Körte-történet
Homérosz az istenek ajándékának nevezte. A mitológiai történet szerint Zeusz egyik fiát, Tantaloszt gonosz tettei miatt büntetésből az alvilágba száműzték, és gaztetteit egy körtefa alatt kellett meggyónnia. Amikor éhes volt, a feje fölött lógó gyümölcsökért nyúlt, az ágak azonban visszahúzódtak, így mindig éhes maradt.
Az első nemesített fajtákat a görögök kísérletezték ki körülbelül háromezer évvel ezelőtt. Theophratosz már az i. e. III. században megkülönbözteti a nemesített körtét a vackortól, és az oltás módját is részletezi. A rómaiak korában már negyven különböző fajtát termesztettek: a zöldtől a sárgán és a barnán át a pirosig terjedő színeivel a körte ma is az egyik legváltozatosabb színű gyümölcsünk, alakja a hosszúkás, alul szélesedő, tipikus körtealaktól az almához hasonlóan kerekdedig terjed.
A kínai hagyományban a körtefa a szomorúságot és az elválást, a keresztény kultúrkörben viszont csoportos, hófehér virágaival Szűz Máriát jelképezi. Európában a gyümölcstermesztés a szerzetesek feladata volt, a középkorban a körtéket mindig megfőzték, mert a nyers körtét rossznak, sőt mérgezőnek tartották. Ám a Napkirály, XIV. Lajos korában a gyümölcs már uralkodói ínyencségnek számított.
Körtefajták
Finom, édes íze egyedi, ősszel és télen is könnyen beszerezhető, tárolható, mégsem olyan kedvelt, mint az alma. Ma több mint 5000 körtefajtát ismerünk, ebből 25-öt termesztenek, és körülbelül 10 fajtája kerül a piacra, amelyek között van nyári, őszi és téli is. Az apróbb szemű, puha, nyári körte már júniusban érik, a téliek közül több fajta a következő tavaszig eltartható, így a körte fogyasztási idénye az almáéhoz hasonlóan hosszú. Utóérő, tehát leszedés után, tárolás közben tovább érik.
Csak a téli fajták tárolhatók hosszabb ideig: rekeszekben, szalmán úgy, hogy a gyümölcsök ne érjenek egymáshoz, és az ideális a +1 fok körüli hőmérséklet.
Legismertebb körtefajták: Alexander, Anjou, Bosc, Clapps Kedveltje, Conferénce, Fétel Apát, Guyot, Jó Luise, Kieffer-körte, Kobak, Nemes Krassán, Packhams, Vilmoskörte.
A későn érő fajták héja nehezen emészthető, puffadást okozhat, sőt a héj alatti úgynevezett kősejtek az arra érzékenyeknek bél- és epegörcsöt is okozhatnak! A héj egyszerűen lehúzható, ha egy percre forrásban lévő vízbe, majd egy percre hideg vízbe tesszük a gyümölcsöt.
Házi patika
Mindig étkezés előtt együk a gyümölcsöt! A körte elég sok ásványi anyagot (kalcium, magnézium, kálium, cink, vas, jód) és vitamint (A, B1, B2, C, E) tartalmaz; összetétele miatt sok betegségre természetes gyógyír lehet.
Ha sok körtét eszünk, megelőzhetjük a reumát, az ízületi gyulladást, a vérszegénységet, a szív- és érrendszeri problémákat, a tuberkulózist, sőt a végbélrák kialakulásának esélyét is csökkenti. A körtét cukorbetegek is fogyaszthatják, alacsony kalóriatartalma miatt fogyókúrához is ajánlják. A körte leve ideális folyadék gyomorhurut idején, gyomorkímélő diétákhoz, pozitívan hat a vese működésére, csökkenti a vérnyomást és a koleszterinszintet.
A gyomorbajosoknak és a vesebajosoknak a körte kicentrifugázott levét ajánlják. A benne lévő pektin segíti az emésztést, jó hatással van a belek működésére, tehát méregtelenítéshez, salaktalanításhoz is ideális, ezért kúraszerű fogyasztását is ajánlják: tíz napon keresztül együnk naponta másfél kilogramm hámozott körtét!
