Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Mákos guba  recept
Mákos guba
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Puncstorta  recept
Puncstorta
Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen recept
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Indul a vadszezon, jönnek a téli hónapok. Porhanyós vadhús, nagytestű vörösborok és kistestű vörösborok… :)
Vadhúsokból nem csak pecsenyék, raguk készíthetők, hanem az apróhús ledarálva fasírtnak is remek
Vadhúsokból nem csak pecsenyék, raguk készíthetők, hanem az apróhús ledarálva fasírtnak is remek

A vadhúsról hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy a csak száraz lehet, de ez nem igaz! Persze fontos, hogy minden ételhez a hozzá illő húst válasszuk. Szarvasbélszínből ne csináljunk pörköltet, inkább grillezzük, készítsünk mellé mártást vagy chutney-t. A szarvasgombás céklalekvárt meggyel és bourbon vaníliával minden vadhoz ajánlom például.

Dunszt Zsolt
Dunszt Zsolt
Pácolás és spékelés

A vadhúst érdemes pácolni, a nagyobb darabokat meg lehet tűzdelni, hogy kellemesen omlós ételt kapjunk. Használhatunk száraz (olajos), nedves (vizes) pácot is, a lényeg, hogy a húst ellepje a lé vagy az olaj. Nem érdemes túl hideg helyen pácolni, ugyanis a húsrostok is összesűrűsödnek, ha hideg van, 8-12 fokos hőmérséklet teljesen megfelelő a pácoláshoz. Ha 7-8 napig is érlelünk egy húsrészt szárazpácban, akkor érdemes 2 naponta tiszta edénybe rakni, és az edény aljára leülepedő vért eltávolítani, így biztos a siker.

A nagyobb húsrészeket megtűzdelhetjük füstölt szalonnával, fokhagymával, répával. A kisebb húsokat, mint a fácán, a fogoly vagy a nyúl, érdemesebb becsavarni szalonnával, így megóvjuk a kiszáradástól a sültet.

Fűszerezés

A sütés megkezdésekor rakjunk leveszöldséget a hús alá, öntsünk vörösbort alá, és takarjuk le fóliával. Természetesen lehet kapni vadhoz illő fűszerkeverékeket, de ha frissen készítjük, használjunk babért, borókát, koriandert, mustármagot, zsályát, rozmaringot, feketeborsot, szegfűborsot, fahéjat. Az elkészült zöldségekből, szaftból remek mártást készíthetünk.

Ha még csak barátkozunk a vadhússal, készíthetünk belőle fasírtot is, köretként pedig igazi téli zöldségként válasszunk pl. sütőtököt.

Vadfasírt kókuszos rántott sütőtökkel és joghurtos öntettel
A vad mellé különösen lágy és illatos köret a kókuszos rántott sütőtök
A vad mellé különösen lágy és illatos köret a kókuszos rántott sütőtök

Hozzávalók:
50 dkg vadhús
2 darab zsemle
1 dl tej
1/2 fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
friss majoranna
petrezselyem
1/2 mokkáskanál koriander
1/2 mokkáskanál édeskömény
1 evőkanál mustár

bors
olaj a sütéshez
A kókuszos sütőtökhöz:
1 darab sütőtök (kb. 1,5 kg)

liszt
tojás
kókuszreszelék
olaj a sütéshez
A joghurtos öntethez:
2 dl joghurt
2 dl majonéz
1 evőkanál magos mustár
2 evőkanál méz
friss koriander
snidling

Elkészítés: A vadhúst kétszer ledaráljuk. A zseléket beáztatjuk a tejbe, majd ezt is ledaráljuk. A hagymát és a fokhagymát lereszeljük, kevés olajon megfuttatjuk, majd mindezeket a fűszerekkel jól összegyúrjuk, kis fasírtokat formázunk, és kevés olajon készre sütjük.

A sütőtököt meghámozzuk, vékony szeletekre vágjuk, sózzuk, majd lisztbe, tojásba és kókuszreszelékbe forgatjuk. (Lehet kétszer panírozni, így vastagabb és intenzívebb ízű lesz.) Bő, forró olajban lassan kisütjük.

Az öntethez a fűszereket finomra vágjuk, és az összes hozzávalóval összekeverjük. Pihenni hagyjuk, hogy az ízek összeérjenek, de jobb, ha már előző nap elkészítjük.

A fasírtot a bundás sütőtökkel és a zöldfűszeres joghurtszósszal tálaljuk.

Meglepő ízharmóniák, egyszerűen elkészíthető őszi-téli fogás!
Meglepő ízharmóniák, egyszerűen elkészíthető őszi-téli fogás!

Nem csak a sütőtök illik a vadhúshoz, bármelyik téli zöldséggel harmonizál. Kelbimbó, vörös- vagy fejeskáposzta, de még a savanyú káposzta is remek hozzá.

És ha már szóltunk a grillezésről, térjünk vissza egy kicsit ehhez az ételkészítési módhoz: határozottan állítom, hogy a grillezés nem csak nyári móka. Télen kiállni a hóba ugyanolyan szórakoztató! Nem kellene a grill cuccokat beszedni augusztus 20-án a boltok polcairól, inkább kedvet kéne csinálni a téli grillezéshez! Persze süthetünk gesztenyét is... és ugye a forralt bor sem maradhat el!

Sütőtökös receptek >>>

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.