Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Minestrone recept
Minestrone
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Madártejszelet recept
Madártejszelet
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Talán először azt tisztázzuk, mikor együnk Spanyolországban? Az étkezési órarend erősen különbözik a mienktől. Ez csak részben magyarázható azzal, hogy bár egy időzónában vagyunk, de annak két ellenkező végében, tehát Spanyolországban majdnem egy órával később nyugszik le a nap, mint Magyarországon.

A reggeli általában csak egy tejeskávé és egy édes sütemény. Az ebédet déli 2 óra körül, a vacsora pedig nagyon későn, gyakran 10 óra után fogyasztják. És közben? Tapas, tapas, tapas!

Miről is van szó? A spanyol konyha nagyszerű találmányáról, a ma már minden bárban óriási választékban kapható falatkákról, kistányérnyi ételekről, amiket egész nap fogyaszthatunk egy pohár ital mellé. Legegyszerűbb formája egy adag hajszálvékonyra vágott nyers sonka, hozzá friss bagett, esetleg még sós mandula, zöld vagy fekete olívabogyók. Aztán lehetnek kis halacskák (szardínia, tintahal, rákocska) megsütve, sajt (elsősorban az igazi spanyol, a manchego nevű juhsajt) panírozva. Padlizsán, paprika különböző módon elkészítve. Spanyol tortilla, egyszerű, de remek hagymás-krumplis omlett. És még százféle lehetőség, minden régióban, minden városban és minden bárban más és más. Érdemes nem csak megkóstolni, de néhányat megjegyezni is, itthon előételként meglephetjük vele vendégeinket. Egyébként egy fő étkezés helyett is gyakran esznek egy sor tapast, sok kicsi sokra megy, nagyon jól lehet lakni vele.

A spanyol tortilla krumplival gazdagított omlett gyakorlatilag
A spanyol tortilla krumplival gazdagított omlett gyakorlatilag

A legismertebb spanyol étel a paella. A sáfrányos rizst csirkehússal, tenger gyümölcseivel, zöldségekkel, fűszerekkel együtt főzik. Számtalan variációja van, szinte olyan, mint nálunk a lecsó: ahány ház, annyi paella. Az ősi, eredeti állítólag Valenciából jön, ahogy a hozzávaló rizs is arrafelé terem. Lehet száraz, lehet leveses, lehetnek benne még különböző húsok, zöldségek, stb.. Főételként is eszik, de gyakran az éttermi menüben ez az első fogás, tehát előétel. Nem szabad hazatérni anélkül, hogy megkóstolnánk!

Rengeteg fajta paella létezik, gyakorlatilag bármi kerülhet bele... ez egy tengeri változat
Rengeteg fajta paella létezik, gyakorlatilag bármi kerülhet bele... ez egy tengeri változat

Egy leves ajánlat: melegben nagyszerű frissítő a gazpacho: hideg paradicsomleves uborkával, paprikával, fűszerekkel.

Nyers paradicsomleves, a gazpacho
Nyers paradicsomleves, a gazpacho

A végére pedig egy desszert: a flan, vagyis karamellkrém. Vaníliapuding karamellöntettel a tetején, nagyon egyszerű, nagyon finom, ha büféasztalról szabadon vehetjük, nagyon nehéz abbahagyni.

A flan remegős vaníliapuding karamellöntettel
A flan remegős vaníliapuding karamellöntettel

És végül: mit igyunk Spanyolországban? Mint mindig: ami jólesik. Azt azért tudni kell, hogy a spanyolok elsősorban bort isznak, abból is főleg vöröset. De mivel Spanyolország tele van turistákkal, elsősorban németekkel és angolokkal, ezért mindenhol ihatunk sört is, jó sört.

Továbbá egy nagyon népszerű italt, a sangriát. Meleg délután, este (és Spanyolországban gyakran van meleg) kérhetünk egy nagy kancsónyit, fejenként fél litert, aztán lehet folytatni. Szezonális gyümölcsdarabok, rajta gyümölcslé, könnyű bor és egy kis likőr (például narancs). Sok jégkockát bele, és lehet órákig iszogatni. Bennszülötteket ritkán fogunk látni ilyet inni, de turisták körében rendkívül népszerű. Ha viszont úgy akarunk tenni, mint a spanyolok, igyunk a tapas mellé egy pohár száraz sherryt (igen, angolul hangzik, de valójában spanyol), vacsorához vagy utána pedig egy pohár bort, én elsősorban egy pohár vörös rioját ajánlok.

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.