A kolozsvári rakott káposzta eredetéről szóló anekdota szerint ez a nevezetes erdélyi étel nem Kolozsváron, hanem Nagyváradon született. Déryné – aki Kolozsváron sokat tett az operaelőadások létrehozásáért és népszerűsítéséért – egy alkalommal Nagyváradra látogatott, ahol Hajdú Károly alispán látta vendégül. Az alispán a művésznő tiszteletére az erdélyi főzésmódok gazdag tárházának alkalmazásával csodás étket alkotott szakácsával: egy nagy rézedényt zsíros sertésbőrrel kibéleltetett, és abba rakta rétegesen a savanyú káposztát meg a többi ízes falatot: jércét, sertéshúst, kolbászkarikákat, sonkát, karajt – és az egészet összefőzte. Az egyébként kis étvágyú színésznőnek annyira ízlett a fogás, hogy háromszor is szedett belőle, ami egy úrinőnek az idő tájt nem volt éppen illendő. A receptet is feljegyezte, és hazavitte Pestre – amely, ha időközben ebben-abban módosult is, azóta is gazdagítja a magyar konyha gazdag kínálatát – ír a kolozsvári rakott káposzta történetéről a Vidék íze magazin.
Ha szeretnéd elkészíteni ezt az ünnepi fogásnak is tökéletes ételt, mutatjuk a receptet és a lépéseket, hogy biztosan sikerüljön és büszke lehess a végeredményre.
1. Kockára vágunk 10 dkg szalonnát, kipirítjuk, megdinszteljük benne a felvágott vöröshagymát, majd a zúzott fokhagymát is. Meghintjük őrölt pirospaprikával. Rögtön öntünk rá egy deci vizet. Rárakjuk a savanyú káposztát, és többször megkeverve addig pároljuk, míg meg nem puhul (20-25 perc). Ha szükséges, kis vizet önthetünk még alá.
2. A másik hagymát egy evőkanál zsíron üvegesre sütjük, megszórjuk őrölt köménnyel, pirospaprikával, rádobjuk a húst, és kevergetve megsütjük. Összekeverjük az előfőzött rizzsel, szükség szerint fűszerezzük sóval és borssal.
3. Kizsírozunk egy tepsit, és összerakjuk a káposztát.
(Borítókép, fotók és recept: Vidék íze magazin)
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.