Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Avokádókrém recept
Avokádókrém
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen recept
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
A különböző kávéfajtákról nem lehet eleget beszélni, hiszen minden kávénak ez az alapja. Ma Dél- és Közép-Amerika termőterületeivel ismerkedünk.

Következzen hát az az ország, amelyik (szerintem) az egyik legkiegyensúlyozottabb ízű kávét adja. A Costa Rica hegyvidéki területein termő arabika mind a kesernyés, mind a savanyú, mind az édes ízekben bővelkedik. Egyik íz sem kerekedik a többiek fölé, de mindegyik határozottan jelen van.

Kávécserje terméssel
Kávécserje terméssel

Közép-Amerika következő kávéja Guatemalából való. A szintén magasan fekvő területen termett arabika egy kicsit a savanykás ízek felé hajlik. Általában elmondható a közép-amerikai kávékról, hogy nagyon harmonikus, egyben karakteres (erőteljes) ízek jellemzik.

Kicsit délebbre kalandozva eljutunk Kolumbiába, mely ország a világ 3. legnagyobb kávétermelője. Azok a kolumbiai arabikák, melyeket kóstoltam, félúton helyezkednek el a selymes, lágy brazil és karakteres közép-amerikai kávék között. Ízük harmonikus, kiegyensúlyozott, de kevésbé erőteljes, mint pl. Costa Ricából származó rokonai.

Ígértem, hogy írok majd a keverés fajtáiról. A keveréket létrehozhatjuk a pörkölés előtt vagy a pörkölés után.

Ha a nyerskávét keverjük össze, úgy (az ezt alkalmazók szerint) jobban összeérnek az ízek a pörköléskor. A pörkölés általában 200-220 Celsius fokon történik, és néhány percig (5-20) tart. Ekkor a kávészemek megduzzadnak, nedvességtartalmuk csökken, és kialakul a pörkölt kávéra jellemző különleges íz.

Ha a pörkölés után keverjük a kávéfajtákat, akkor először külön-külön a típusnak megfelelő hőfokon és időtartamig pörköljük, majd ezt követően vegyítjük őket. Így figyelembe tudjuk venni a fajták eltérő karakterét. A gyártók egy része ezzel az eljárással készíti pörkölt kávéját, míg a másik felük az előbbivel.

Kávépörkölés
Kávépörkölés

Mi otthon, hacsak nem akarunk nyerskávét pörkölni, a második eljárással, pörkölt szemes kávéból hozhatunk létre egyedi keveréket, melyet jól elkeverve, frissen tudunk megőrölni, és kipróbálhatjuk a boltban nem kapható kombinációkat.

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.