Birsalmakompót tartósítószer-mentesen recept
Birsalmakompót tartósítószer-mentesen
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Puncstorta  recept
Puncstorta
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Birsalmabefőtt recept
Birsalmabefőtt
Mákos guba  recept
Mákos guba
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
A tél és a karácsony szinte elképzelhetetlen nélküle. Jellegzetes aromája és illata összetéveszthetetlen. Sokan - ha tehetik - minden téli fogáshoz felhasználják ezt a mennyei ízű csonthéjast.
A diót nem csak a mókus szereti...
A diót nem csak a mókus szereti...

Diós zellersaláta

Hozzávalók:
1 zeller
1 kis alma
1 citrom
20 dkg dió

A szószhoz:
1 tojássárgája

bors
1 kanál mustár
kevés olaj
2 evőkanál tejföl
1 kanál méz

Elkészítés: Meghámozom a zellert és az almát, lereszelem, és megöntözöm a citrom levével, hogy ne barnuljon meg. Durvára vágom a diót, a felét a zellerhez keverem. A szószhoz összekeverem a hozzávalókat, beleforgatom a salátát. Megpirítom a megmaradt diót, és díszítésként-ízesítésként megszóróm vele a salátát.

Sonkacsomagok

Hozzávalók 8 személyre:
1 kis fej zeller
6 tisztított dió
2 savanykás alma
2 evőkanál majonéz
2 evőkanál tejföl
8 nagy szelet sonkaszalámi (20 dkg)
1/2 csokor snidling

Előkészítés: Az ügyesebbek elkészítik a majonézes salátát (a kevésbé ügyesek, és akiknek kevés idejük van, készen megvásárolják). A zellert meghámozzuk, megmossuk, apró kockákra vágjuk. Kevés vízben puhára főzzük, leszűrjük. A diót összevagdaljuk. Az almát meghámozzuk, lereszeljük.

Elkészítés: A zellert, az almát, a diót összekeverjük a majonézzel, a tejföllel, és sóval, borssal ízesítjük. A sonkaszeletek közepére diónyi salátát teszünk, összefogjuk, és egy erősebb snidlingszállal összekötjük.

A dió serpenyőben kissé megpirítva csemegének is kiváló
A dió serpenyőben kissé megpirítva csemegének is kiváló

A dió serpenyőben kissé megpirítva csemegének is kiváló
A dió serpenyőben kissé megpirítva csemegének is kiváló

Aszaltszilva-leves pörkölt dióval

Hozzávalók:
20 dkg magozott aszalt szilva
8 szem szegfűszeg
1 kis darab fahéj
4 dkg tisztított dió
6 dkg cukor
1 dl vörösbor
1 teáskanál étkezési keményítő
1 dl tejszín

Elkészítés: Az aszalt szilvát kis darabokra vágjuk. A szegfűszeget, a fahéjat teatojásba tesszük. A diót serpenyőben, zsiradék nélkül megpirítjuk, majd azonnal kiborítjuk és összevagdaljuk. Felteszünk forrni 1 l vizet, beletesszük a cukrot, a csipet sót, és belelógatjuk a teatojást. A borral együtt a szilvákat is a forró fűszeres vízbe tesszük, és kíméletesen főzzük 10 percen át. A keményítőt elkeverjük pici vízzel, és besűrítjük vele a levest. Forraljuk még 5-6 percig, majd kivesszük a teatojást, belekeverjük a tejszínt, a tetejét megszórjuk a dióval.

Mennyei diós receptválogatás Karácsonyra >>>

Főételek és desszertek a következő oldalon >>>

A dió serpenyőben kissé megpirítva csemegének is kiváló
A dió serpenyőben kissé megpirítva csemegének is kiváló

A dió serpenyőben kissé megpirítva csemegének is kiváló
A dió serpenyőben kissé megpirítva csemegének is kiváló

Dióval töltött sertésdagadó

Hozzávalók 4 személyre:
1 kg sertésdagadó
2 szikkadt zsemle
2 dl tej
10 dkg dió
20 dkg párizsi
1 fej hagyma
2 dkg margarin
2 tojás
csipet majoránna
1 csokor petrezselyem
4-5 evőkanál olaj

Előkészítés: A dagadót megmossuk, konyhai papírtörlővel szárazra töröljük. A húst felszúrjuk, besózzuk. A zsemléket fele tej, fele víz keverékébe áztatjuk, majd alaposan kinyomkodjuk. A diót ledaráljuk. A párizsit nagyon apró kockára összevágjuk vagy ledaráljuk. A hagymát megtisztítjuk, és apróra vágjuk. A petrezselymet megmossuk, apróra vágjuk.

Elkészítés: A margarint serpenyőben felforrósítjuk, és a hagymát világos sárgára pirítjuk, majd kihűtjük. A kinyomkodott zsemléhez hozzáadjuk a darált diót, a párizsit, a hagymát, beleütjük a tojásokat, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk a majoránnával és a petrezselyemmel. Jól összekeverjük, megtöltjük a dagadót, hústűvel összetűzzük, és tűzálló tálba tesszük. A sütőt 200 fokra előmelegítjük. Az olajat felforrósítjuk, leöntjük vele a húst, majd kevés vizet öntünk alá, alufóliával lefedjük. Betesszük a sütőbe, és kb. 1 óra hosszat pároljuk. Ezután levesszük a fóliát, levével meglocsoljuk, és további 15-20 perc alatt szép pirosra sütjük. Amikor kivesszük a sütőből kb. 15 percig pihentetjük, hogy szépen tudjuk szeletelni. Párolt kelbimbóval, ízlés szerinti köretekkel tálaljuk.

