A gyümölcskenyér olyan desszert, amit alapanyagok szempontjából millió módon variálhatunk. Az olajos magok teljes tárházát fel tudjuk felhasználni – pirítva, darálva, durvára őrölve. A gyümölcsök is változtathatók, kombinálhatók, felhasználhatjuk nyersen, kandírozva, szárítva, extrudálva - és frissen is. Most a banánt választottam gyümölcsként.
Hozzávalók:
3 banán (45 dkg)
1/4 grépfrút leve
2 nagy tojás
14 dkg graham liszt
14 dkg rozsliszt
10 dkg vaj
14 dkg barna cukor
1 teáskanál szódabikarbóna
1,5 dl joghurt
5 dkg mazsola
5 dkg durvára vágott dió
5 dkg szeletelt mandula
A grépfrúthabhoz:
2 grépfrút kifilézve
25 dkg mascarpone
1 dl tejszín
1 csomag vaníliás cukor
3 dkg méz
Elkészítés: A sütőt előmelegítjük 160 fokra. Egy kuglófformát, őzgerincformát vagy kisebb sütőedényeket kivajazunk.
A vajat a cukorral habosra keverjük, egyenként hozzáadjuk a tojásokat, majd a grépfrút levével pépesített banánokat, a joghurtot, a darabolt diót, a mandulát és a mazsolát, végül a szódabikarbónával elkevert liszteket. Összekeverjük gyors mozdulatokkal, de nem dolgozzuk túl a tésztát.
A formába öntjük, és 70 percig sütjük. Kivesszük a sütőből, 10 percig pihentetjük, majd rácsra borítva hagyjuk kihűlni.
A tejszínt habbá verjük. A mascarponéhoz keverjük a vaníliás cukrot és a mézet, óvatosan összeforgatjuk a tejszínnel és a grépfrútfilével. Kevés grépfrút héjat is reszelhetünk bele.
Banánkenyeret a gyümölcsös habbal tálaljuk.
Nem ismerek még egy olyan gyümölcsöt, aminek húsa akkor érett, amikor a héja már barna és foltos. Ha meghámozzuk és lemérjük külön-külön, akkor 30-40 % is lehet az ehetetlen héj, és ennek felhasználása problémát jelent azon cégeknek, országoknak, akik a banánnal foglalkoznak. Úgy hírlik, egy speciális eljárással fűtőanyagot lehet belőle készíteni, amit a briketthez hasonlóan lehet használni. Azzal a több millió tonnával, amit feleslegesen eldobnak, komoly eredményeket lehetne elérni a mostanság szerencsére egyre népszerűbb ’fenntartható fejlődés ’ érdekében.
Könnyű a banánnal dolgozni, és a gasztronómiai szegmensekben szinte mindenhol használják. A bárokban a koktél alapanyaga, cukrászdákban a banáns plit fagylalt elengedhetetlen alapanyaga, máshol shake-et készítenek belőle. Nálunk a konyhában viszonylag ritkán használják, nem tudni, miért. Én legutóbb felvágtam hasábokra, majd apró polentában meghempergettem, sütőpapíron sütőben megsütöttem, és chiliszósszal tálaltam.
De vissza a kenyérhez! A gyümöcskenyér kiváló kávéhoz vagy reggelire, uzsonnára vagy vasárnapi nassoláshoz. A grépfrúthab már csak hab a tortán, nélküle is nagyon finom! Ha jól készítjük, kevés az esélye, hogy maradjon belőle, de ha mégsem fogy el, készíthetünk belőle szuflét: csak össze kell vágni kisebb kockákra, cukros tejjel elkevert tojással összeforgatjuk, kivajazott szufléformába kanalazzuk, és megsütjük.
Érdemes a gyümölcskenyérrel próbálkozni, hiszen könnyen érhetünk el fantasztikus sikereket!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.