Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Mákos guba  recept
Mákos guba
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
A szeretet mértékét nem feltétlenül az ajándék mérete, ára mutatja! Sok háziasszony gondolja - teljesen jogosan - úgy, hogy kimutathatja törődését, ragaszkodását azzal is, ahogyan és amit főz. A konyha tündéreinek segítünk most néhány igazán rafinált ünnepi recepttel.
Ünnepi hangulat - ünnepi ízekkel
Ünnepi hangulat - ünnepi ízekkel

Hordócska

Hozzávalók:
• A hordókhoz:
• 3-4 darab vastag sárgarépa
• 1 kanál ételízesítő
• 1 kanál margarin
• 1 zöldpaprika

A töltelékhez:
• 15 dkg gomba
• 10 dkg majonéz
• 2 savanyú uborka
• 1 kis csokor petrezselyemzöld

Elkészítés: A megtisztított sárgarépát, és 15 percig ételízesítős vízben főzzük, majd kivesszük és lehűtjük. Egy éles késsel 5 cm hosszú darabokra vágjuk, az alsó felét késsel megkerekítjük, hogy hordóformája legyen, majd vízszintesen 2 mm-es sáncokat húzunk rá késsel, itt lesznek az abroncsok! Kivájjuk a hordók közepét késsel úgy, hogy maradjon 1 cm-es vastag fala. Bekenjük margarinnal az abroncsok helyét, és zöldpaprikacsíkokat ragasztunk oda. Felül paradicsomszelettel, margarinnal ragasztva zárjuk majd le a hordókat. A következő töltelék kerül a hordókba: apróra vágott főtt gombát össze keverünk majonézzel, apróra vágott savanyú uborkával és petrezselyemzölddel. Ezzel töltjük a hordókat, alá dísznek keskeny csíkokra vágott saláta jár!


Borhableves gorgonzolás rozskrutonnal

Hozzávalók 4 személyre:
• 5 dl száraz fehérbor
• 15 db szegfűszeg
• 1 rúd egész fahéj
• 1/2 citrom sárga reszelt héja
• 2 tojás
• 10 dkg kristálycukor
• 1 evőkanál vaníliás (főző) pudingpor

A betéthez:
• 8 dkg mazsola
• 4 szelet rozskenyér
• 8 dkg gorgonzola sajt

Előkészítés: A száraz fehérbort összekeverjük 3 dl vízzel. A mazsolát megmossuk.
Elkészítés: Elkészítjük a fűszerkivonatot: a higított borból 1 dl-t lábasba merünk, és beletesszük a szegfűszeget, a fahéjat, a citromhéjat, majd kis lángon a folyadék mennyiségét a negyedére beforraljuk, a tűzről levesszük és leszűrjük. A higított borból 1 dl-t ismét elveszünk, és megfőzzük benne a mazsolát. Tálalásig félre tesszük. A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjéből a cukor 2/3-adával kemény habot verünk. A maradék hígított bort fél dl kivételével felforraljuk. Habüstben a vanília pudingport (esetleg lisztet) a fél dl hideg hígított borral csomómentesre keverjük, hozzáadjuk a tojások sárgáját, a cukor 1/3-át a leszűrt fűszerkivonatot és az időközben felforralt maradék higított bort. A habüstöt vízfürdőbe állítjuk, és habverővel való folyamatos keverés mellett forrpontig melegítjük, majd a forró levest vékony sugárban (szintén állandó keveréssel) hozzáöntjük a felvert tojáshabhoz. A sütőt előmelegítetjük 200 fokra (gázsütő 3. fokozat). A rozskenyér-szeleteket pirítóban kissé megpirítjuk, háromszög alakúra daraboljuk, elosztjuk rajtuk a sajtot. Betesszük a sütőbe, és rápirítjuk a sajtot. Tálaláskor a kész levest azonnal forró porceláncsészékbe szedjük (csak rövid ideig tartható készen). Betétnek a higított borban főtt mazsolát, és külön tányéron, a tálalás időpontjára elkészített rozskrutonokat kínáljuk.

A halnak helye van az ünnepi asztalon!
A halnak helye van az ünnepi asztalon!


