Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Mákos guba  recept
Mákos guba
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Minestrone recept
Minestrone
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Karácsony

Ajándékok a fa alá és a fára

Egy szép díszdobozban, színes selyempapírok között lapuló édes, mutatós - akár a fenyőre is felakasztható - aprósütemény-válogatás is lehet ajándék! Ha tudod, hogy nem lesz sok időd az ünnep előtt, akár már hetekkel Szenteste előtt megsütheted őket.

A szeretet ünnepe előtt minden ember azon töri a fejét, vajon milyen ajándékkal kedveskedjen szeretteinek, ismerőseinek. Érdemes egy kicsit körülnézni a konyhában, hiszen ott is találhatsz ajándékoznivalót - készíthetsz például finom likőröket! A szívből adott ajándék biztos siker - segítünk néhány ötlettel!

Már hetekkel karácsony előtt otthonodba csempészheted az ünnepi illatokat
Már hetekkel karácsony előtt otthonodba csempészheted az ünnepi illatokat


Fahéjas csillagok

Hozzávalók (kb. 45 db): 3 tojásfehérje, 1 teáskanál citromlé, 15 dkg porcukor, 30 dkg darált mandula, 1/2 teáskanál fahéj, 10 dkg cukor, néhány csepp rumaroma

Elkészítés: Két tojásfehérjét a citromlével verjünk kemény habbá. A porcukrot, 27 dkg mandulát, a fahéjat keverjük össze, és tegyük a tojásfehérjéhez. A maradék mandulát tegyük rá egy elvágott mélyhűtő tasakra, erre kenjük a masszát, a tetejére tegyünk még egy zacskót. Nyújtsuk ki, hagyjuk 15 percig szikkadni, majd formázzunk belőle csillagokat. Sütőpapírral bélelt tepsire tegyük rá. A megmaradt tojásfehérjét verjük fel, keverjük hozzá a cukrot, a rumaromát, majd kenjük meg vele a csillagokat. 150 fokon 20 percig süssük.

Illatozó citrusok

Hozzávalók:
5-6 db narancs (vagy grapefruit, citrom, lime)
2-3 csomag szegfűszeg (egész)

Elkészítés: A citrusfélét alaposan megmossuk, megtörölgetjük, és a szegfűszeggel mintákat (fenyőfa, csillag stb.) szurkálunk bele. A gyümölcsökre ezután díszes szalagot kötünk. Remek és hasznos ajándék lehet, ami felfüggesztve csodálatos illattal tölti meg a szobát. (Szép, ha az ajándékdobozba többféle színű gyümölcsöt teszel.)

Fűszeres aprósütemény

Hozzávalók: 25 dkg liszt, 12,5 dkg cukor, 12,5 dkg vaj, 2 tojás, őrölt szerecsendió, őrölt fahéj, őrölt szegfűszeg, egy csipet szódabikarbóna

Elkészítés: Gyúrjuk jól össze a hozzávalókat, és tiszta konyharuhával letakarva hűvös helyen pihentessük egy éjszakát. Másnap nyújtsuk ki, szaggassunk belőle formákat és gyenge tűznél süssük meg.

Habcsók karikák

Hozzávalók körülbelül 50 db-hoz:
6 tojásfehérje
22 dkg + 5 dkg porcukor
8 étkezési keményítő

A díszítéshez:
3 evőkanál színes cukordara
3-4 csepp piros ételfesték

Előkészítés: A szobahőmérsékletű friss tojásokat gondosan kettéválasztjuk, hogy egy csepp sárgája se kerüljön a fehérjébe, mert akkor nem verődik fel kellő keménységűre. Sütőpapírral kibélelünk egy tepsit.

