A muffinoknak - így az áfonyás muffinnak - az a titka, hogy gyakran kell készíteni, legalább kéthetente egyszer, természetesen mindig más fajtát, így olyan elképesztő rutinra tud az ember szert tenni, hogy a végén már oda sem kell koncentrálni, megy magától. Közben ki lehet kérdezni a gyerekek leckéjét, meg lehet a konyhából nézni egy sorozatot, és – uraim! - még egy meccsnézés is belefér.
Érdemes venni egy szilikon muffinformát, nagyon könnyen kezelhető, mosható, és csak egyszer kell megvenni. A legelső szilikonformámat Párizsból hoztam, persze előtte még nem láttam ilyet itthon, illetve amikor egy étteremben vacsoráztam, észrevettem, hogy a cukrács ilyennel dolgozik, és nekem is rögtön kellett egy. Azóta (már itthon) beszereztem egy szilikonlapot sütőpapír helyett, egy alacsony pereműt gyümölcsös tortákhoz és quiche-ekhez, és egy magas pereműt a piskótákhoz. Kifejezetten meg vagyok velük elégedve, nagyon tartósnak bizonyulnak, és még a mai napig nem hozakodtak elő az okosok, hogy nem egészséges ilyen anyagot használni. Gondolom, előbb-utóbb megteszik. De addig - és az után is - én használni fogom.
Visszatérve a muffinra: nagyon fontos, főleg, ha papírkapszli nélkül sütjük, hogy a formát vajjal mindig kikenjük. Szintén nagyon fontos a készítésnél a keverés technikája. Amikor külön kikevertük a szilárd és a folyékony összetevőket, akkor ezek összekeverését gyorsan és szakszerűek kell végezni, nagyfejű fakanállal, de óvatosan, hogy ne törjük a tésztát, de lisztcsomókat semmiképp ne hagyjunk.
Nagyon fontos és előnyös tulajdonsága a muffinnak, hogy szinte végtelenül lehet variálni. Ezért ha csak az alap összetevők vannak otthon, akkor nincs más dolgunk, mint kicsit szétnézni a konyhaszekrényben vagy a hűtő mélyén.
Én most készültem, legalábbis egy tálka áfonyával, a többi hozzávaló minden háztartásban megtalálható.
Hozzávalók:
10 dkg cukor
1 tojás
15 dkg joghurt
10 dkg liszt
2 dkg étkezési keményítő
5 dkg őrölt mandula
2 teáskanál sütőpor
15 dkg áfonya
A szószhoz:
2 dl joghurt
1 rúd vanília
2 evőkanál porcukor
Elkészítés: A cukrot a tojással krémesre keverjük, hozzáadjuk a joghurtot. A lisztet elvegyítjük a keményítővel, a mandulával és a sütőporral, és ezt is hozzákeverjük.
A megmosott, megszárított áfonyát beleforgatjuk, és papírkapszlival bélelt vagy kikent muffinformába kanalazzuk a masszát. 180 fokra melegített sütőben 15-20 percig sütjük. Hagyjuk kihűlni, és csak ekkor vesszük ki a formából.
A szószhoz a vaníliarudat félbevágjuk, kikaparjuk a belsejét, a joghurthoz keverjük a porcukorral együtt. Tálaláskor vagy a tetejére locsoljuk, vagy külön edényben mártogatósként kínáljuk.
Az internet telis-teli van különféle muffin receptekkel, ezek többsége valószínűleg úgy született, hogy a találékony konyhai ember kezébe akadt egy tábla csoki, amiből csak két kocka hiányzott, így születhetett a muffin csokidarabokkal, vagy a gyerek születésnapi tortájáról maradt marcipánfigurák leltek új karrierre a muffintésztába morzsolva, esetleg egy elfekvő zacskó diákcsemege került elő a szekrényből. Aztán ezek a verziók tovább fejlődtek, és ma már nyomózsákból (habzsákból) nyomják BELE a tölteléket a félig kihűlt muffin belsejébe. Variáció akad bőven, tessék próbálkozni!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.