Következzen hát az az ország, amelyik (szerintem) az egyik legkiegyensúlyozottabb ízű kávét adja. A Costa Rica hegyvidéki területein termő arabika mind a kesernyés, mind a savanyú, mind az édes ízekben bővelkedik. Egyik íz sem kerekedik a többiek fölé, de mindegyik határozottan jelen van.
Közép-Amerika következő kávéja Guatemalából való. A szintén magasan fekvő területen termett arabika egy kicsit a savanykás ízek felé hajlik. Általában elmondható a közép-amerikai kávékról, hogy nagyon harmonikus, egyben karakteres (erőteljes) ízek jellemzik.
Kicsit délebbre kalandozva eljutunk Kolumbiába, mely ország a világ 3. legnagyobb kávétermelője. Azok a kolumbiai arabikák, melyeket kóstoltam, félúton helyezkednek el a selymes, lágy brazil és karakteres közép-amerikai kávék között. Ízük harmonikus, kiegyensúlyozott, de kevésbé erőteljes, mint pl. Costa Ricából származó rokonai.
Ígértem, hogy írok majd a keverés fajtáiról. A keveréket létrehozhatjuk a pörkölés előtt vagy a pörkölés után.
Ha a nyerskávét keverjük össze, úgy (az ezt alkalmazók szerint) jobban összeérnek az ízek a pörköléskor. A pörkölés általában 200-220 Celsius fokon történik, és néhány percig (5-20) tart. Ekkor a kávészemek megduzzadnak, nedvességtartalmuk csökken, és kialakul a pörkölt kávéra jellemző különleges íz.
Ha a pörkölés után keverjük a kávéfajtákat, akkor először külön-külön a típusnak megfelelő hőfokon és időtartamig pörköljük, majd ezt követően vegyítjük őket. Így figyelembe tudjuk venni a fajták eltérő karakterét. A gyártók egy része ezzel az eljárással készíti pörkölt kávéját, míg a másik felük az előbbivel.
Mi otthon, hacsak nem akarunk nyerskávét pörkölni, a második eljárással, pörkölt szemes kávéból hozhatunk létre egyedi keveréket, melyet jól elkeverve, frissen tudunk megőrölni, és kipróbálhatjuk a boltban nem kapható kombinációkat.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.