Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen recept
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Holstein szelet recept
Holstein szelet
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Puncstorta  recept
Puncstorta
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Mákos guba  recept
Mákos guba
Ha külföldön járok, mindig érdekel, mit tudnak, mit gondolnak rólunk a helyiek. Mikor először tapasztaltam, hogy a „magyar gulyás” kicsit mást jelent Olaszországban vagy a németeknél, mint hazánkban, meglepődtem. Ma már nehezebben lehet meglepni, de azért a múlt héten sikerült.

Olasz kávéházi itallap
Olasz kávéházi itallap

Olaszország egyik kapujában, Triesztben jártam barátaimmal, amikor egy kávézó előtt az alábbi tábla hívogatott. (A fotó nem életem legsikerültebb fotója, de a lényeg látható rajta: alulról a második kövéren szedett sor a „nemzetközi kávék” kategóriában.)

Ez két szempontból is érdekes. Egyrészről azért, mert ez a kakaós, mézes, tejszínhabos kávés ital hazánkat juttatja az olaszok eszébe. Másrészről pedig azért, mert két olyan összetevője is van, aminek minőségére joggal lehetnénk büszkék: a tej és a méz.

Ez utóbbiakról szeretnék most pár szót ejteni.

Etyeken lakom, a falu határában van egy tehenészet. A fejést követően a tej rögtön hűtőkbe kerül, és erre alkalmassá tett járművekkel viszik el a fogyasztókhoz. A járművek néhány órát az előre meghirdetett időpontban a környező települések valamelyikén töltenek; nem ritka látvány, hogy a furgon előtt hosszú percekig várakoznak az emberek, hogy friss tejhez jussanak. A tejet a kocsi tartályából közvetlenül a fogyasztó által magával hozott többször használatos pillepalackba mérik. Uniós támogatással automatákat is üzembe helyeztek, melyekből magunknak csapolhatunk.

Felhívom a figyelmet arra, hogy a leírásból kimaradt a feldolgozó üzem: a tej a tehenektől szinte közvetlenül a fogyasztókhoz kerül. Friss tejet ihatunk. Otthon a tejet felforraljuk, majd lehűtjük, és a hűtőben tároljuk. Majdnem olyan, mint amiről nagymamám mesélt egykoron.

A másik összetevőről, a mézről egyre több cikk jelenik meg mostanában. Sajnos nem azért, hogy dicsérjék a magyar piacon kapható termékek minőségét. Abban mindenki egyetért, hogy a méz jó dolog, és fontos lenne megóvni a minőségét, de valahogy csak sikerül belekeverni egy kis ezt-azt.

Én nem értek a mézhez, de mivel a kávéhoz szükséges néha mézet is kínálni, így találkoztam egy mézzel foglalkozó szakemberrel Baján. Megkérdeztem, hogyan garantálható, hogy nem répacukor vagy banán van „méznek látszó” sziruppá átalakítva. A szakember megmutatta a különbséget, kóstolgattunk, hangsúlyozta a személyes ellenőrzés és a laboratóriumi bevizsgálás fontosságát.

Valahogy azt érzem mostanság, hogy újra meg kell tanulnunk az alapokat: a pék kiírja, hogy a „speciális” kenyere kovásszal készült; a tejes furgonon árusított tej csak és kizárólag tejet tartalmaz; a mézre pedig rákerül egy címke, hogy ezt bizony szorgos méhek gyűjtötték, a méhész pergette, és a csomagoláskor csak ezt töltötték a zacskóba. Egyre többször hangzik el a számból az a nem túl frappáns felhívás, hogy kenyeret a péktől, húst a hentestől!

Mert a jó tejhabhoz is jó tej kell...
Mert a jó tejhabhoz is jó tej kell...

Remélem, az olasz kollégák erre a jófajta tejre és egy kanál aranyszínű mézre gondoltak, amikor az itallapot összeállították.

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.