Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Mákos guba  recept
Mákos guba
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Ritkán eszünk halat, de karácsonykor szinte minden asztalon megtalálható - valamilyen formában. Ehhez adunk néhány ötletet.
Halkrémmel töltött alma
Halkrémmel töltött alma
Halkrémmel töltött alma

Hozzávalók 4 személyre:
15 dkg burgonya
20 dkg tonhal konzerv
1/2 citrom
3 dkg vaj
4-8 alma, mérettől függően
1 kis fej lilahagyma
tetszőleges saláta a díszítéshez

Előkészítés: A burgonyát megmossuk, héjában, sós vízben puhára főzzük. Kissé hűlni hagyjuk, majd megtisztítjuk, és még melegen áttörjük, majd kihűtjük.

Elkészítés: A tonhalat lecsepegtetjük, összepépesítjük a burgonyával, sóval, borssal és a citrom levével ízesítjük. Amikor kellően sima masszát kaptunk, belekeverjük a vajat. Megmossuk az almákat, a tetejüket levágjuk, kikaparjuk a magházat, majd az üregbe beletöltjük a halkrémet. Ha valaki nem szereti a nyers almát, akkor kicsit megfőzheti. A hagymát meghámozzuk, apróra vágjuk. A megtöltött almákat tányérra tesszük, megmosott salátalevelekkel és a lilahagymával díszítve kínáljuk.

Munka: kb. 20 perc
Fogyasztható: kb. 35 perc múlva
1 adag: 265 kcal
Fotó: Komáromi Zoltán

Ünnepi hangulat és ünnepi ízek
Ünnepi hangulat és ünnepi ízek


Habos burgonyakrém-leves

Hozzávalók 4 személyre:
20 dkg burgonya
1 fej vöröshagyma
5 dkg szalonna
2 evőkanál vaj
2,5 dl fehérbor
1 l zöldségleves, kockából
1 csipet szerecsendió
1 babérlevél
1 teáskanál kakukkfű
1/2 dl tejszín

Előkészítés: A burgonyát megmossuk, héjában puhára főzzük. Kissé hűlni hagyjuk, meghámozzuk, és nagyobb kockákra daraboljuk. A hagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk. A szalonnát három darabra vágjuk.

Elkészítés: Nagyobb lábosban felforrósítjuk a vajat, megpirítjuk benne a hagymát és a szalonnát. Hozzáadjuk a burgonyát és a fehérbort. Felöntjük a levessel, a szerecsendióval és a babérlevéllel, sóval, borssal ízesítjük, és 5 percig rotyogtatjuk. A levesbe keverjük a kakukkfüvet és a tejszínt. Végül eltávolítjuk belőle a babérlevelet és a szalonnát, és a maradékot botmixerrel habosra-pépesre keverjük.

Munka: kb. 20 perc
Fogyasztható: kb. 30 perc múlva
1 adag: 371 kcal

Természetesen lazacot is készíthetünk az ünnepi asztalra!
Természetesen lazacot is készíthetünk az ünnepi asztalra!


Mandulás sügérfilé zöldséges tésztával

Hozzávalók 4 személyre:
1 csokor friss bazsalikom
4 sügérfilé (á 10-12 dkg)
1 evőkanál citromlé
2 evőkanál reszelt parmezán sajt
10 dkg tisztított mandula
2 evőkanál olívaolaj + a tálhoz
1 l zöldségleves, kockából
20 dkg hosszúmetélt tészta
25 dkg sárgarépa
1 kis cukkini
1 fej vöröshagyma
citromszeletek

Előkészítés: A bazsalikomot leöblítjük, leveleit lecsipkedjük. A halat megmossuk, citromlével megcsepegtetjük, sózzuk, borsozzuk.

Elkészítés: A parmezánt a mandula felével aprítógépbe teszünk, és összevagdaljuk. Hozzáadjuk a bazsalikomleveleket, 1,5 evőkanál olajat és 3 evőkanál vizet. Tovább aprítjuk, végül sóval, borssal fűszerezzük. A sütőt 200 C-fokra (gázsütő 3. fokozat) előmelegítjük. Ki olajozunk egy tűzálló tálat, belefektetjük a halat, és szétosztjuk rajta a bazsalikomos masszát. A sütőben kb. 20 percig sütjük. Közben felforraljuk a levest a tésztafőzéshez. A répát és a cukkinit megmossuk, megtisztítjuk, és nagyon vékony szeletekre vágjuk. A tésztát 10 percre a forró vízbe tesszük, az utolsó két percben belekeverjük a répát, és az utolsó percre hozzáadjuk a cukkinit is. A zöldséges tésztát leszűrjük, lecsepegtetjük.
A hagymát meghámozzuk, apróra vágjuk. Felforrósítjuk a maradék olajat, és üvegesre pirítjuk benne a hagymát. Belekeverjük a zöldséges tésztát, és összeforrósítjuk. A tésztát négy tányérra szétosztjuk, egy-egy halszeletet fektetünk rá, megszórjuk a maradék mandulával (ezt kissé összevagdalhatjuk), citromszeletekkel díszítjük, és tálaljuk.

Munka: kb. 45 perc
Fogyasztható: kb. 1 óra múlva
1 adag: 405 kcal

Mandulás krém
Mandulás krém
Mandulás krém

Hozzávalók 4 személyre:
2 vaníliarúd
5 dl tej
6 tojássárgája
10 dkg cukor
1 citrom reszelt héja
10 dkg őrölt mandula
5 dkg tisztított, pirított, vágott mandula
A díszítéshez:
tejszínhab és gyümölcsök

Előkészítés: Kettévágjuk a vaníliarudakat, kikaparjuk belsejét, félretesszük. A visszamaradt héjjal felforraljuk a tejet, majd kicsit lehűtjük.

Elkészítés: A tojások sárgáját fém keverőtálba tesszük, habosra keverjük a cukorral, beletesszük a kikapart vaníliapépet, a citromhéjat, és gyors keverés mellett beleöntjük a tejet. Egy lábasban kevés vizet forralunk, arra téve a keverőtálat, vízgőzön, egyenletes keverés mellett, 20-25 perc alatt besűrítjük. Amikor elég sűrű, belekeverjük az őrölt mandulát. Levesszük a gőzről, és gyakran kevergetve kihűtjük. A kihűlt krémet 4 kehelybe szétosztjuk, és 1-2 órára a hűtőbe tesszük. Tálalásnál megszórjuk a pirított mandulával, tejszínhabbal, gyümölcsökkel díszítve kínáljuk.

Munka: kb. 45 perc
Fogyasztható: kb. 3 óra múlva
1 adag: 413 kcal
Fotó: Komáromi Zoltán

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.