Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Mákos guba  recept
Mákos guba
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Morzsáló (blog)

2005. június 24. Ká szülinapja (és a liszt nélküli máktorta)

Nagy izgalomban teltek az elmúlt napok, ugyanis kedvesemnek, Ká-nak születésnapja volt. Hetek óta tervezgettem a svédasztalos ünnepi menüt, míg végül elérkezett a nagy nap. Az ajándékokat már hetekkel korábban megvettem, így csak a főzés volt hátra.

Ká sosem szerette a szandálokat. Saját állítása szerint óvodás korában viselt utoljára ehhez hasonló lábbelit, akkor is csak azért, mert ráadták. Amikor nyaralni mentünk, mindig azzal ugrattam, hogy nem aggódok, hogy elkeveredek a tömegben, mert akkor egyszerűen azt fogom figyelni, hogy a sok papucsos-szandálos láb között hol van a szerelmem jól ismert, félcipős lába. Időközben valószínűleg meggyőzte magát, hogy férfiszandálban is létezik *nemendékás*, kényelmes és mutatós darab, így együtt mentünk szandál-lesre, ami olyan jól sikerült, hogy az új példány már egy dobozban, azúrkék csomagolópapír és egy nagy masni alatt lapult néhány apróbb ajándék kíséretében).

A sütni való húst még előző nap bepácoltam. Egy keverőtálban mustárból, olajból és fehérborból isteni pácot kevertem, megfűszereztem oregánóval, grillfűszerrel, sóval, borssal, paprikával, és belekarikáztam 1 vöröshagymát és 3 gerezd fokhagymát. Másfél kiló pulykamellet megmostam, felszeleteltem, és a pácba forgattam, majd egy estére a hűtőbe tettem, hogy majd másnap, a vendégek érkezése előtt 15 perccel kisütöm a szeverinen.

Előétel gyanánt Szezámmagos pogácsát és Virágkekszeket sütöttem. A pogácsához (még szintén előző este) összegyúrtam a következőket: 50 dkg lisztet, 25 dkg margarint, 1 kocka élesztőt, 1 tejfölt, 2 tojást, 1 teáskanál sót, és a tésztát a hűtőbe tettem. Másnap ujjnyi vastagságúra kinyújtottam, kiszaggattam, megkentem tojással és megszórtam szezámmaggal a tetejüket, és aranybarnára sütöttem őket.

A Virágkekszhez összegyúrtam 15 dkg margarint, 8 dkg porcukrot, 1 tasak vaníliás cukrot, 1 tojássárgáját, 25 dkg finomlisztet és fél citrom reszelt héját, majd kinyújtottam és virág alakú kiszúróval kiszaggattam a kekszeket (egy lyukasat és egy nem lyukasat). Sütőpapírral bélelt tepsin kisütöttem, és miután kihűltek, baracklekvárral összeragasztgattam őket. Persze, ferdék lettek, és a lekvár is kifolyt belőlük, de az ízük...hmmm...mennyei lett!

A husihoz kétféle salátát készítettem. Az első a Kukoricás jégsaláta volt. Összevágtam 1 jégsalátát és egy nagy fej lilahagymát, és hozzákevertem egy kis doboz kukoricakonzervet. Megcsöpögtettem olívaolajjal, megsóztam és megszórtam bazsalikommal és salátafűszerrel.


A második salátám Görög saláta volt. Összedaraboltam 2 kígyóuborkát, 5-6 paradicsomot, egy csomag újhagymát és 2 doboz sós lében úszó fetasajtot, majd megszórtam az egészet bazsalikommal és oregánóval.

A husihoz Házikenyeret és Zöldbabkrémet készítettem. A kenyeret még előző nap megsütötte a gép (425 ml víz, 3,5 teáskanál só, 2 teáskanál cukor, 600 g liszt, a tetejére lenmag), a zöldbabkrémhez pedig kiolvasztottam egy fél zacskó romano-babot, géppel pépesre aprítottam, hozzákevertem 2-3 evőkanál tejfölt, egy csomó reszelt sajtot, megsóztam, megborsoztam és egy üvegtálban a hűtőbe tettem.

A Máktortát anyától tanultam. Nincs benne egy szem liszt sem, ettől könnyű, valami egészen fenséges az íze, és Ká odavan tőle.
A hozzávalói: 20 dkg cukor, 20 dkg (darált) mák, 5 db tojás, 3 evőkanál tej, 2-3 evőkanál olvasztott margarin, 1 citrom
A tetejére: sárgabarack lekvár, tejszín, 1 vaníliás cukor, 1 evőkanál porcukor.
Az 5 tojás sárgáját egy tálba dobtam és habosra kevertem a cukorral, hozzáadtam a mákot, a tejet és az olvasztott margarint. Belereszeltem a citrom héját. Egy másik tálban habosra vertem a tojások fehérjét, majd óvatosan összekevertem a mákos keveréket a habbal, és egy kivajazott tortaformába tettem. Előmelegített sütőben kb. 40-45 perc alatt megsütöttem, majd megvártam míg kihűl és vastagon megkentem áfonyalekvárral mindkét lapot (mert dupla adagot készítettem), majd őt is a hűtőbe tettem. Másnap a két, lekvárral megkent lapot egymásra helyeztem, felvert tejszínhabbal megkentem, és gyertyákkal díszítettem.

Mire a vendégek megérkeztek, terülj-terülj asztalkával vártam őket. A menü a következő volt: virágkeksz, szezámmagos pogácsa és "bemelegítésképpen" Afináta (áfonyapálinka). Ezt követően forrón tálaltam a grillezett pulykamellet és a boltban vásárolt mediterrán ízesítésű grillkolbászokat, hozzá jégsalátát, görögsalátát, zöldbabkrémet, párolt cukkínit, pirított gombát és házi kenyeret. Végül meggyújtottam a gyertyákat, és szívem minden szeretetével kedvesem felé lépkedtem kissé fals hangon kornyikálva: "Boldog szüüüliiiinaaapooot!"

A Morzsáló korábbi részeiből itt olvashatsz >>>

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.