Kecsege kárpáti módra

Hozzávalók:
• 1,5 kg kecsege
• 15 dkg vaj
• 20 dkg rák farokhús
• 1 csokor kapor
• 5 g őrölt fehérbors
• 3 dkg só
• 20 dkg gomba
• 6 dkg liszt
• 1 dl tejszín
• 5 dkg rákvaj
• hal alaplé

Elkészítés: A kecsegéket tisztítjuk, belső részeiket eltávolítjuk, sózzuk. Hegyes orrukat a farok húsos részébe szúrjuk, hogy gyűrű alakokat kapjunk. Kivajazott tepsibe tesszük, kevés hal-alaplét öntünk rá, és alufóliával lefedve sütőben megpároljuk.
Amíg párolódnak a halak, elkészítjük a kapros ragut: gombát tisztítunk, kockára daraboljuk, felforrósított vajban megfuttatjuk. Hozzáadjuk a tisztított főtt rákhúst, megszórjuk apróra vagdalt kaporral. Rövid ideig együtt pirítjuk, majd őrölt fehérborssal fűszerezzük, és megszórjuk liszttel. Felöntjük a párolólével és tejszínnel, lassú forralással kiforraljuk.
Tálalás előtt a halakra öntjük a ragut, összeforraljuk. Az előmelegített tálra tesszük a kecsegéket, középre halmozzuk a kapros-gombás rákragut és vajas-petrezselymes burgonyával körítjük. A ragut olvasztott rákvajjal meglocsoljuk.


Mandarinos csirkemell

Hozzávalók:
• 1 db bőrös csirkemell
• 1 db mandarin (héjastól)
• 5 dkg vaj
• cayenne-i bors
• curry
• 3 evőkanál sűrített paradicsom
• só
• bors
• 1 dl száraz fehérbor
• olaj

Elkészítés: A jól megmosott mandarint összedaraboljuk, a vajjal, a fűszerekkel és a paradicsommal összeturmixoljuk. Ezt a masszát betöltjük a sózott, borsozott csirkemellek bőre alá. A tűzálló tálat kiolajozzuk, belerakjuk a melleket és aláöntjük a bort, majd lefóliázzuk. Körülbelül 30 percig előmelegített sütőben sütjük, aztán levesszük a fóliát, és még 10 percig sütjük/grillezzük.


Narancsos piskóta

Hozzávalók:
• 50 dkg piskótatészta
• 0,5 dl narancslikőr
• 3 dl növényi tejszín
• 2 dl narancslé
• 4 db narancs
• 2 dl joghurt
• 1 db citrom
• 3 dl tejszín
• 4 evőkanál cukor
• 1 db lime

Elkészítés: A narancslevet összeöntjük a likőrrel. A tejszínből habot verünk. Egy tálban összekeverjük a tejszínhabot, a cukrot és a joghurtot, majd lime-mal, naranccsal, valamint citromhéjjal ízesítjük. A narancsot meghámozzuk, szeletekre vágjuk. Egy formába rétegezzük a piskótát, meglocsoljuk a narancslével, ráhalmozzuk a krémet, rátesszük a narancsfiléket, majd így folytatjuk, míg a hozzávalók el nem fogynak. Az elkészült süteményt szeletekre vágva tálaljuk.

A dió elengethetetlen karácsonykor - és nem csak a bejglire gondolunk!
A dió elengethetetlen karácsonykor - és nem csak a bejglire gondolunk!

Isteni diótorta – liszt nélkül

Hozzávalók a sziruphoz:
• 1,5 bögre cukor
• 0,5 bögre víz
• 5 dkg vaj

továbbá:
• 75 dkg darált dió
• 10 db tojás

A krémhez:
• 2 db tojássárgája
• 1 bögre cukor
• 4 evőkanál liszt
• 3/4 bögre tej
• 1 csomag vaníliás cukor
• 20 dkg vaj
• 1-2 kanál rum

A teteje:
csokoládémáz

Elkészítés: A szirup hozzávalóit összekeverjük, és lassú tűzön keverve főzzük, hogy sziruppá váljon, majd kihűtjük. Ezután a 10 tojásfehérje kemény habjához hozzáadjuk egyenként a sárgáját is, és kikeverjük. Ehhez a keverékhez hozzáadjuk a diót, és a szirupot is lassan belekeverjük. Kikent, vagy sütőpapírral kibélelt tortaformába tesszük, és tűpróbáig sütjük lassú tűznél. Majd 3 lapra vágjuk.
A krémhez a 2 tojássárgáját, cukrot, lisztet, tejet sűrűre fűzzük. Langyosra hűtjük, és a vaníliás cukrot, vajat, rumot hozzáadjuk. A kihűlt krémet a kihűlt tortalapokra kenjük, a tetejét pedig csokoládémázzal boríthatjuk.

Ajánlatunkat a Ti receptjeitekből állítottuk össze. Köszönet érte!

Még több rafinált ünnepi recept >>>

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.