Ha a körte levét fél óráig főzzük, fáradtságunk ellenszere lehet, energiaitalként ihatjuk. Mindennek a tetejébe a körte depresszió ellen is kiváló.
Mit csináljunk belőle?
A gyümölcsöt elsősorban nyersen fogyasztjuk, de körtelevest is készíthetünk, eltehetjük lekvárnak vagy kompótnak, fűszeres chutney-nak, pálinkát is főzhetünk belőle, felhasználhatjuk töltve, köretnek, mártásnak, süteménybe. Különösen finom az aszalt körte.
A körte nagyon jól illik a kéksajtokhoz, érdemes kipróbálni rokforttal és gorgonzolával akár salátában, de rizottóban, tésztamártásban is nagyon izgalmas párost alkotnak. Egész csirke mellé téve sütve is nagyon finom, de más húsokkal is jól kombinálható.
Vörösborban párolva nem csak finom, de nagyon mutatós desszert egy gombóc vaníliafagyival, de a körte pitékben is megállja a helyét.
A birsalmához hasonlóan készíthetünk belőle sajtot: a megtisztított körtét megfőzzük, a levét leszűrjük, és a gyümölcshússal megegyező tömegű cukorral és kilónként fél citrom levével sűrűre főzzük. Hozzáadjuk az áttört körtét, és újra felfőzzük. A masszát formá(k)ba öntjük, és minimum két napig szárítjuk.
Boros körteleves
Hozzávalók: 50 dkg körte, 15 dkg cukor, 2 dl tejszín, 1 pohár tejföl, 2 evőkanál liszt, 1 dl fehérbor, 1 db citrom, szegfűszeg, fahéj, csipet só
Elkészítés: A megtisztított körtehúst apró kockákra vágjuk. Forrásban lévő vízbe csavarjuk a citromot, s a körtét a fűszerekkel és a cukorral puhára főzzük. Beleöntjük a fehérbort. A tejfölt és a tejszínt a liszttel simára keverjük, a habarással a levest újra fölforraljuk. Hűtve tálaljuk, tejszínhabbal díszítjük.
Sült csirke körtével
Hozzávalók: 6 körte, 2 evőkanál méz, sáfrány, szerecsendió, őrölt gyömbér, olaj, őrölt bors, chili, 1 lime leve, 2 vöröshagyma, pár gerezd fokhagyma, 5 dkg vaj, esetleg 4-5 szilva, 1-2 burgonya
Elkészítés: A megtisztított körtehúst villával összetörjük, kikeverjük a mézzel, és kevéske olajat, sáfrányt, szerecsendiót, őrölt gyömbért, őrölt borsot, csipetnyi chilit és 1 nagy lime levét tesszük hozzá. Sót ne használjunk! Ezzel a masszával megkenjük a csirkedarabokat (comb, mell, szárny is jó hozzá). Egy vízbe áztatott agyagtál aljára olajat öntünk, arra fektetjük a megkent csirkéket. Tehetünk mellé negyedbe vágott hagymát és fokhagymát, esetleg félbe vágott szilvát és felkockázott krumplit is. Letakarva 200 fokon megpároljunk, aztán levesszük a fedőt, vajat tördelünk rá, és megpirítjuk a tetejét.
Túrós-barackos körtetorta
Hozzávalók: egyszerű tortatésztát készítünk, hűtőben tároljuk. A krémhez 25 dkg tehéntúró, fél pohár tejföl, 2 tojás, 1 db citrom, cukor, 5-6 keményebb körte, baracklekvár, kakaópor.
Elkészítés: a körtéket megtisztítjuk, a krémhez a tehéntúrót összekeverjük a tejföllel, két tojás sárgájával és egy citrom levével, végül hozzáadjuk a habbá vert fehérjét és a cukrot. A nyers tésztát kivajazott formába simítjuk, a tetején és az oldalán szétkenjük a túrókrémet, és beletesszük a körtedarabokat. Elegendő baracklekvárt felforralunk, és a tetejére öntjük. Sütőben 160 fokon körülbelül 50 perc alatt aranyszínűre sül. Tálalás előtt kakaóport hintünk rá.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.