Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Karácsony

5 alapszabály, hogy tökéletes legyen a szilveszteri malacsült!

Belül omlós, kívül ropogós malacsült
Vásárolj egy szép darab csontos malachúst, majd szánj elegendő időt a sütésre! A türelem legalább olyan fontos a sikerhez, mint a jó recept. Ezekre figyelj, hogy a szerencsehozó malacsült kívül fényes és roppanós, belül istenien omlós és szaftos legyen!

Malacot sütni szilveszterre valójában egyszerűbb feladat, mint gondolnánk. Persze néhány fontos alapszabályt mindenképpen érdemes a siker érdekében betartani. Mutatjuk, hogyan lesz igazán omlós és ropogós a szilveszteri malacsült.

1. Malachús vásárlása

Megbízható helyen szerezz be valóban friss és jó minőségű malac-, esetleg idősebb süldőkarajt. Fontos, hogy a bőr alatt legyen rajta legalább 1-1,5 centis szalonnás réteg. Vásárolhatsz bőrös filét is, de a csontos karaj sütéskor kevésbé szárad ki. Egyiket se fagyaszd le, mert felengedés után a bőrt már semmilyen praktikával nem tudod roppanóssá varázsolni!

5 alapszabály, hogy tökéletes legyen a szilveszteri malacsült (Shutterstock)
5 alapszabály, hogy tökéletes legyen a szilveszteri malacsült (Shutterstock)

2. A malacsült előkészítése

A malachús bőrös feléről kiskéssel kapargasd le a rajtamaradt szőrszálakat. Ezután mosd le meleg vízzel, majd töröld szárazra, és éles késsel (esetleg sniccerrel) irdald be a bőrt ujjnyi szélességben ferdén vagy rombusz alakban. Elég kb. 2 mm mélyen bemetszeni, mert ha túl mély bevágásokat ejtesz, a bőrdarabok sütés közben lepotyoghatnak. Könnyebb lesz a dolgod, ha a karajt a bőrös részével lefelé forrásban levő vízbe meríted kb. 1 percre, vagy amíg kifehéredik.

Csontos karaj esetén válaszd el a színhúst a bordás résztől! (Késsel vágd végig a csontok mentén.)

A túl nagy darab karajról vágd le bárddal a tarja felőli vastagabb végét – ezt majd külön tovább kell sütnöd, hogy ugyanolyan omlós legyen, mint a gyorsabban átsülő vékonyabb rész.

A malacsült elmaradhatatlan az újévi asztalról (Shutterstock)
A malacsült elmaradhatatlan az újévi asztalról (Shutterstock)

3. Pácolás és fűszerek

A pácolástól jobb ízű lesz a sertéshús, és lerövidül a sütési idő. Alapszabály, hogy a fiatal malac zsenge húsát nem szabad túlfűszerezni.

Száraz páchoz keverj el némi sót pl. őrölt köménnyel, borssal, majoránnával, majd a bőrös rész kivételével dörzsöld a húsra. A bordák és a hús közé felszeletelt hagymát és fokhagymát, a bőrbevágásokba rozmaringot, kakukkfüvet tehetsz. Ezután kötözd a húst a csontokra konyhai zsineggel, és letakarva tedd a hűtőbe 1-2 napra.

Időhiány esetén kend meg a karaj húsos részét olívaolajból, némi sóból, frissen őrölt borsból, őrölt köményből, valamint reszelt fokhagymából és hagymából készített fűszerpasztával. Nyomkodj belőle a bőrön ejtett bevágásokba is, majd szoba-hőmérsékleten hagyd állni a húst néhány órát.

A malacsült akkor a legfinomabb, ha kívül ropog, belül pedig omlós a hús (Shutterstock)
A malacsült akkor a legfinomabb, ha kívül ropog, belül pedig omlós a hús (Shutterstock)

4. A szilveszteri malac sütése

A hűtőből kivett pácolt karajt hagyd szoba-hőmérsékletűre melegedni, majd tedd a 220-230 fokra előmelegített sütőbe 15-20 percre, a bőrös oldalával lefelé. (Ha túl sovány a szalonnás réteg, akkor előtte locsold meg a bőrt egy kevés olajjal.) Ezután fordítsd meg, önts alá egy kevés folyadékot (vizet, bort, sört a recepted szerint), és lefedve süsd 190-200 fokon további kb. 1,5 órát. Közben forgathatod, locsolgathatod vagy szalonnával kenegetheted. Szúrj bele egy villát, hogy elég puha-e, végül kitakarva süsd szép pirosra a bőrét. Ehhez esetleg megemelheted a hőfokot.

Még szaftosabb marad a belseje, ha a kezdeti pirítás után 125 fokon folytatod a sütést. Másfél óra múlva vedd le a fóliát vagy a sütőtál tetejét, és süsd puhára a húst változatlan hőfokon. Ezzel a módszerrel egy 2-2,5 kg-os karaj sütése 4-4,5 órába is beletelik, de hidd el: megéri! A sütési idő kikalkulálásához 45 dkg-onként 25 percet számíthatsz (plusz a pirítás).

Sörrel locsolgatva finom ropogós lesz a malacsült bőre (Shutterstock)
Sörrel locsolgatva finom ropogós lesz a malacsült bőre (Shutterstock)

5. Roppanós, pirospozsgás bőr

A fiatal malac gyenge bőrét sütés közben tilos locsolni, mert felázik. A sütés legvégén azonban megspriccelheted hideg vízzel, ettől ropogósabb lesz.

A süldő malac vastagabb bőrét nyugodtan öntözgetheted a keletkező szafttal vagy a recepted előírása szerint akár sörrel is.

+1. Pihentesd a malacsültet

Tálalás előtt pihentesd a sültet kb. 15 percet, hogy omlósabb legyen. Végül a kötözőzsinór eltávolítása után vágd le a csontról, és szeleteld fel a bőrön ejtett bevágásokat követve.

Ajánljuk még:

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.