Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
A különböző kávéfajtákról nem lehet eleget beszélni, hiszen minden kávénak ez az alapja. Ma Dél- és Közép-Amerika termőterületeivel ismerkedünk.

Következzen hát az az ország, amelyik (szerintem) az egyik legkiegyensúlyozottabb ízű kávét adja. A Costa Rica hegyvidéki területein termő arabika mind a kesernyés, mind a savanyú, mind az édes ízekben bővelkedik. Egyik íz sem kerekedik a többiek fölé, de mindegyik határozottan jelen van.

Kávécserje terméssel
Kávécserje terméssel

Közép-Amerika következő kávéja Guatemalából való. A szintén magasan fekvő területen termett arabika egy kicsit a savanykás ízek felé hajlik. Általában elmondható a közép-amerikai kávékról, hogy nagyon harmonikus, egyben karakteres (erőteljes) ízek jellemzik.

Kicsit délebbre kalandozva eljutunk Kolumbiába, mely ország a világ 3. legnagyobb kávétermelője. Azok a kolumbiai arabikák, melyeket kóstoltam, félúton helyezkednek el a selymes, lágy brazil és karakteres közép-amerikai kávék között. Ízük harmonikus, kiegyensúlyozott, de kevésbé erőteljes, mint pl. Costa Ricából származó rokonai.

Ígértem, hogy írok majd a keverés fajtáiról. A keveréket létrehozhatjuk a pörkölés előtt vagy a pörkölés után.

Ha a nyerskávét keverjük össze, úgy (az ezt alkalmazók szerint) jobban összeérnek az ízek a pörköléskor. A pörkölés általában 200-220 Celsius fokon történik, és néhány percig (5-20) tart. Ekkor a kávészemek megduzzadnak, nedvességtartalmuk csökken, és kialakul a pörkölt kávéra jellemző különleges íz.

Ha a pörkölés után keverjük a kávéfajtákat, akkor először külön-külön a típusnak megfelelő hőfokon és időtartamig pörköljük, majd ezt követően vegyítjük őket. Így figyelembe tudjuk venni a fajták eltérő karakterét. A gyártók egy része ezzel az eljárással készíti pörkölt kávéját, míg a másik felük az előbbivel.

Kávépörkölés
Kávépörkölés

Mi otthon, hacsak nem akarunk nyerskávét pörkölni, a második eljárással, pörkölt szemes kávéból hozhatunk létre egyedi keveréket, melyet jól elkeverve, frissen tudunk megőrölni, és kipróbálhatjuk a boltban nem kapható kombinációkat.

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.