Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Szilvalekváros tepertős papucs recept
Szilvalekváros tepertős papucs
Puncstorta  recept
Puncstorta
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Morzsáló (blog)

2005. május 20. Diós-mazsolás kalács a fugázóknak

Ká és én a fürdőszoba felújításánál tartunk. (Szóval nem Bach-darabokat játszunk, ez nem az a fúga.) Ez az, amikor össze-vissza kenjük a csempét (hogy közötte a rések színesek legyenek), majd minden hihetetlen ronda lesz, és nem is lehet lemosni.

Az egész akkor kezdődött, amikor az egyik barkácsáruházban Ká kiszúrta, hogy vagy húszféle színes fuga kapható.
- Mirza, nem gondoltál még arra, hogy fugázzunk a fürdőben?
- De. Fessünk mindent tengerkékre és vegyünk csigás meg halas csempeszegélyeket! - vágtam rá lelkesen.
- Azt nem lehet - csóválta a fejét elgondolkozva. - A kék hideg. Abban állandóan fáznánk. És különben is depós lenne télen. Pláne, hogy még fűtésünk sincs. És nem is illik oda. Nem?

Azt bírom Ká-ban, hogy lyukat beszél az ember hasába. Fél óra múlva már a fürdőszobában ácsorogtunk egy tubus új, szilikonos, szörnyű-sötétbordó fugával a kezünkben. Ja, mert orgonalila a fürdőszobánk, és ahhoz az illik, majd meglátom - mondta. A fugázó csőre persze mindenhova nyomta a festéket, csak oda nem, ahova kellett volna, így kesztyűvel és különféle spaklikkal próbáltuk az átváltoztatni kívánt felületekre kenni - többnyire sikertelenül. Illetve minden bordó lett, csak a rések nem. Közel egy órás harc után aztán "úgyis tök ronda volt a színe és szar a konstrukciója" felkiáltással távoztunk a helyszínről és visszamentünk a barkácsáruházba panaszkodni az undorító szagú, kezelhetetlen és gyűlöletes fugáról (amit majd én lesikálok az összerondított 3,2 négyzetméternyi csempéről, amíg Ká más fontos feladatokkal foglalkozik).

Nincs mit szépíteni, belebuktunk a szilikonos cuccba. Amit vettünk, az kis felületekre, kád szélére, mosogató peremére alkalmas valami, nekünk pedig nem ez kell - mondták az eladók, és a kezünkbe nyomtak két zsákot. Pasztell mályvát, és egy fenyőzöldet (lila fürdőbe, zöld konyhába).
Újabb kört futottunk: Ká bekeverte a fugát, és olyan hígan kente fel az egészet, mint a vizet. Az eredmény magáért beszélt: életre keltek az öreg csempék!

A fürdőszoba falai eddig törtfehérek voltak, szürke csempével, és sötétbarna volt az ajtó és a kis ablak. A plafon és a nyílászárók most vakító fehérek, orgonaszínűek a falak és a tetejüket díszítő vékony bordűr, és egészen halvány mályva színű a fuga.

A konyha falai szintén törtfehérek voltak, a falon kopott, zöld csempe, és egy öreg, barna konyhaszekrény. Most a plafon és a konyhaszekrény hófehérek, a fal halványzöld, amelyet egy gyönyörű sötétzöld kacskaringós mintájú bordűr keretez. Sokat dolgoztunk érte, de megérte.


Mivel hetek óta festékek és nejlonok közt téblábolunk a lakásban, előző nap diós-mazsolás kalácsot sütöttem magunknak, hogy a munka végeztével teli szájjal gyönyörködhessünk eddigi eredményeinkben.
Összegyúrtam a tészta hozzávalóit: 1,5 dl olívaolajat, 4-5 evőkanál ananászlevet, 22 dkg lisztet, 6 dkg cukrot, 1,2 dl tejet, 12 dkg vegyes aszalt gyümölcsöt (főleg mazsolát, diót és ananászt) és 1 csomag sütőport. (anyukám szerint nem mindegy a sorrend, de úgy tűnik mégis) A tésztát beletettem egy kivajazott - kilisztezett tortaformába (amit még mandulaforgáccsal is megszórtam), és barnára sütöttem. Másnap aztán stílusosan hófehér konyharuhába tekertem, és kis kosaramban magammal vittem.
Ká nagyra értékelte a buzgalmamat. Egy hokedlin ülve jókedvűen majszolta aranybarna, ropogós diós-mazsolás kalácsomat, és széles mosollyal a száján megjegyezte:
- Mirza, gondoltad volna, hogy ilyen királyok vagyunk? Csak úgy, sitty-sutty kifugáztunk...

A Morzsáló korábbi részeiből itt olvashatsz >>>

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.