A könyv kitűnő ajándék minden alkalomra. A karácsonyfa alá is jó, ha kerül olvasnivaló. A léleküdítő irodalmat pedig remekül kiegészítik az igényes, szép kiállítású, praktikus szakácskönyvek.
A Főzőiskola ínyenceknek mind a hobbiszakácsoknak, mind a tapasztalt konyhaművészeknek olyan különleges receptötletekből nyújt átfogó kínálatot, amelyekkel gyakorlatilag minden alkalomhoz illő ételt elkészíthetsz. A tésztában sült finomságoktól a serpenyős és az egytálételeken át a tortákig és desszertekig mindenki talál köztük kedvére valót. Az ételek elkészítését lépésről lépésre követő leírásokat számos színes fénykép illusztrálja.
Egy kis ízelítő a Partifalatok című könyvből:
Hozzávalók 64 darabhoz:
kevés olvasztott vaj
10 dkg liszt
1 csipet zellersó
1-1 csipet só és őrölt fehér bors
10 dkg kockákra vágott, hideg vaj
7,5 dkg reszelt cheddar sajt
1,5 dkg reszelt parmezán sajt
1 tojássárgája
1 db tojás
1 dkg finomra reszelt parmezán sajt
Elkészítés:
1. A sütőt 190 fokra előmelegítjük. Két sütőlemezt kikenünk olvasztott vajjal, és hidegre tesszük.
2. A lisztet a zellersóval, a sóval és a borssal tálba szitáljuk. A vajkockákat beleszórjuk a tálba, és két tompa késsel a tál közepétől kiflé haladva, gyors mozdulatokkal összedolgozzuk a fűszeres liszttel.
3. Ha a liszt majdnem teljesen elkeveredett már a vajjal, hozzáadjuk a kétféle reszelt sajtot és a kések segítségével beledolgozzuk a darabos masszába. A közepén mélyedést alakítunk ki, ide engedjük bele a tojássárgáját. Kézzel alaposan kidolgozzuk, kerek cipót gyúrunk belőle.
4. A tésztát lazán frissen tartó fóliába csavarjuk és könnyedén ellapítjuk. 20 percre hidegre állítjuk, míg a tészta kissé megdermed.
5. A tésztát enyhén belisztezett gyúródeszkára tesszük, félbevágjuk és mindkét feléből egy-egy 4 mm vastag 20 x 20 cm-es négyzetet nyújtunk. Minden négyzetet 15 kisebb négyzetre vágunk, és a kisebb négyzeteket átlósan megfelezzük. Annyi háromszöget sorakoztatunk a sütőlemezekre, hogy elegendő hely maradjon közöttük, majd újabb fél órára hidegre tesszük.
6. A falatkákat megkenjük a felvert tojással és csipetnyi reszelt parmezánt szórunk a tetejére. A sütőben körülbelül 10 perc alatt aranybarnára sütjük. Sütőrácsra téve hűlni hagyjuk. A sütőlemezeket az első lépésnél leírt módon előkészítve, a műveletet a maradék tésztával megismételjük.
A falatkákra durvára vágott dióval és sóval, vagy mákkal, esetleg cayenne-i borssal ízesített parmezánreszeléket is szórhatunk, tetszés szerint.
Előkészítés: 35 perc + 50 perc hűtés
Sütés: 10 perc, sütőlemezenként
Hozzávalók kb. 30-35 darabhoz:
15 dkg szobahőmérsékletű krémsajt
1 evőkanál tejszínes tormakrém
fél teáskanál citromlé
20 dkg szeletelt füstölt lazac
A palacsintatésztához:
12,5 dkg liszt
2 teáskanál szezámmagolaj
+ a díszítéshez: finomra vágott metélőhagyma vagy más zöldfűszer
Elkészítés:
1. A palacsintatésztához 1 dl vizet felforralunk, és elkészítjük a tésztát: a lisztet villa segítségével a vízbe keverjük – lágy masszát kell kapnunk. A masszát belisztezett gyúródeszkára fordítjuk és 5 perc alatt sima, rugalmas tésztát gyúrunk belőle. Lefedve negyedórát pihentetjük. Egy serpenyőt közepes lángon felforrósítunk, a palacsintát beletesszük, és addig sütjük, amíg a tészta felhólyagzik (körülbelül 1 perc). Megfordítjuk, és a másik oldalát még 30-40 másodpercig sütjük. A kisütött palacsintákat egymásra fektetjük, a tálat pedig nedves konyharuhával letakarjuk, hogy a palacsinták ne száradjanak ki.
2. A krémsajtot egy tálkában fellazítjuk, majd a tormakrémmel és a citromlével simára keverjük.
3. Az egyik palacsintát a munkafelületre fektetjük, a krémsajttal vékonyan megkenjük, és keskeny szelet füstölt lazacot terítünk rá, majd amilyen szorosan csak lehet, feltekerjük. Frissen tartó fóliába csavarjuk, és félretesszük. A műveletet a többi palacsintával is elvégezzük, majd a tekercseket legalább 1 órára hidegre tesszük.
4. Közvetlenül a tálalás előtt levágjuk a tekercsek végét, majd 1,5 cm széles csigákat vágunk belőlük. A csigákba fogvájót szúrunk. Kevés metélőhagymát vagy más apróra vágott zöldfűszert szórunk a kis tekercsekre, és tálra rendezzük.
A palacsintát elkészíthetjük korábban, és a mélyhűtőben tárolhatjuk. Amikor szükségünk van rá, hőálló tálban gőz fölé tesszük – így a tészta hamar felenged.
Előkészítés: 60 perc + 15 perc pihentetés + 1 óra hűtés
Sütés: 10 perc
Burgonya Csirke Csokoládé Francia konyha Halak és tenger gyümölcsei Nyári ételek Olasz konyha Partifalatok Tésztában sült finomságok Zöldségek És megjelenésre várnak az Aprósütemények, Desszertek, Édes csemegék, Egytálételek, Főtt tészták, Levesek, Mártások, Muffin, Piskóták és más sütemények, Reggeli falatok, Téli ételek, valamint a Torták és más édességek című kötetek.
LE CORDON BLEU
Főzőiskola ínyenceknek
Partifalatok
Kiadja: a Vince Kiadó
Még több könyvet ajánlunk! >>>
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.