Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Mákos guba  recept
Mákos guba
Ez a desszert már a nyárról szól! Epres, ráadásul fagyi, vagyis parfé! Dúl az eperszezon, nem lehet ellenállni az illatos gyümölcsnek a piaci standokon, és végre már a hazai és szabadföldi eper kapható!

Ha pedig kapható hazai és szabadföldi eper, akkor kacsintgat a nyár, jöhet a fagyi és a parfé! Mert ilyenkor nem lehet ellenállni, mindenbe kell eper!

Egy nagyon krémes, nagyon friss, nagyon nyári és villantós receptet hoztam. Az avokádó megbolondítja az epret, látványos és nagyon finom, selymes, igazán nyári desszertet ígérve!

Avokádós eperparfé mentapesztóval

Igazán különleges, ünnepi desszert ez a parfé!
Igazán különleges, ünnepi desszert ez a parfé!

Hozzávalók:
40 dkg eper
1 citrom leve
3 levél zselatin
7 dkg porcukor
1 rúd vanília
20 dkg cukor
4 tojássárgája
4 evőkanál narancslikőr
2 avokádó
15 dkg tejföl
4 dl tejszín
A mentapesztóhoz:
fél csokor menta
fél dl olívaolaj
5 dkg porcukor
5 dkg pirított, szeletelt mandula
fél citrom leve

Elkészítés: Az epret megmossuk, megpucoljuk, a 7 dkg porcukorral és a citrom levével pürésítjük. 1 lap zselatint hideg vízbe áztatunk, kinyomkodjuk, és 3 evőkanál eperpürével felolvasztjuk, majd kissé lehűtjük, és a többi eperpüréhez keverjük.

A vaníliát félbevágjuk, magjait kikaparjuk. 1,7 dl vízben 20 dkg cukrot felolvasztunk, és a vaníliával együtt cukorszírupot főzünk belőle.

2 levél zselatint hideg vízbe áztatunk, majd kinyomkodjuk. 3 tojássárgáját a cukorszirup 2/3 részével vízgőz fölött, folyamatos keverés mellett felverjük, hozzáadjuk a kinyomkodott zselatint. Ezután hideg vízfürdőben gyakori kevergetés mellett visszahűtjük, majd belekeverjük az eperpüré ¾ részét.

4 dl tejszínt habbá verünk. Az avokádót félbevágjuk, kikanalazzuk a belsejét, pürésítjük a tejföllel és a maradék cukorsziruppal. A tejszín 2/3 részét az eperkrémhez, 1/3 részét az avokádókrémhez keverjük.

Fóliával kibélelünk egy formát, rétegezve beleöntjük a krémeket, a rétegek között a maradék epervelőt szabálytalanul belecsurgatjuk.

12 órára mélyhűtőbe tesszük.

Eper és avokádó selymes párosa
Eper és avokádó selymes párosa

A mentapesztóhoz a mentaleveleket lecsipkedjük, turmixgépbe rakjuk, hozzáöntjük a pirított mandulát, a porcukrot és az olívaolajat, összeturmixoljuk. Tehetünk bele néhány kanál borzaszörpöt is.

A parfét kiborítjuk, lehúzzuk róla a fóliát, és a pesztóval díszítve tálaljuk.

A mentapesztó nagyon feldobja az amúgy is káprázatos desszertet!
A mentapesztó nagyon feldobja az amúgy is káprázatos desszertet!

Egyszer régen külföldön egy jó hotelban dolgoztam. Volt a városban egy nagyon menő étterem és pub, ahová gyakran jártunk munka után lazítani a kollégákkal. Megkértem a tulajt, hadd nézelődjek, „sztázsoljak” szabadnapjaimon náluk. Amelyik szakácsnak nincs pénze szuper szakácssulihoz, azok így szereznek tudást. Ez annyit tesz, hogy szakácsruhában sertepertél az ember a konyhán, néha besegít egy-két előkészületben, de inkább csak figyel. Figyeli a technológiákat, módszereket, párosításokat, és ha hazamegy, átgondolja, mit látott. Ebből a sok információgyűjtésből aztán kialakul a saját egyéni stílusa, amely - ha nagyon kitartó, akkor majd - fémjelezhet egy éttermet valamikor.

Őszi Balázs
Őszi Balázs

Ez a desszert állandóan az étlapon szerepelt! Egy nap épp a cukrászlányt figyeltem, ahogy egy nagy réznyelű habkártyával forgatta a tökéletesre felvert tejszínt az eperpüré közé, édes bazsalikompesztót turmixolt, és pucolás közben minden harmadik szelet avokádót olvasztott sóvajba mártogatta és megette. Rám nézett, mosolygott, majd hátat fordított, hogy ne lássam, mit és hogyan csinál, mit tesz bele. Ez egyébként máshol is szokás, a séfek titkolják a recepteket és technikákat, mintha azt mondanák: csak akkor ehetsz ilyen jót, ha mindenképp itt veszed meg az ételt. Én nem így látom: annak örülök, ha mindenki a receptjeimet forgatja, és ha jól csinálom, még tanulnak is belőle, sőt még az sem zavar, ha jobb lesz, mint az enyém!

Szóval a hölgyemény elfordult, és én csak a kóstolásnál találgattam, hogy csinálhatta, mik lehetnek az arányok. Aztán itallal próbáltam megvesztegetni a szakácstanulókat: árulják el a receptet, teljesen sikertelenül. Egy fél szezonba és rengeteg flieg''n hirsch (repülő szarvas) koktélomba került, mire a hölgy elárulta a receptet. Megérte ennyit várni! Nagyon különleges a recept szerintem.

Fagyikörkép >>>

Epres receptek >>>

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.