Diós almával sült bébi pulyka, három pürével

Hozzávalók:
1 bébi pulyka (kb. 3 kg)
10 dkg füstölt szalonna
4 darab alma
10 dkg dió
20 dkg vegyes zöldség
5 dkg vöröshagyma
25 dkg burgonya
25 dkg brokkoli
25 dkg sárgarépa
5 dkg vaj
2 dl tej

fokhagyma
cukor
citrom

Elkészítés: A megtisztított pulykát kívül-belül megsózzuk, a hasüregébe almát teszünk, egy tepsibe zöldségágyra helyezzük. A mellet vékony szalonna szeletekkel befedjük, és gyakran locsolgatva közepes tűzön lassan sütjük, ha szükséges, kevés vizet öntünk alá. Közben elkészítjük a köretet. A sárgarépát sós, cukros, citromos vízben megfőzzük, leszárítjuk és összeturmixoljuk. A megtisztított, sós vízben megfőtt burgonyát áttörjük, olvasztott vajjal és forralt tejjel habosra keverjük. A brokkolit sóval, fokhagymával ízesített vízben leforrázzuk, leszűrjük leturmixoljuk.
Ha a pulyka megpuhult, a szalonnát eltávolítjuk és erős tűzön a pulykát pirosra, ropogósra sütjük. Az almát cikkekre vágjuk, a diót serpenyőben megpörköljük, hozzáadjuk az almát és megpirítjuk. A pulykát a sütőből kivéve pár percig pihentetjük, hasüregéből az almát eltávolítjuk, és feldaraboljuk. Tálaláskor a tányérra helyezzük a répa-, a burgonya- és a brokkolipürét, megformázzuk, mellé rakjuk a pulyka sültet, és a tetejére teszünk pár szem diós almát.

Mennyei diós receptválogatás Karácsonyra >>>

Desszertek a következő oldalon! >>>

Nem kis munka a dió pucolása, de megéri az időt és az energiát
Nem kis munka a dió pucolása, de megéri az időt és az energiát

Nem kis munka a dió pucolása, de megéri az időt és az energiát
Nem kis munka a dió pucolása, de megéri az időt és az energiát

Nem kis munka a dió pucolása, de megéri az időt és az energiát
Nem kis munka a dió pucolása, de megéri az időt és az energiát

Nem kis munka a dió pucolása, de megéri az időt és az energiát
Nem kis munka a dió pucolása, de megéri az időt és az energiát

Flódni

Hozzávalók a tésztához:
50 dkg liszt
25 dkg margarin
4-6 ek porcukor
3 tojássárgája

A töltelékekhez:
kb. 7 dl bor
25 dkg mák
25 dkg dió
60 dkg cukor
1 üveg szilvalekvár
1 csomag mazsola
1 szelet reszelt csokoládé
2 evőkanál baracklekvár
fahéj
őrölt szegfűszeg

Elkészítés: A tészta hozzávalóit összekeverem, és kevés borral könnyen gyúrható tésztává gyúrom. A kész tésztát öt részre osztom és vékonyra nyújtom. (Az egyik kicsivel legyen nagyobb, mert ez lesz a legalsó réteg.)
Az almát apró darabokra vágom és borban megpárolom. A máktöltelékhez a darált mákot borral felfőzöm, a cukrot, mazsolát, baracklekvárt hozzákeverem. A diótöltelékhez a darált diót borral felfőzöm, hozzáadom a cukrot, mazsolát, reszelt csokoládét. Az összes tölteléket kihűtve kell a tésztára tenni.

Rétegezés: Alulra jön a nagyobb tésztalap, majd a máktöltelék, egy tésztalap, almatöltelék, egy tésztalap, diótöltelék, egy tésztalap, szilvalekvár, utolsó tésztalap, melyet tojássárgával megkenek, és lassú tűzön aranybarnára sütöm.

Zserbó

Hozzávalók:
35 dkg liszt
20 dkg margarin
15 dkg zsír
5 dkg porcukor
1 dkg élesztő
csipet sütőpor
1 db tojás

A töltelékhez:
20 dkg darált dió és 20 dkg porcukor keveréke
baracklekvár

A csokimázhoz:
10 dkg porcukor
kakaópor
2-3 dkg margarin

Elkészítés: Az élesztőt felfuttatjuk, majd a hozzávalókból tésztát gyúrunk. Egy tepsit kivajazunk, a tésztát három részre osztjuk, lisztezett deszkán dolgozunk, mert így a lapok nagyon vékonyak lesznek. Az első lapot behelyezzük a tepsibe, megkenjük baracklekvárral, megszórjuk a cukrozott dióval. Erre kerül a második lap, amit ismét megkenünk lekvárral és megszórunk diós keverékkel, majd erre jön a harmadik lap. Előmelegített, de nem forró sütőben, lassan, 150 fokon kb. 35 percig sütjük. Ha készen van és kihűlt, ellenőrizzük, hogy a szélei nem sültek-e meg, és ha kell, körbevágjuk. Ezután rásimítjuk a csokimázt.

Mennyei diós receptválogatás Karácsonyra >>>

Ajánlatunkat az általatok beküldött receptekből állítottuk össze. Köszönet érte!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.