Camembert-kisokos
Ma a camembert világszerte ismert és kedvelt sajt. Ezt két dolog tette lehetővé: az egyik a faforgácsos csomagolás, ezzel nyerte el végleges formáját, és ez tette lehetővé, hogy messzire is tudják szállítani a sajtot anélkül, hogy kárt szenvedne. A második nagy lépés a ma már világszerte elterjedt fehérpenész (Penicillium candidum), amit azóta már rengeteg helyen készítenek.
Több méretben és formában létezik, ahány féle, annyi íz, ez utóbbit befolyásolja a zsírtartalom és a penész fajtája. Készítik tehén-, juh- és kecsketejből is. Létezik szív alakú is, nem csak Valentin napra!
Ha hőkezelés nélkül kínáljuk a menü sor végén vagy borozgatás mellé, akkor jó, ha a sajtféléket szobahőmérsékleten tálaljuk érettségük szerint, az óra mutató irányával megegyezően. Ugyanis ha egy érett kékpenészes sajttal kezdünk, és aztán kanyarodunk vissza a fehér herceghez (Weisser Prinz, Ausztriában készítik juhtejből, zsírtartalma 50%, aromája enyhe, de jellegzetes), akkor már nem biztos, hogy 100%-ig élvezhető az ízek harmóniája.
Camembert sütve
A külső penészrétegnek köszönhetően ez a sajtféle jól tűri a hőkezelést, persze bizonyos keretek között. Panírozni nagyon jól lehet, ha nem vagyunk biztosak a dolgunkban, akkor forgassuk meg kétszer a tojásban és a morzsában. Az olaj vagy zsír legyen forró, tehát 180 fokos, a sajt pedig hideg, 6-8 fok körüli. Ha ezeket a paramétereket tartjuk, biztosan nem fog kifolyni a sajt sütés közben. Természetesen beleszúrni a villát tilos, ha lehet, használjunk fritőzkosarat vagy szűrőkanalat. Így a sajtunk kívül finom ropogós és piros lesz, belül pedig - ha belevágunk a kéregbe - gőzölögve ömlik a tányérunkba, amit már mártogathatunk is, valamilyen pirosbogyós lekvárral és pirítóssal kombinálva.
Ha serpenyőben vagy grillen készítjük, hasonló a helyzet: a sajt hideg, a serpenyő vagy a grill forró legyen, persze ügyeljünk, hogy ne égjen meg!
Gratinírozhatjuk is, tehát csőben sütve is remek, magas zsírtartalmának köszönhetően krémessé és finom illatúvá teheti az ételünket, mondjuk zöldségféléket. Remek például a spenót fokhagymával és ánizslikőrrel megbolondítva, camembert szeletekkel beborítva, rápirítva. Készítettem vele rétest is: a tésztát véreshurkával, spenóttal, camembert-rel és szarvasgombával töltöttem meg, káprázatos, ahogy a tányéron kettévágott rétesből folyik a sajt, és a szarvasgomba illata felszabadultan keringőzik.
Baconben grillezett camembert red hot chili cukkinivel
Hozzávalók:
4 x 15 dkg camembert (érdemes kecske camembert-rel kipróbálni)
1 evőkanál felkockázott bacon
8 vékony szelet bacon
1 szál zöldhagyma
frissen őrölt bors
1 evőkanál méz
A cukkinihez:
2 cukkini
2 evőkanál vaj
1 piros chili kettévágva és kimagozva
2 gerezd fokhagyma
só
bors
pár csepp pirított szezámmagolaj
Elkészítés: Egy evőkanál vagy karalábévájó segítségével a camembert-ek tetejét szépen lefejtjük. A felkockázott bacont elkeverjük a mézzel, az őrölt borssal és a felaprított zöldhagymával, elosztjuk a sajtokba, a tetejét visszatesszük. Két szelet bacont egymásra merőlegesen kiterítünk, ráhelyezünk egy camembert-t, ráhajtjuk a szalonnát, ugyanígy teszünk a többivel. 180 fokos sütőben vagy fedeles grillben 10 perc alatt megsütjük.
A cukkinit megmossuk, 1 centis karikákra vágjuk. A vajon megpirítjuk, sózzuk, borsozzuk, hozzádobjuk a felszeletelt fokhagymát és a finomra vágott chilit, átforgatjuk, végül a szezámolajjal megcsepegtetjük.
A forró camembert-t a fűszeres cukkinivel tálaljuk.
Azért a klasszikus rántott trappista még mindig a nemzet kedvence, sült krumplival, tartármártással, nem hiszem, hogy létezik olyan, aki ne ismerné. Általában a vegetáriánus menünél szokott megjelenni a többi rántott zöldséggel együtt.
Ez a fajta étlap az én véleményem szerint nem tartozik a követendő példák közé, és sok kérdést felvet: Az étterem tulaja autókereskedő? A séf alulképzett vagy lusta? Esetleg az étkezési kultúra hiánya kárhoztatja a vegásokat arra, hogy ne járjanak étterembe? Ki így, ki úgy, teszteljék bátran!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.