Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Mákos guba  recept
Mákos guba
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Karácsony

Így készítsd el a kolozsvári rakott káposztát és meglátod, mindenki imádni fogja

A kolozsvári rakott káposzta tartalmas, laktató fogás, amit akár karácsonyra is elkészíthetsz. Mutatunk egy igazán jó receptet és elolvashatod azt is, honnan ered ez a könnyűnek éppen nem nevezhető étel. Annyit elárulunk, hogy nem Kolozsvárról indult hódító útjára...

A kolozsvári rakott káposzta eredetéről szóló anekdota szerint ez a nevezetes erdélyi étel nem Kolozsváron, hanem Nagyváradon született. Déryné – aki Kolozsváron sokat tett az operaelőadások létrehozásáért és népszerűsítéséért – egy alkalommal Nagyváradra látogatott, ahol Hajdú Károly alispán látta vendégül. Az alispán a művésznő tiszteletére az erdélyi főzésmódok gazdag tárházának alkalmazásával csodás étket alkotott szakácsával: egy nagy rézedényt zsíros sertésbőrrel kibéleltetett, és abba rakta rétegesen a savanyú káposztát meg a többi ízes falatot: jércét, sertéshúst, kolbászkarikákat, sonkát, karajt – és az egészet összefőzte. Az egyébként kis étvágyú színésznőnek annyira ízlett a fogás, hogy háromszor is szedett belőle, ami egy úrinőnek az idő tájt nem volt éppen illendő. A receptet is feljegyezte, és hazavitte Pestre – amely, ha időközben ebben-abban módosult is, azóta is gazdagítja a magyar konyha gazdag kínálatát – ír a kolozsvári rakott káposzta történetéről a Vidék íze magazin.

Ha szeretnéd elkészíteni ezt az ünnepi fogásnak is tökéletes ételt, mutatjuk a receptet és a lépéseket, hogy biztosan sikerüljön és büszke lehess a végeredményre.

Hozzávalók:

  • 70 dkg darált sertéshús
  • 1 kg savanyú káposzta
  • 15-20 dkg szárazkolbász
  • 10 + 10 dkg füstölt szalonna
  • 2 nagy vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 15 dkg előfőzött rizs
  • 2 ek.őrölt pirospaprika
  • 1 csipet majoránna
  • őrölt kömény
  • zsír
  • bors

Elkészítése:

1. Kockára vágunk 10 dkg szalonnát, kipirítjuk, megdinszteljük benne a felvágott vöröshagymát, majd a zúzott fokhagymát is. Meghintjük őrölt pirospaprikával. Rögtön öntünk rá egy deci vizet. Rárakjuk a savanyú káposztát, és többször megkeverve addig pároljuk, míg meg nem puhul (20-25 perc). Ha szükséges, kis vizet önthetünk még alá.
2. A másik hagymát egy evőkanál zsíron üvegesre sütjük, megszórjuk őrölt köménnyel, pirospaprikával, rádobjuk a húst, és kevergetve megsütjük. Összekeverjük az előfőzött rizzsel, szükség szerint fűszerezzük sóval és borssal.
3. Kizsírozunk egy tepsit, és összerakjuk a káposztát.

4. Alulra tesszük a paprikás párolt káposzta harmadát.
4. Alulra tesszük a paprikás párolt káposzta harmadát.
5. Arra rásimítjuk a rizses darált hús felét.
5. Arra rásimítjuk a rizses darált hús felét.



6. Kirakjuk a tetejét felkarikázott kolbásszal.
6. Kirakjuk a tetejét felkarikázott kolbásszal.


7. Újra jöhet egy réteg káposzta.
7. Újra jöhet egy réteg káposzta.


8. A következő réteg rizs.
8. A következő réteg rizs.

9. Mehet rá a kolbászkarika.
9. Mehet rá a kolbászkarika.
10. A tetejére kerül a maradék káposzta, arra pedig a kakastaréjra vágott 10 dkg szalonna és a maradék kolbász.
10. A tetejére kerül a maradék káposzta, arra pedig a kakastaréjra vágott 10 dkg szalonna és a maradék kolbász.
11. 190-200 fokos sütőben jól összesütjük. Zsemlét és tejfölt adunk mellé.
11. 190-200 fokos sütőben jól összesütjük. Zsemlét és tejfölt adunk mellé.

(Borítókép, fotók és recept: Vidék íze magazin)

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.