Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Csikós tokány recept
Csikós tokány
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Avokádókrém recept
Avokádókrém
Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Uzsonnára, reggelire, vendégvárónak is tökéletes, a karácsonyi időszakban kötelező a jóféle, gazdag gyümölcskenyér. Egy jó alaptésztából számtalan változat készíthető. Most egy banános változat készül!

A gyümölcskenyér olyan desszert, amit alapanyagok szempontjából millió módon variálhatunk. Az olajos magok teljes tárházát fel tudjuk felhasználni – pirítva, darálva, durvára őrölve. A gyümölcsök is változtathatók, kombinálhatók, felhasználhatjuk nyersen, kandírozva, szárítva, extrudálva - és frissen is. Most a banánt választottam gyümölcsként.

Banános gyümölcskenyér grépfrúthabbal

Mandulával, dióval, mazsolával gazdagított banánkenyér
Mandulával, dióval, mazsolával gazdagított banánkenyér

Hozzávalók:
3 banán (45 dkg)
1/4 grépfrút leve
2 nagy tojás
14 dkg graham liszt
14 dkg rozsliszt
10 dkg vaj
14 dkg barna cukor
1 teáskanál szódabikarbóna
1,5 dl joghurt
5 dkg mazsola
5 dkg durvára vágott dió
5 dkg szeletelt mandula

A grépfrúthabhoz:
2 grépfrút kifilézve
25 dkg mascarpone
1 dl tejszín
1 csomag vaníliás cukor
3 dkg méz

Elkészítés: A sütőt előmelegítjük 160 fokra. Egy kuglófformát, őzgerincformát vagy kisebb sütőedényeket kivajazunk.

A vajat a cukorral habosra keverjük, egyenként hozzáadjuk a tojásokat, majd a grépfrút levével pépesített banánokat, a joghurtot, a darabolt diót, a mandulát és a mazsolát, végül a szódabikarbónával elkevert liszteket. Összekeverjük gyors mozdulatokkal, de nem dolgozzuk túl a tésztát.

A formába öntjük, és 70 percig sütjük. Kivesszük a sütőből, 10 percig pihentetjük, majd rácsra borítva hagyjuk kihűlni.

A tejszínt habbá verjük. A mascarponéhoz keverjük a vaníliás cukrot és a mézet, óvatosan összeforgatjuk a tejszínnel és a grépfrútfilével. Kevés grépfrút héjat is reszelhetünk bele.

Banánkenyeret a gyümölcsös habbal tálaljuk.

A grépfrúthab könnyebbé, izgalmasabbá, üneppibbé teszi, de nélküle is nagyon finom!
A grépfrúthab könnyebbé, izgalmasabbá, üneppibbé teszi, de nélküle is nagyon finom!

Nem ismerek még egy olyan gyümölcsöt, aminek húsa akkor érett, amikor a héja már barna és foltos. Ha meghámozzuk és lemérjük külön-külön, akkor 30-40 % is lehet az ehetetlen héj, és ennek felhasználása problémát jelent azon cégeknek, országoknak, akik a banánnal foglalkoznak. Úgy hírlik, egy speciális eljárással fűtőanyagot lehet belőle készíteni, amit a briketthez hasonlóan lehet használni. Azzal a több millió tonnával, amit feleslegesen eldobnak, komoly eredményeket lehetne elérni a mostanság szerencsére egyre népszerűbb ’fenntartható fejlődés ’ érdekében.

Gazdag, illatos sütemény, sokáig friss marad... már ha marad belőle!
Gazdag, illatos sütemény, sokáig friss marad... már ha marad belőle!

Őszi Balázs
Őszi Balázs

Könnyű a banánnal dolgozni, és a gasztronómiai szegmensekben szinte mindenhol használják. A bárokban a koktél alapanyaga, cukrászdákban a banáns plit fagylalt elengedhetetlen alapanyaga, máshol shake-et készítenek belőle. Nálunk a konyhában viszonylag ritkán használják, nem tudni, miért. Én legutóbb felvágtam hasábokra, majd apró polentában meghempergettem, sütőpapíron sütőben megsütöttem, és chiliszósszal tálaltam.

De vissza a kenyérhez! A gyümöcskenyér kiváló kávéhoz vagy reggelire, uzsonnára vagy vasárnapi nassoláshoz. A grépfrúthab már csak hab a tortán, nélküle is nagyon finom! Ha jól készítjük, kevés az esélye, hogy maradjon belőle, de ha mégsem fogy el, készíthetünk belőle szuflét: csak össze kell vágni kisebb kockákra, cukros tejjel elkevert tojással összeforgatjuk, kivajazott szufléformába kanalazzuk, és megsütjük.

Érdemes a gyümölcskenyérrel próbálkozni, hiszen könnyen érhetünk el fantasztikus sikereket!

Gyümölcskenyerek a Mindmegettén >>>

Gyümölcskenyér, stollen, panettone >>>

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.