Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Avokádókrém recept
Avokádókrém
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen recept
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
A különféle májakról már sok szó esett blogunkban, tulajdonképpen egy könnyen beszerezhető alapanyagról van szó. Borjúmájat mégis ritkán látni menükben és boltokban is.

Dunszt Zsolt
Dunszt Zsolt

A borjúmájat úgy ismerhetjük fel, hogy a felülete sima, a sertésmájé pedig sejtmintás. A borjúmáj színe pedig világosabb. Ha ezt megjegyezzük, biztos, hogy nem akarnak majd sertésmájat ránk tukmálni. Igazából a borjú is akkor a legfinomabb, amikor még nem szalmarágó, hanem csak tejjel táplálkozik. Természetesen szarvasmarháról beszélünk.

Azt a kérdést szokták feltenni nekem a leggyakrabban: hogy kell a májat megsütni úgy, hogy ne legyen cipőtalp? A siker nem inkább a sózásban, sokkal inkább a sütésben rejlik. Ha jól van megsütve, a közepe rózsaszínű. A teljesen átsült máj megkeményedik, rágós, kesernyés, nehezen nyelhető, amit még-még könnyen korrigálhatunk egy pohár vörösborral! :) A siker érdekében szeljük vékonyra, gyorsan és ne sokáig süssük, közvetlen sütés előtt sózzuk. Esetleg a sütés végén tegyünk rá egy kis vajat.

Persze a máj soha nem lesz olyan szaftos, mint egy steak, de az említett technológiai fogásokkal és a jó köretválasztással kiegészítve, ünnepi fogás válhat belőle!

Ünnepi és különleges
Ünnepi és különleges
Citromos-petrezselymes borjúmáj színes burgonyaduettel

Hozzávalók:
50 dkg borjúmáj
6 evőkanál olaj
rétesliszt
1 citrom reszelt héja és leve
1 csokor petrezselyem
1 dl fehérbor
olaj a sütéshez

bors

A körethez:
30 dkg újburgonya
30 dkg lilaburgonya
1 dl joghurt
5 dkg vaj

Elkészítés: A borjúmájat lehártyázzuk, fél centis szeletekre vágjuk. A citrom héját lereszeljük, a citromot kifilézzük. A petrezselymet finomra vágjuk.

A borjúmáj lehártyázásakor késsel finoman a hártya alá nyúlunk, a lukat pedig ujjunkkal kitágítjuk
A borjúmáj lehártyázásakor késsel finoman a hártya alá nyúlunk, a lukat pedig ujjunkkal kitágítjuk

Amikor már meg tudjuk fogni, elkezdjük lehúzni
Amikor már meg tudjuk fogni, elkezdjük lehúzni

A továbbiakban segítségünkre lehet egy rongy vagy papírtőrlő, mert a máj csúszik
A továbbiakban segítségünkre lehet egy rongy vagy papírtőrlő, mert a máj csúszik

Ha mindenhol megtisztítottuk, vékonyan felszeleteljük, és már süthetjük is
Ha mindenhol megtisztítottuk, vékonyan felszeleteljük, és már süthetjük is



A lilaburgonyát megfőzzük héjában, még melegen meghámozzuk, burgonyatörővel összetörjük. Hozzáadjuk a sót, a borsot, a joghurtot, a vajat és fél csokor finomra vágott petrezselymet, összedolgozzuk.

Az újburgonyát megdörzsöljük, félbevágjuk, majd bő olajban ropogósra sütjük. A burgonyákat melegen tartjuk, a májat gyorsan elkészítjük.

A májat enyhén megsózzuk, megforgatjuk réteslisztben, és forró olajon mindkét felét pirosra sütjük. Ha megsült, átszedjük egy másik serpenyőbe. A visszamaradt zsiradékhoz adunk 1 evőkanál vajat, erős lángra tesszük, beledobjuk a citromhéjat és a citromfiléket, enyhén megpirítjuk, fél dl fehérbort ráöntünk, majd meglocsoljuk vele a májat. A májat visszatesszük a tűzre, átforgatjuk, borsot őrölünk rá malomból, és a kétféle krumplival tálaljuk.

A borjúmáj akkor az igazi, ha rózsaszín a közepe.

A citromos-petrezselymes pác egészen különlegessé teszi a májat
A citromos-petrezselymes pác egészen különlegessé teszi a májat

A májhoz remek választás a jó vajas, habos burgonyapüré. Ne spóroljunk a vajjal, ettől lesz krémes! 1 kg burgonyához 20 dkg vaj! Ha lehetőség van rá, vegyünk sárgahúsú, omlós burgonyát, annak lazább a szerkezete, könnyebb összetörni. Ne keverjük gyorsan, csak törjük össze, és minél kevesebbet keverjük! Meglátják, mind el fog fogyni, még akkor is, ha sokat készítetünk, és esetleg megmarad másnapra.

A burgonya hazai karrierje a 18. század végén vette kezdetét, amikor II. József adókedvezménnyel támogatta a burgonya termesztését. Az új növényt kezdetben földi körtének vagy földi almának is nevezték, a krumpli szó pedig a német névből (Grundbirne) származik.

A burgonya megjelenése által a hazai táplálkozás is differenciáltabb lehetett. De nem ez a jellemző, sokkal inkább az, hogy az éhség elűzésének eszköze maradt még a 19. század folyamán is. Nevezték a szegények szarvasgombájának is, még most is találkozni vendéglátóhelyeken ezzel a kifejezéssel, persze nem csoda, hogy a legtöbben nem értik, nem is hallották ezt a nevet.

Rengeteg fajta krumpli létezik, a lila burgonya is egyikük, és bár kívülről nem túl szép a fekete héja, a belseje gyönyörű lila
Rengeteg fajta krumpli létezik, a lila burgonya is egyikük, és bár kívülről nem túl szép a fekete héja, a belseje gyönyörű lila

Itthoni beszerzése könnyűnek látszik, de még mindig kevés azoknak a boltoknak és éttermeknek a száma, ahol tudatosan szelektálva használják a burgonyát. Pedig egyszerű: a salátának való apró és nem fő szét, a pürének való nagy, vékonyhéjú és világos színű. Keresgessük a számunkra megfelelőt, megéri!

Zsolt további receptjei májjal:

Lyoni borjúmáj illatos rizskonfettivel >>>
Almában sült libamáj >>>

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.