Elkészítés: A fehérjét mély tálba tesszük, hozzáadunk egy csipet sót, és elektromos habverővel apránként hozzáadagoljuk a 22 dkg cukrot, kemény habbá verjük. A maradék 5 dkg porcukrot és a keményítőt összekeverjük, majd apránként beleszitáljuk a masszába, és ezt már kézi habverővel lazán dolgozzuk bele a felvert tojásfehérjébe. A massza felét csillagcsőrrel ellátott nyomózsákba tesszük, a zsákot megtekerjük, és egymástól kb. 1 cm távolságra 4-5 cm átmérőjű karikákat nyomunk a tepsire. Megszórjuk a színes cukordarával. A maradék habot megfestjük pár csepp ételfestékkel, és ebből is karikákat nyomunk. A sütőt 100 fokra (gázsütő 1. fokozat) előmelegítjük. Betesszük a habkarikákat, és kb. 3 óra hosszat szárítjuk, 30 percenként megnyitjuk a sütőt és kiszellőztetjük, hogy a gőz eltávozzon, majd tovább szárítjuk. Amikor a karikák megkeményedtek, kivesszük a sütőből, kicsit hűlni hagyjuk, majd óvatosan leválasztjuk a papírról, és teljesen kihűtjük. Szalagot kötünk bele, és így akasztjuk a karácsonyfára.

Marcipángolyócskák

Hozzávalók:
60 dkg natúr vagy színes marcipánrúd (20 dkg-os kiszerelésben kapható)
aszalt gyümölcsök (mazsola, szilva, áfonya, barack)
reszelt vagy cukrozott narancs- és citromhéj
rumaroma (elhagyható)

Elkészítés: A marcipánmasszát gyúrjuk össze a darabolt aszalt gyümölcsökkel, citrushéjjal, és formázzunk kis gombócokat. A kész golyókat belemárthatjuk fehér és/vagy étcsokoládéba, de elrejthetünk bennük mandulát, diót, meggydarabot is. Az elkészült darabokat csomagoljuk celofánba és kössünk rájuk selyemszalagot.

Pattogatott kukoricából fűzött lánc

Hozzávalók:
1 l pattogatott kukorica
erős cérna

A lánc elkészítése nagyon egyszerű: a kipattogtatott, hófehér kukoricaszemeket felfűzzük egy erős cérnára.

Ez a fára akasztható dísz kedves ajándék lehet, amit a gyerekek is könnyen elkészíthetnek - a tű miatt persze állandó szülői felügyelet mellett!

Pisztáciás csillag

Hozzávalók a tésztához:
18 dkg liszt
7 dkg étkezési keményítő
1 tojás
7,5 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
12,5 dkg margarin

A mázhoz:
2 tojásfehérje
15 dkg cukor
1 cs. vaníliás cukor
1 teáskanál citromlé
2 evőkanál vágott pisztácia

Elkészítés: A lisztet összekeverjük a keményítővel, beledolgozzuk a tojást, a cukrot, a vaníliás cukrot és a margarint. Cipóvá gyúrjuk, fóliába csomagoljuk, és 1 órára betesszük a hűtőbe. A tepsit kibéleljük sütőpapírral. A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. A tésztát lisztezett deszkán kb. 3 mm vékonyra kinyújtjuk, csillagokat szaggatunk ki belőle, és a tepsire rakjuk. A mázhoz a tojásfehérjét simára keverjük a cukorral, a vaníliás cukorral, a citromlével. Belekeverünk 1 evőkanál pisztáciát, és megkenjük vele a csillagokat. A sütőben 12-14 percig sütjük, majd rácsra rakjuk, megszórjuk a maradék pisztáciával, és hagyjuk megszáradni.

