Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Mákos guba  recept
Mákos guba
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Minestrone recept
Minestrone
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Érdekességek

Mennyei borok, varázslatos táj és csodatévő gyümölcsfák - irány a Káli-medence!

Nyakunkon a hosszú hétvége, és egyelőre úgy tűnik továbbra is szép idővel kecsegtet bennünket az ősz - ha még nincs programotok, ajánlunk egyet: irány a varázslatos Káli-medence! Isteni borok, finom fogások, aranyban és vörösben úszó hegyoldalak: garantáltan felejthetetlen kirándulásban lesz részetek!

Balaton-felvidék egyik legszebb gyöngyszeme a Káli-medence, amelyet 1984-ben nyilvánítottak védetté. Sokszínű vidék ez: a forrásoktól a lápos területeken keresztül a kőtengerek bazalttornyáig vezetnek a tanösvények. Az itt található nyolc falu templomtornya, a szőlőhegyek pincéi teljes összhangban vannak a tájjal.

Köveskál
Köveskál

A medence szívében Köveskál található, ahol a látogatók megtekinthetik az 1700-as években épült Városkutat, illetve a település műemlékházait is. A tájat meghatározó kihűlt tűzhányók és az egykori pannon tengerfenék talaja mindig is kedvezett a szőlő- és a gyümölcstermesztésnek.

Az egykor itt élő népek egyszerű ételeket fogyasztottak, péládul krumplilevest, ami tulajdonképpen nem volt más, mint rántott leves krumpligombóccal. Szintén kedvelt étel volt a suszterpörkölt, vagyis a zöldségekkel vegyített ragu, ezen kívül főként szárnyasokat fogyasztottak, páldául kacsát.

A térségben kedvelt fogás a sült szárnyas - pédául a kacsa. Receptekért kattints a képre! >>>
A térségben kedvelt fogás a sült szárnyas - pédául a kacsa. Receptekért kattints a képre! >>>

Aki manapság erre a vidékre látogat, ne lepődjön meg, ha több helyen is mandulás édességgel kínálják, ugyanis szinte minden ház kertjében van egy mandulafa. A szabálytalan alakú, idős fák különleges látványa, az errefelé gyakran előforduló levendulások, a kőfalakkal elválasztott birtokok és a bazaltsziklák igazi mediterrán hangulatot árasztanak.

A mandula maga a gyógyszer

  • Sok fehérjét, értékes aminosavakat, növényi rostot tartalmaz, gazdag telített és telítetlen zsírsavakban.
  • A mandulából B1-, B2-, B6- és E-vitaminhoz jut a szervezetünk.
  • Az ásványi anyagok közül sok benne a kálium, a kalcium, a magnézium és a foszfor; a nyomelemek közül a vas, a mangán és a cink említendő.
  • Rendszeres fogyasztása csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedés kockázatát, szabályozza a koleszterinszintet, erősíti a csontot, a fogakat. A menstruációs fájdalmat is enyhíti.
  • Kitűnő segítséget nyújt idegesség, szorongás, kimerültség és stressz idején, hatékonyan csökkenti az ingerlékenység, a depresszió, a türelmetlenség, a szellemi fáradtság tüneteit.
  • A benne található fehérje és tápanyag nagyon hasonlít az anyatejéhez. Azoknak is ajánlatos a folyamatos mandulafogyasztás, akiknek problémájuk van a májukkal vagy a hasnyálmirigyükkel.
  • Az E-vitamin megakadályozza a véredényekben a lerakódást, a testet megszabadítja a szabad gyököktől. Még a meghűléses betegségekre is jó!

a káli borokban a föld üzen

A Káli-medence borászatainak (esetleg éttermeinek) kínálatát böngészve olyan nevekre bukkanunk, mint Kőróka, Káli kövek, Kavics vagy Mi a Kő. Ezt a vidéket nemcsak építészeti, hanem borászati szempontból is meghatározza a kő, azaz a talaj. A Balaton-felvidéki borvidék káli szegletét a vulkanikus talaj jellemzi, de a rétegekben megtalálható a tufa, a bazalt, a mész kő is. Az ilyen talaj nagy lehetőséget kínál a szőlészek, borászok számára, hogy olyan borokat készítsenek, amelyek a „föld lelkét” is magukban hordozzák.

Hegyestű
Hegyestű

Elsősorban a rizlinggel, a szürkebaráttal, a furminttal és a juhfarkkal érdemes itt ismerkedni, de akadnak nagyszerű vörösek is (élen a kékfrankossal).

7 NAP, 7 BORÁSZ, 7 BOROS RECEPT - KÓSTOLD MEG A BALATONMELLÉKI CHARDONNAY-T! >>>

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.