Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Mákos guba  recept
Mákos guba
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Birsalmakompót tartósítószer-mentesen recept
Birsalmakompót tartósítószer-mentesen
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Puncstorta  recept
Puncstorta
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Birsalmabefőtt recept
Birsalmabefőtt
Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
A bélszín ünnepi étel. Borsos ára miatt nem jellemző, hogy mindennap ez kerülne a családi asztalra, ha igen, készülhet belőle tatár, steak, és elkészíthetjük Budapest vagy Rossini módra is.
A bélszín

A hátszín és a fartő között elhelyezkedő részt hívjuk bélszínnek, vagy más néven vesepecsenyének. Ez a marhahús legnemesebb és egyben legdrágább része. Három részből áll, melyek a fej, a törzs és a farok. Szeletekhez, steakhez a törzset használjuk, a farokból inkább kisebb érméket vághatunk, míg a fejből készíthetünk tatár bifszteket és különböző tokányokat.

Az igazán jó marhabélszínt három év körüli húsmarhából kaphatjuk, melyet megfelelően tápláltak és stresszmentesen szállítottak, majd vágtak. A hazánkban kapható marhahúsok többsége tejmarha húsa. Külföldön a marhabélszínt a benne található zsírerek mennyisége szerint osztályozzák. Minél több a zsírér, annál jobb minőségű, drágább a hús.

A bélszín nagyon kedvelt az angolszász országokban, Franciaországban, Spanyolországban és Dél-Amerikában is.

Húsmarhából a legfinomabb
Húsmarhából a legfinomabb

Miért szárad ki?

Az igazán jól sikerült, szaftos bélszín elkészítéséhez fontos némi anyagismeret. Tudni kell, hogy a bélszín - fehérjeszerkezete miatt - gyorsan, viszonylag alacsony hőfokon elkészül. A belső rész nagy víztartalmú, és a hús aromáját is ez adja, ezért szeretik sokan a véresnek tartott húst. Sütés közben, ha nem vigyázunk, a belső piros szín eltűnik ugyan, de a külseje kiszárad és kemény lesz.

A steak

Sütés előtt néhány napig pácoljuk a hússzeleteket, melyeket előzőleg lehártyáztunk. Szórjuk be durvára tört borssal és más fűszerekkel, majd tegyük mély edénybe, és öntsük fel olajjal. Bekenhetjük a húst fokhagymával és mustárral is, de vigyázni kell, hogy az elősütéskor ezek ne égjenek meg. Hűtőben tároljuk.

4-5 nap után vegyük ki a hússzeleteket az olajból, csepegtessük le őket. A sütőt melegítsük elő 250 fokra. Egy serpenyőbe öntsünk kevés olajat, forrósítsuk fel. Tegyük bele a húst, sózzuk meg, majd süssük minden oldalát gyorsan pirosra. A lényeg, hogy kéreg süljön a húsra, ami megakadályozza a húsnedvek kiszivárgását. Ezután tegyük a húst egy tepsibe, toljuk a sütőbe.

Az átsütés mértéke határozza meg, hogy milyen lesz a hús. Alapvetően három kategóriát különböztetünk meg, de az angolok például ennél jóval több fajtát használnak.

Véres (rare, saignant, angolos)
Közepesen megsült (medium, a point)
Jól átsütött (welldone, bien cuit)

További steak információ itt >>>

Néhány ismertebb bélszínből készülő étel:

Darált marhabélszín
Darált marhabélszín

Tatár bifsztek:
Nyers, darált marhahús, melyet ízesíthetnek tojássárgájával, hagymával, fokhagymával, ketchuppal, sóval, borssal, mustárral, vajjal. Ki hogy szereti. Recept itt >>>

Budapest módra:
Bélszínszelet, melyet pörköltalapon készülő, hagymás, szalonnás zöldborsós, májas raguval tálalnak. Recept itt >>>

Wellington módra:
A waterlooi csata hősének, Wellington hercegének nevét viseli ez a tésztában sült bélszínkülönlegesség, az ő kedvenc étele volt. Gombás szósszal bekent, és leveles tésztában megsütött különlegesség. Recept itt >>>

Stroganoff módra:

Nevét az orosz arisztokrata kereskedődinasztia tiszteletére kapta francia szakácsuktól a 18. században. Mustáros, uborkás, gombás raguval és bélszíncsíkokkal készülő étel. Recept itt >>>

Rossini módra:
Libamáj, bélszín, gomba, Madeira mártás zsemleszeleteken. Nevét a Sevillai borbély szerzőjéről kapta, aki híres libamáj-rajongó volt.

Carpaccio:
Vittore Carpaccio festő, a reneszánsz kiválósága a névadó, aki állítólag nagy mestere volt a húsra emlékeztető vörös szín kikeverésének. A carpaccio (ejtsd: kárpáccsó) nem más, mint hajszálvékonyra szeletelt nyers bélszínszeletek különféle ízesítésekkel. Recept itt >>>

A klasszikus steak
A klasszikus steak

További bélszínes ételek a Mindmegettén >>>

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.