Munka: kb. 1 óra
Fogyasztható: kb. 3 óra múlva
1 darab: 67 kcal

Diós-barackos falat

Hozzávalók kb. 50 darabhoz:

A tésztához:
15 dkg margarin
10 dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor
1 tojás
6 db tojássárgája
5 dkg darált dióbél
35 dkg liszt
1 mokkáskanál reszelt szerecsendió
1 evőkanál rum

A mázhoz:
25 dkg baracklekvár
10 dkg porcukor
25 szem aszalt barack

Elkészítés: A margarint, a porcukrot, a vaníliás cukrot, egy csipet sót, a tojást, és a tojások sárgáját habosra keverjük. A diót összekeverjük a liszttel, a reszelt szerecsendióval és a rummal, majd beledolgozzuk a kihabosított masszába, és sima tésztává gyúrjuk. Cipót formázunk belőle, fóliába tekerjük, és a hűtőben 2-3 órát pihentetjük. A sütőt 160 C-ra előmelegítjük. A tepsit kibéleljük sütőpapírral. Pihentetés után diónyi darabokat formázunk a masszából, és a tepsire rakosgatjuk. A sütőben 20 percig sütjük. Amíg sül, a lekvárt felmelegítjük, és simára keverjük. Amikor a diós falatkák megsültek, egyből bekenjük a lekvárral, és száradni hagyjuk. A porcukrot kevés forró vízzel simára keverjük, majd bekenjük vele a sütiket. A tetejüket aszalt barackkal díszítjük, majd rácson szárítjuk.

Munka: kb. 40 perc
Fogyasztható: kb. 3 óra múlva
1 darab: 98 kcal


Mogyorós szív

Hozzávalók kb. 40 darabhoz:
12 dkg vaj
12 dkg cukor
1 tojás
12 dkg liszt
1 citrom reszelt héja
1 teáskanál őrölt gyömbér
1 csipet őrölt szerecsendió
12 dkg darált mogyoró
12 dkg zsemlemorzsa

A kenéshez: 1 db tojássárgája

40 szem egész mogyoró
10 dkg étcsokoládé
3 evőkanál olaj

Elkészítés: A vajat habosra keverjük a cukorral, a tojással, beledolgozzuk a lisztet, a citromhéjat, a gyömbért, a szerecsendiót, a darált mogyorót és a zsemlemorzsát. Sima tésztává gyúrjuk, és a hűtőben, letakarva 2 órát pihentetjük. Pihentetés után kivesszük a tésztát a hűtőből, és 0,5 cm vastagra nyújtjuk. Szív-alakú formával kiszúrjuk. A sütőt 200 C-ra előmelegítjük. A tepsit sütőpapírral kibéleljük. A szívek tetejét lekenjük a tojássárgájával, és rátesszük az egész mogyorót. Tepsire helyezzük, és a sütőben, 12-15 percig sütjük. A sütőből kivéve pihentetjük kicsit. Ezalatt a csokoládét felolvasztjuk, és elkeverjük az olajjal. A szíveket félig a csokoládéba mártjuk, rácsra vagy sütőpapírra tesszük, s amikor a csokoládé megszilárdult, dobozoljuk.

Munka: kb. 30 perc
Fogyasztható: kb. 3 óra múlva
1 darab: 97 kcal


Kókuszos virág

Hozzávalók kb. 65 darabhoz:
18 dkg szívbarát margarin
10 dkg cukor
17,5 dkg liszt
15 dkg kókuszreszelék
1 evőkanál reszelt citromhéj
10 dkg málnalekvár
2 evőkanál porcukor

Elkészítés: A margarint habosra keverjük. Összegyúrjuk a liszttel, a kókuszreszelékkel, egy csipet sóval, a citromhéjjal, és cipóvá formázzuk. Fóliába csomagoljuk, és 1 órára betesszük a hűtőbe. A tésztát lisztezett deszkán kb. 3-4 mm vékonyra kinyújtjuk, és virágokat szaggatunk ki belőle. Felének a közepét kilyukasztjuk. A sütőt 180 c-ra előmelegítjük. A tepsit sütőpapírral kibéleljük, és rárakosgatjuk a virágokat. A sütőben kb. 13 percig világosra sütjük. A lekvárt felforrósítjuk, és összeragasztjuk vele a sima és lyukas virágokat. Vékonyan megszórjuk porcukorral, és zárt dobozban tároljuk.

Munka: kb. 1 óra
Fogyasztható: kb. 3 óra múlva
1 darab: 52 kcal

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.