá a balzsamecetet. Épp annyit, hogy a füstös-édeskés, zamatos sültpaprika és a paradicsomok ízét kiegyensúlyozzam. Ha valaki csípősebben szereti, kis chilit is adagolhat hozzá. A krémet tálba szedem, lefedem, egy éjszakán hagyom az ízeket összeérni a hűtőben. Mivel nem tartalmaz semmiféle emulgeálószert, a zöldségek levet engednek, de tálalás előtt felkeverve, teljesen egynemű lesz a krém.

A sült paprikarém gazdag ízeivel összhangban áll ínycsiklandó illata is
A sült paprikarém gazdag ízeivel összhangban áll ínycsiklandó illata is

A cékla a késő őszi, téli hónapok egyik legfantasztikusabb gumós növénye, rengeteg módon használható. Minél vékonyabban sikerül meghámozni, annál több vitamin marad benne. A feldolgozása során hajlamos mindent erősen megszínezni, ezért a céklát rendszerint úgy használom fel, hogy a gumókat héjastól alaposan megsikálom, majd alufóliába csomagolom, és nagyságtól függően 1-1,5 óra alatt 180 fokos sütőben megsütöm, így értékes levük nem vész el. Ha pedig már begyújtom a sütőt, rendszerint nagyobb mennyiséggel dolgozom. A sült céklák fóliába bugyoláltan napokig várakozhatnak a felhasználásra, készüljön belőlük leves, gnocchi, saláta, sütemény – bármi. Jelen esetben reggeli.

Zsályás céklakrém joghurttal

Gyönyörű a színe!
Gyönyörű a színe!

Hozzávalók:
2 db kis női ököl méretű sült cékla
1 pohár natúr joghurt (150 ml)
2 púpozott teáskanál kapribogyó
1 teáskanál őrölt kömény
2 púpozott teáskanál szárított zsálya
1 kis gerezd fokhagyma
só, bors, néhány csepp vörösborecet

Elkészítés: A céklákat sajtreszelőn gumikesztyűben lereszelem. A hozzávalóknál nem tüntettem fel a gumikesztyűt, mert mégiscsak egy szükséges eszköz, nem pedig ételbe való összetevő, de ha az ember nem akarja, hogy napokig vöröses árnyalatú kézzel szaladgáljon, mindenképp tanácsos felhúzni a céklás műveletekhez. A gumikesztyűtől megszabadulva egy tálban összekeverem a joghurtot az átpréselt fokhagymával, fűszerekkel, ecettel, belekanalazom a céklareszeléket, majd hozzáadom a kapribogyót. Alaposan összekeverem, tálba szedem, folpackkal lefedem, éjszakára érni hagyom a hűtőben.

Ha este még 3 percet szánok arra, hogy a dagasztás nélküli kenyér összetevőit gyorsan összeállítsam, akkor másnap egy vekni frissen sült kenyérrel tálalom a szemet gyönyörködtető vitaminbombákat – a hatás nem marad el!

Zsályás céklakrém joghurttal – tálalásra készen
Zsályás céklakrém joghurttal – tálalásra készen

Még a legszürkébb napokat is kiszínezi a szépen terített asztalnál nyugodtan elfogyasztott színes-ízes reggeli.

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.