Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Minestrone recept
Minestrone
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Könyvkuckó

Íz-világjáró, avagy a tökéletes ízek kalandos felkutatása

Amerika kedvenc szakácsa, Antony Bourdain felkerekedett, hogy felkutassa az ételek ételét: Kambodzsától Marokkóig élvezettel kóstolgat - és olykor kockáztat - miközben megdöbbentő helyzetekről mesél nekünk. Dobogó kobraszív, japán mérges hal - Bourdain képes mindent kockára tenni a tökéletes fogásért.

Többször is úgy tűnik, mintha rátalálna, így például Japánban:

"Tökéletes. A világ legjobb szusija. A legjobb. Messze az. Hadd ismételjem meg: a legjobb, legfinomabb, legfrissebb, legjobban elkészített szusi, amit valaha ettem. Minden önfegyelmemre szükségem volt, hogy ne nyögdécseljek, sóhajtozzak, és ne szenvelegjek hangosan evés közben. Ha Togawa-szánnak valaha, akárhol, bármilyen szívességre lesz szüksége hajnali négykor, rám számíthat! Ez az ember megmutatta nekem a fényt."

A világjárás persze sokszor sikerült kalandosra, helyenként veszélyesre, és szinte folyamatosan nevetésre ingerlőre. A könyben olvashatunk ínycsiklandozó vagy éppen elborzasztó ételekről, lebilincselően szórakoztató történetek részesei lehetünk, miközben mindent átitat Anthony Bourdain olykor kicsit meghökkentő humora és szókészlete.

Langusztavér, madárfészekleves, skót malátaecet, dobogó kígyószív... Anthony Bourdain a tökéletes ételt keresve többek között Kambodzsában, Portugáliában, Franciaországban, Vietnámban, Baszkföldön, Oroszországban, Japánban, Mexikóban, San Franciscóban és Skóciában járt. A sok kaland, és rengeteg új íz megismerése után végül mégis meglepő következtetésre jut:

"A tökéletes étkezés fogalma, mint olyan, nevetséges" - szögezi le az ünnepelt séf a könyv utolsó lapjain, majd tovább fejteget: "A ''tökéletes'', akárcsak a ''boldog'', gyakran alattomosan üt rajta az emberen. Amint megtaláljuk - ahogy Thomas Keller mondta -, már el is vesztettük. Tünékeny dolog a ''tökéletes'', és ha egy kicsit olyanok vagytok, mint én, akkor az idő távlata megszépíti."

Bourdain nem kíméli ismert "kollégáit" sem: élcelődik Nigella Lawson mellein, Delia Smith és Gary Rhodes kinézetén, Ainsley Harriott gügyögő óbégatásán, de méltatja Gordon Ramsay-t! ...És persze egy percre elidőzik Jamie Olivernél is:

"Anglia legszexisebb szakácsai közé tartozik a szőrtelen, fiatal, szőke Jamie Oliver nevű srác, akit Meztelen Szakácsként szoktak emlegetni. Ha jól értem, ő egy nagyon gazdag fickó, aki úgy tesz, mintha Vespa robogóval járna, egy East End-i hideg vizes lakásban lakna, és zöld curryt főzne a ''haverjainak''. Tv-szakács, így aztán valójában kevesen esznek a főztjéből. Még sosem láttam meztelenül. Azt hiszem, a ''Meztelen'' az ''egyszerű, őszinte, minden cicomát mellőző'' ételeire vonatkozik, bár azért sejtem, hogy nagy számban vannak azok az idős háziasszonyok, akik szeretnék máshogy hinni. Valahányszor a műsorát nézem, vissza akarok menni az időben még az iskolás korunkba, és jól megverni."

És hogy mit gondol magáró Anthony Bourdain, kiderül abból, ahogyan ironikusan magáról ír: "...szeretem azt gondolni, hogy nem az az állatias, rögeszmés, hepciáskodó, hencegő, kontrollmániás Konyhafőnök Tony, nem az a szűkölködő, neurotikus, túlbuzgó, snittekben beszélő Író Tony, hanem a viszonylag nyugodt, üdvözült, napszúrásos, szeretetre méltó Férj Tony vagyok, vagyis a legkedvesebb énem..."

Játssz velünk és nyerd meg Anthony Bourdain lebilincselően szórakoztató könyvét! >>>

A részletek Anthony Bourdain: Íz-világjáró, avagy a tökéletes ízek kalandos felkutatása című könyvéből valók.

Kiadó: Cephalion Művészeti és Könyvkiadó Kft.

Még több könyvet ajánlunk >>>

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.