Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Mákos guba  recept
Mákos guba
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
A camembert történetében fontos szerepet játszott Marie Harel, egy normandiai paraszt gazda felesége. 1790 körül először ő szállított a piacra egyenletes minőségű sajtot. Ennek alapján - bár nem bizonyos - őt tartják a camembert feltalálójának. A camembert eredetéről az igazságot valószínűleg sosem fogjuk megtudni.

Camembert-kisokos

Ma a camembert világszerte ismert és kedvelt sajt. Ezt két dolog tette lehetővé: az egyik a faforgácsos csomagolás, ezzel nyerte el végleges formáját, és ez tette lehetővé, hogy messzire is tudják szállítani a sajtot anélkül, hogy kárt szenvedne. A második nagy lépés a ma már világszerte elterjedt fehérpenész (Penicillium candidum), amit azóta már rengeteg helyen készítenek.

Egy pohár borhoz önmagában is remek a camembert
Egy pohár borhoz önmagában is remek a camembert

Több méretben és formában létezik, ahány féle, annyi íz, ez utóbbit befolyásolja a zsírtartalom és a penész fajtája. Készítik tehén-, juh- és kecsketejből is. Létezik szív alakú is, nem csak Valentin napra!

Ha hőkezelés nélkül kínáljuk a menü sor végén vagy borozgatás mellé, akkor jó, ha a sajtféléket szobahőmérsékleten tálaljuk érettségük szerint, az óra mutató irányával megegyezően. Ugyanis ha egy érett kékpenészes sajttal kezdünk, és aztán kanyarodunk vissza a fehér herceghez (Weisser Prinz, Ausztriában készítik juhtejből, zsírtartalma 50%, aromája enyhe, de jellegzetes), akkor már nem biztos, hogy 100%-ig élvezhető az ízek harmóniája.

Camembert sütve

Éretten a legfinomabb...
Éretten a legfinomabb...

A külső penészrétegnek köszönhetően ez a sajtféle jól tűri a hőkezelést, persze bizonyos keretek között. Panírozni nagyon jól lehet, ha nem vagyunk biztosak a dolgunkban, akkor forgassuk meg kétszer a tojásban és a morzsában. Az olaj vagy zsír legyen forró, tehát 180 fokos, a sajt pedig hideg, 6-8 fok körüli. Ha ezeket a paramétereket tartjuk, biztosan nem fog kifolyni a sajt sütés közben. Természetesen beleszúrni a villát tilos, ha lehet, használjunk fritőzkosarat vagy szűrőkanalat. Így a sajtunk kívül finom ropogós és piros lesz, belül pedig - ha belevágunk a kéregbe - gőzölögve ömlik a tányérunkba, amit már mártogathatunk is, valamilyen pirosbogyós lekvárral és pirítóssal kombinálva.

Ha serpenyőben vagy grillen készítjük, hasonló a helyzet: a sajt hideg, a serpenyő vagy a grill forró legyen, persze ügyeljünk, hogy ne égjen meg!

Gratinírozhatjuk is, tehát csőben sütve is remek, magas zsírtartalmának köszönhetően krémessé és finom illatúvá teheti az ételünket, mondjuk zöldségféléket. Remek például a spenót fokhagymával és ánizslikőrrel megbolondítva, camembert szeletekkel beborítva, rápirítva. Készítettem vele rétest is: a tésztát véreshurkával, spenóttal, camembert-rel és szarvasgombával töltöttem meg, káprázatos, ahogy a tányéron kettévágott rétesből folyik a sajt, és a szarvasgomba illata felszabadultan keringőzik.

Baconben grillezett camembert red hot chili cukkinivel

Egy újabb *egyszerű, de nagyszerű* étel...
Egy újabb *egyszerű, de nagyszerű* étel...

Hozzávalók:
4 x 15 dkg camembert (érdemes kecske camembert-rel kipróbálni)
1 evőkanál felkockázott bacon
8 vékony szelet bacon
1 szál zöldhagyma
frissen őrölt bors
1 evőkanál méz

A cukkinihez:
2 cukkini
2 evőkanál vaj
1 piros chili kettévágva és kimagozva
2 gerezd fokhagyma

bors
pár csepp pirított szezámmagolaj

Elkészítés: Egy evőkanál vagy karalábévájó segítségével a camembert-ek tetejét szépen lefejtjük. A felkockázott bacont elkeverjük a mézzel, az őrölt borssal és a felaprított zöldhagymával, elosztjuk a sajtokba, a tetejét visszatesszük. Két szelet bacont egymásra merőlegesen kiterítünk, ráhelyezünk egy camembert-t, ráhajtjuk a szalonnát, ugyanígy teszünk a többivel. 180 fokos sütőben vagy fedeles grillben 10 perc alatt megsütjük.

A cukkinit megmossuk, 1 centis karikákra vágjuk. A vajon megpirítjuk, sózzuk, borsozzuk, hozzádobjuk a felszeletelt fokhagymát és a finomra vágott chilit, átforgatjuk, végül a szezámolajjal megcsepegtetjük.

A forró camembert-t a fűszeres cukkinivel tálaljuk.

Hát nem gyönyörű?
Hát nem gyönyörű?

Azért a klasszikus rántott trappista még mindig a nemzet kedvence, sült krumplival, tartármártással, nem hiszem, hogy létezik olyan, aki ne ismerné. Általában a vegetáriánus menünél szokott megjelenni a többi rántott zöldséggel együtt.

Ez a fajta étlap az én véleményem szerint nem tartozik a követendő példák közé, és sok kérdést felvet: Az étterem tulaja autókereskedő? A séf alulképzett vagy lusta? Esetleg az étkezési kultúra hiánya kárhoztatja a vegásokat arra, hogy ne járjanak étterembe? Ki így, ki úgy, teszteljék bátran!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.