Ká sosem szerette a szandálokat. Saját állítása szerint óvodás korában viselt utoljára ehhez hasonló lábbelit, akkor is csak azért, mert ráadták. Amikor nyaralni mentünk, mindig azzal ugrattam, hogy nem aggódok, hogy elkeveredek a tömegben, mert akkor egyszerűen azt fogom figyelni, hogy a sok papucsos-szandálos láb között hol van a szerelmem jól ismert, félcipős lába. Időközben valószínűleg meggyőzte magát, hogy férfiszandálban is létezik *nemendékás*, kényelmes és mutatós darab, így együtt mentünk szandál-lesre, ami olyan jól sikerült, hogy az új példány már egy dobozban, azúrkék csomagolópapír és egy nagy masni alatt lapult néhány apróbb ajándék kíséretében).
A sütni való húst még előző nap bepácoltam. Egy keverőtálban mustárból, olajból és fehérborból isteni pácot kevertem, megfűszereztem oregánóval, grillfűszerrel, sóval, borssal, paprikával, és belekarikáztam 1 vöröshagymát és 3 gerezd fokhagymát. Másfél kiló pulykamellet megmostam, felszeleteltem, és a pácba forgattam, majd egy estére a hűtőbe tettem, hogy majd másnap, a vendégek érkezése előtt 15 perccel kisütöm a szeverinen.
Előétel gyanánt Szezámmagos pogácsát és Virágkekszeket sütöttem. A pogácsához (még szintén előző este) összegyúrtam a következőket: 50 dkg lisztet, 25 dkg margarint, 1 kocka élesztőt, 1 tejfölt, 2 tojást, 1 teáskanál sót, és a tésztát a hűtőbe tettem. Másnap ujjnyi vastagságúra kinyújtottam, kiszaggattam, megkentem tojással és megszórtam szezámmaggal a tetejüket, és aranybarnára sütöttem őket.
A Virágkekszhez összegyúrtam 15 dkg margarint, 8 dkg porcukrot, 1 tasak vaníliás cukrot, 1 tojássárgáját, 25 dkg finomlisztet és fél citrom reszelt héját, majd kinyújtottam és virág alakú kiszúróval kiszaggattam a kekszeket (egy lyukasat és egy nem lyukasat). Sütőpapírral bélelt tepsin kisütöttem, és miután kihűltek, baracklekvárral összeragasztgattam őket. Persze, ferdék lettek, és a lekvár is kifolyt belőlük, de az ízük...hmmm...mennyei lett!
A husihoz kétféle salátát készítettem. Az első a Kukoricás jégsaláta volt. Összevágtam 1 jégsalátát és egy nagy fej lilahagymát, és hozzákevertem egy kis doboz kukoricakonzervet. Megcsöpögtettem olívaolajjal, megsóztam és megszórtam bazsalikommal és salátafűszerrel.
A második salátám Görög saláta volt. Összedaraboltam 2 kígyóuborkát, 5-6 paradicsomot, egy csomag újhagymát és 2 doboz sós lében úszó fetasajtot, majd megszórtam az egészet bazsalikommal és oregánóval.
A husihoz Házikenyeret és Zöldbabkrémet készítettem. A kenyeret még előző nap megsütötte a gép (425 ml víz, 3,5 teáskanál só, 2 teáskanál cukor, 600 g liszt, a tetejére lenmag), a zöldbabkrémhez pedig kiolvasztottam egy fél zacskó romano-babot, géppel pépesre aprítottam, hozzákevertem 2-3 evőkanál tejfölt, egy csomó reszelt sajtot, megsóztam, megborsoztam és egy üvegtálban a hűtőbe tettem.
A Máktortát anyától tanultam. Nincs benne egy szem liszt sem, ettől könnyű, valami egészen fenséges az íze, és Ká odavan tőle.
A hozzávalói: 20 dkg cukor, 20 dkg (darált) mák, 5 db tojás, 3 evőkanál tej, 2-3 evőkanál olvasztott margarin, 1 citrom
A tetejére: sárgabarack lekvár, tejszín, 1 vaníliás cukor, 1 evőkanál porcukor.
Az 5 tojás sárgáját egy tálba dobtam és habosra kevertem a cukorral, hozzáadtam a mákot, a tejet és az olvasztott margarint. Belereszeltem a citrom héját. Egy másik tálban habosra vertem a tojások fehérjét, majd óvatosan összekevertem a mákos keveréket a habbal, és egy kivajazott tortaformába tettem. Előmelegített sütőben kb. 40-45 perc alatt megsütöttem, majd megvártam míg kihűl és vastagon megkentem áfonyalekvárral mindkét lapot (mert dupla adagot készítettem), majd őt is a hűtőbe tettem. Másnap a két, lekvárral megkent lapot egymásra helyeztem, felvert tejszínhabbal megkentem, és gyertyákkal díszítettem.
Mire a vendégek megérkeztek, terülj-terülj asztalkával vártam őket. A menü a következő volt: virágkeksz, szezámmagos pogácsa és "bemelegítésképpen" Afináta (áfonyapálinka). Ezt követően forrón tálaltam a grillezett pulykamellet és a boltban vásárolt mediterrán ízesítésű grillkolbászokat, hozzá jégsalátát, görögsalátát, zöldbabkrémet, párolt cukkínit, pirított gombát és házi kenyeret. Végül meggyújtottam a gyertyákat, és szívem minden szeretetével kedvesem felé lépkedtem kissé fals hangon kornyikálva: "Boldog szüüüliiiinaaapooot!"
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.