A pozsonyi kiflit sokan hungarikumként tartják számon, pedig ez a népszerű, omlós kelt tésztából készült finomság az egykori Osztrák-Magyar Monarchia öröksége. Az 1830-ban megjelent Czifray István féle Magyar nemzeti szakácskönyv „Posonyi finom mákos kaláts” néven tartalmazott egy receptet, de a sütemény igazán a 20. század elején terjedt el a polgári konyhában.
A sütemény eredetéről megoszlanak a vélemények, születéséről két történet is kering. Az egyik szerint egy pozsonyi sütőmesteré, a másik szerint viszont bécsi cukrászoké az érdem, hogy ma ilyen finomságot ehetünk. Állítólag Bratislavský rožok néven (pozsonyi kifli) már az 1590-es években kapható volt nyilvános éttermekben, bár gyártása sokkal régebbi keletű.
Az a történet is tartja magát, hogy maga a kifli (Kipfel) elnevezést Bécs sikertelen török ostroma után egy Wendler nevű bécsi sütőmester találta ki: amikor a városon kívüli Szent István templom tornyán a török félholdat visszacserélték keresztre, az az ötlete támadt, hogy „megeteti” a félholdat az emberekkel kárpótlásul, amiért az ostrom alatt annyit koplaltak. A kifli ezért lett félhold alakú.
A pozsonyi kifli az egykori monarchia egész területén töretlen népszerűségnek örvend és mivel akkoriban nagy volt a vándorlás az egyes országok népei között, ma már lehetetlen megmondani, hogy az első pozsonyi kiflit pozsonyi vagy bécsi illetőségű pék- vagy cukrászmester sütötte-e. Az biztos, hogy a mai Ausztriában, Magyarországon és Szlovákiában egyaránt szeretik és készítik.
Ha a pozsonyi kifliről beszélünk, szót kell ejtenünk a nagy tesójáról, a bejgliről is. Nagy valószínűséggel német pékmesterektől származhat a patkó alakú, töltött sütemény receptje, amely Beugel (a hajlítani jelentésű baugen szóból) néven vált ismertté – ez lett aztán nálunk a bejgli. Joggal merül fel a kérdés: vajon a bejglinek (amit sokáig nem rúdban, hanem nagy patkóvá hajlítva sütöttek) a kicsinyített változata a pozsonyi kifli? Ezt a verziót erősíti egy 19. században élt pozsonyi pék története, aki a gyerekek Mikulás-napi megörvendeztetésére készítette az édes töltelékkel sült finomságot, a bejgli kicsinyített másaként.
A pontos eredete tehát nem ismert sem a pozsonyi kiflinek, sem a bejglinek, de szerencsére ettől még süthetjük, fogyaszthatjuk a töltött omlós finomságokat.
Borítókép: Mindmegette
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.