A tonhal a makrélafélék osztályába tartozó tengeri hal, melynek különböző fajtái a világ szinte minden tengerében és óceánjában megtalálhatóak. Fajtától függően akár 2-3 méteresre is megnő, súlya akár a 150-300 kg-ot is eléri. Igen jó úszó, sebessége akár 70 km/óra is lehet. Teste háromnegyed része izom, sokan ezt a halfajtát egy hidrodinamikai mesterműnek tartják. Ragadozó hal, kisebb halakkal táplálkozik. Kedveli a delfinek társaságát, mivel védelmet nyújtanak a cápák ellen.
A kékúszójú tonhalat és a nagyszemű tonhalat gyakorlatilag a kihalás veszélye fenyegeti az illegális és eltúlzott halászat miatt. A kékúszójú tonhalra kifogásakor a parton a kereskedők licitálnak, a japánok a friss kékúszójú kilójáért többszázezer forintot hajlandóak fizetni.
A sárgaúszójú tonhalak is veszélyben vannak, a halászati kvóták jóval magasabbak, mint a tudósok által javasolt, véleményük szerint 15 éven belül ez a faj is kihalhat.
A modern halászati módszerek, főleg a kerítőhálós, a delfinekre, teknősökre és más tengeri élőlényekre is nagy veszélyt jelentenek. Mára megkezdődött a tonhal halnevelő gazdaságokban való tenyésztése is, és védelmük érdekében több nagy áruházlánc jelentette már be, hogy nem árusítja a vörös húsú tonhalakat.
Húsa fajtától függően világosrózsaszínes, pirosas. Minél magasabb az olajtartalma, annál sötétebb a hús. Magas proteintartalma és alacsony energia tartalma miatt (200 kcal/100 g) a sportolók, fogyókúrázok kedvelt étele. Húsa szelént, magnéziumot, B vitaminokat, omega 3 zsírsavakat tartalmaz.
A tonhalhoz több formában is hozzájuthatunk. Vehetünk friss, mélyhűtött és konzerv tonhalat.
A konzerv tonhal a legolcsóbb. A nálunk kapható fajták nagy része sárgaúszójú tonhalból készül. A konzerv tonhal lehet olívaolajos, növényi olajos vagy saját levében eltett. Kutatások azt bizonyítják, hogy a saját levében eltett tonhal tartalmazza a legtöbb omega 3 zsírsavat. A konzerv tonhalat előre elkészített saláta és pástétom formájában is árulják.
A halak mélyhűtési technológiája nagyon sokat fejlődött az utóbbi években. Sok halászhajón azonnal elkezdik a feldolgozást és hűtést, így a mélyhűtött tonhal szinte megegyező minőségű lehet a frissel. Ettől függetlenül a mélyhűtött változatot érdemes intenzívebben fűszerezni.
A friss tonhal drága. A legtöbb áruházban sárgaúszójú tonhalat árusítanak. A nyersen is fogyasztható, szusi minőségű friss tonhal a már-már megfizethetetlen kategóriába tartozik. A kipusztulás szélén lévő kékúszójú tonhal olyan kincs, hogy a parton óriási licitálás keretében akár több tízmillió forintot is adnak egy-egy óriási, friss példányért.
Nagyon sokoldalúan felhasználható a konyhában, hiszen szendvicsekbe, salátába, kenőkrémekbe főzés nélkül kerülhet a tonhalkonzerv. Isteni tésztákba, rizses ételekbe, a friss tonhal hirtelen kisütve, grillezve, steak-ként.
Tonhalkrém
Hozzávalók:
2 doboz tonhalkonzerv (kb. 30 dkg)
1 dl tejföl vagy joghurt
1 kis fej lilahagyma
1 lime leve
4 evőkanál ketchup
2 evőkanál mustár
só és bors
Az áttört tonhalhoz adjuk az apróra vágott, vagy reszelt hagymát, majd kikeverjük a többi hozzávalóval. Néhány órát hűtjük, majd barna kenyérrel, bagettel, paradicsomkarikákkal fogyasztjuk.
Tonhalas tagliatelle
Hozzávalók:
50 dkg tagliatelle tészta
1 fej vöröshagyma
1 doboz (40 dkg) hámozott paradicsomkonzerv
1 citrom leve
1 marék friss bazsalikom
1 doboz tonhal (kb. 15 dkg)
olívaolaj
só
frissen őrölt bors
Két edényre lesz szükségünk. Először egy nagyobb edényben vizet forralunk a tésztához. Miután felforrt, megsózzuk, néhány csepp olajat öntünk hozzá, és beletesszük a tésztát.
A hagymát apró kockára vágjuk, és a másik edényben megdinszteljük. Hozzáadjuk a paradicsomkonzervet, sózzuk, borsozzuk, és fakanállal feldaraboljuk. Hozzáadjuk az apróra vágott bazsalikom felét, a tonhalat és a citromlevet. 10 percig főzzük, majd hozzáadjuk a maradék bazsalikomot is, és a tésztával tálaljuk.
Tonhalfilé paradicsomos salsával
Hozzávalók:
40 dkg tonhalfilé
4 evőkanál olívaolaj
1 citrom leve
3 nagy paradicsom
1 csokor koriander (helyettesíthetjük petrezselyemmel)
só, bors, rózsabors
A tonhalfilét vágjuk másfél centiméter vastag szeletekre. Egy tálban locsoljuk meg 2 evőkanál olívaolajjal és citromlével, majd tegyük hűtőbe.
A paradicsomot kockázzuk fel, adjuk hozzá a kukoricát, az összetépkedett koriander vagy petrezselyem levelet, adjuk hozzá a maradék olívaolajat, citromlevet, sózzuk, borsozzuk, keverjük össze.
A bepácolt halszeleteket grillsütőn vagy serpenyőben hirtelen süssük meg, de vigyázzunk, hogy ne szárítsuk ki. A salsával és grillezett zöldségekkel tálalhatjuk.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.