Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Szilvalekváros tepertős papucs recept
Szilvalekváros tepertős papucs
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin recept
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Puncstorta  recept
Puncstorta
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Anyukám lángosa világhírű. Szögletes, habkönnyű, ropogós, aranybarna, nem zsíros, mennyei az íze és az illata. Sok helyen ettem már lángost, de olyat, mint az övé, sehol nem találtam. Gyakran mondom is neki, azért lettem válogatós, mert túl jól főz...

Évről évre bevett szokás, hogy a barátainkat meghívjuk lángosozni. Ez nagyon merész, sőt már-már szemtelen húzás tőlem, hiszen a terítésen, az asztaldíszítésén és a mosogatáson kívül nem sokat csinálok. Anyukám az, aki begyúrja, dagasztja és keleszti a tésztát, ő áll a forró olaj fölött a konyhában , és ő dolgozik meg igazán a "parti" sikeréért. Anya régimódi háziasszony, nem kenyérsütő gépben készíti a tésztákat, mint én, hanem szép, mély tálakban, hófehér, hímzett terítőkkel letakarva.

A lángos hozzávalói: 60 dkg liszt, 1 kocka élesztő, 2 csapott teáskanál só, kb. 2-3 dl tej (az élesztő felfuttatásával együtt), langyos víz.
Elkészítése: Az élesztőt kevés cukorral és a meglangyosított tejjel felfuttatjuk, majd hozzágyúrjuk a lisztet, a sót és annyi langyos vizet, hogy lágyabb tésztát kapjunk, mint amikor mondjuk kalácsot sütünk. 1 evőkanál olajjal összedolgozzuk a tésztát, megszórunk liszttel egy edényt, és beletesszük a lángos-tésztát. 1 órán át kelesztjük, majd kinyújtjuk kb. fél ujjnyi vastagra és tégla-alakra vagdossuk a tésztát. Könnyebb vágni, ha előtte kicsit meglisztezzük a kést. A nyújtódeszkán hagyjuk a téglalapokat, letakarjuk egy konyharuhával, és további 15 percen keresztül kelesztjük. Forró (de nem TÚL forró) olajban először fedő alatt sütjük pirosra az egyik oldalát, majd fedő nélkül a másikat. Alaposan lecsöpögtetjük, papírtörölközőre szedjük és forrón tálaljuk.
Sajttal, tejföllel, és fokhagymával ízesítjük.

Ká és én (no meg Apa és a bátyám is) különösen jó viszonyban vagyunk a fokhagymával, ezért ilyenkor bőségesen befalunk belőle. Persze, éppen ezért célszerű az ilyen mulatságokat péntekre vagy szombatra szervezni, nehogy másnap a kollégáink leforduljanak a székeinkről a belőlünk áradó fokhagyma-buké hatására. Sokáig azt hittem, az utcai lángososoknál kapható fokhagymás kence valami különleges dolog, mire Anya felvilágosított, hogy csak só, víz és fokhagyma. Hmm...és milyen finom!

Anya másik szenzációja a grízgombóc. Olyan puha, omlós, finom gombócokat, és hihetetlen zöldségkombinációkból készült leveseket készít, hogy nem győzök jegyzetelni. Ugyanis Ká megkedvelte a leveseket, és megkért, hogy bővítsünk a Kantin leveskínálatát. Valójában mindenféle zöldséget szeretünk, ezért kedvemre próbálkozhatok. A titok a levesbetétben rejlik. Megtanultam májgombócot, grízgombócot és galuskát főzni, amitől nemcsak sokkal finomabb, de laktatóbb is lesz bármilyen leves.
A grízgombóc hozzávalói: 1 tojás + só + annyi gríz, amennyit felvesz.
A tojást kettéválasztjuk, pici sóval felverjük a fehérjét egy tányérban, a közepébe ültetjük a sárgáját, és magasról (ezt Anya mindig hangsúlyozza) annyi grízt szórunk bele, amennyit felvesz. Homokszínű, lágy masszát kell kapnunk. Közben egy lábasban vizet forralunk, és amikor gyöngyözik belemártunk egy kanalat a vízbe, majd a masszából kiveszünk egy kanálnyit és a gombócot a vízbe csúsztatjuk. (Az első próbálkozásom során elkeseredetten bömböltem a konyhában, amikor az összes gombócom szétmállott, és undorító, barna habként lebegett a víz tetején. Pedig mindent jól csináltam, csak épp a víz túlságosan nagy lángon forrt.)
Ha a víz gyöngyözik, és a gombóckák mégis szétmállnak, kevés grízt használtunk, ezt utólag pótolhatjuk. 5-6 perc alatt megfőnek a szép, kövér grízgombócok, amelyeket szűrőkanállal kiszedünk, és a kész levessel tálaljuk.

Ká és én már két hete lakunk a kis házban és boldogabbak vagyunk, mint valaha. Persze itt nem lehet renyhe az ember, mindig akad valami tennivaló, de örömmel tüsténkedünk. Tegnap például, kettéválasztottuk a ruhatárunkat: őszi-téli és tavaszi-nyári ruhákra. A melegebbeket bedobozoltuk (és rögtön milyen hideg lett!), és feltettük a szekrény tetejére, nagy papírdobozokba, hogy a lent maradó ruhák jobban átláthatók legyenek. Sokak szerint rondák az ilyen dobozok, de nekünk tetszenek. (Ká-nak valószínűleg csak azért, mert én raktam őket össze, és nagyon büszke rám, aki egyébként szerinte majdnem mindent felületesen csinál.)

A kis ház régen nem működő cserépkályháját a színes köcsög-gyűjteményünkkel díszítettük fel. A vizeskancsókat, és különböző csuprokat Apától kaptam még évekkel ezelőtt, mivel erősen vonzódom a cserépedényekhez és minden egyéb kézműves dologhoz. Akkor azt mondta: "Egyszer majd szépen fognak mutatni az otthonodban". Persze akkor Ká-nak még se híre se hamva nem volt, ezért az edények egy kartondoboz mélyén, a padláson pihentek. Most pedig megtaláltam méltó helyüket, és Apa is el volt ragadtatva, hogy nem feledkeztem meg a kerek hasú, csíkos és kockás kollekcióról, amit tőle kaptam.

Elkészült a bejáratunk is, a kis komódunkra egy régi tükör került (amit először a falra akasztottunk, de leszakadt a súlya miatt). Elé egy kínai állóvázát tettünk, amit ravaszul a szekrényhez tapadókorongoztunk, hogy én, a kis szeles, takarítás közben le ne verjem, mint minden mást. Végül egy csokor friss virágot szedtem a kertben, és a tükör elé tettem, hogy finom illat, kellemes látvány és jó csí (a feng shui elmélet szerint életenergia) legyen az egész házban. És működik!

A Morzsáló korábbi részeiből itt olvashatsz >>>

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.