Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin recept
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Karácsony közeledtével Ká és én egyre szívesebben eszünk reggelire vajas kalácsot és kortyolunk hozzá forró kakaót. S bár évek óta bevált kalácsreceptekben utazom, mégis mindig kipróbálok egy-egy újdonságot.

Az alábbiakban összegyűjtöttem a Morzsálóban eddig szerepelt kalács-recepteket, amelyeket Anyukám, Brigi barátnőm és jómagam sütöttem, és arra biztatok mindenkit, hogy ha hétközben nincs is ideje sütni-főzni, legalább Advent vasárnapjain, vagy legkésőbb az ünnepek alatt próbálja ki valamelyiket. :o)


Legutolsó kalácsom "Bécsi kalács" névre hallgat, és az a különlegessége, hogy nem édes! Valószínűleg azért, hogy az omlós tésztához kedvünk szerint fogyaszthassunk reggelire sonkát, sajtot vagy akár egy kis húspástétomot. Természetesen el lehet készíteni édes változatban is, ekkor mindössze 3-4 evőkanál cukrot kell hozzáadni az alaptésztához, és máris kész az édes, fonott kalácsunk! :-)
Hozzávalók: 75 dkg liszt, 1 evőkanál cukor (ha édes tésztát szeretnénk, akkor legalább 3-4 evőkanál cukrot tegyünk bele!), 1 teáskanál só, 2 tojás, 2,5 dl tej, 10 dkg vaj, 4 dkg élesztő, 1 citrom reszelt héja, liszt a kidolgozáshoz
A kenéshez: 1 tojás
Elkészítés:
1.) A hozzávalókat kenyérsütő gépben bedagasztjuk, megkelesztjük, majd lisztezett deszkára borítjuk.
2.) Kettévágjuk: egy kisebb és egy nagyobb darabra. A nagyobb darabból 2 rudat sodrunk, és összefonjuk, majd sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. Megkenjük felvert tojással összekevert vízzel.
3.) A kisebb tésztadarabból szintén 3 rudat sodrunk, és copfot fonunk, majd ráhelyezzük a nagyobb kalácsfonatra. Megkenjük a maradék tojással, majd 30 percig langyos helyen pihentetjük a kalácsot.
4.) Közben a sütőt előmelegítjük 200 fokra, és a kalácsot kb 50-55 perc alatt készre sütjük benne.

Brigi fahéjas kalácsa
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 5 tojás, 5 dkg cukor, 20 dkg vaj, 0,5 dl víz, 5 g szárított élesztő
Elkészítés:
1.) Kenyérsütő gépben (vagy hagyományos módon) megkelesztjük a tésztát.
2.) Kinyújtjuk téglalap alakúra. Bőven megszórjuk fahéjas cukorral, feltekerjük, mint egy bejglit, utána pedig betekerjük önmagába, mint egy csigát.
3.) Tepsibe tesszük, megkenjük a tetejét tojássárgájával és így kelesztjük még 1/2 órát. Előmelegített sütőben kb. 180 fokon megsütjük.

Anya óriás mazsolás kalácsa - cserépedényben
Hozzávalók: 1 kg liszt, 1 csapott evőkanál só, 150 g porcukor, 180 g olvasztott vaj, 2 tojássárgája, reszelt citromhéj, 150 g mazsola, 40 g élesztő, tej szükség szerint, tojássárga a megkenéshez
Elkészítés:
1. Az élesztőt kevés forró tejben egy csipet cukorral megfuttatjuk.
2. Kissé megmelegítjük a lisztet, és összekeverjük a megkelt élesztővel, majd hozzáadjuk a sót, a porcukrot, a meglangyosított vajat, a tojássárgát, a reszelt citromhéjat + annyi langyos tejet, amennyit felvesz. Fontos, hogy a tészta inkább kemény legyen, ne lágy!
3. Jól összegyúrjuk a tésztát, és hozzáadjuk a forrázott, rumba áztatott mazsolát, majd meleg helyre tesszük, és duplájára kelesztjük.
4. A megkelt tésztát lisztezett deszkára tesszük, és 3 egyforma részre vágjuk. Minden egyes részből rudakat sodrunk, majd mindhárom rudat összefonjuk. (Épp úgy, mint a hajunkat! :o))
5. A megfont kalácsot kivajazott Pataki tálba tesszük, és kelni hagyjuk.
6.) Megkenjük tojássárgával, megszórjuk durva kristálycukorral, és a hideg sütőbe tesszük. Begyújtjuk a sütőt. Így a Pataki tál a sütővel együtt melegszik fel, benne a kaláccsal. (A Pataki tálat a sütés előtt egy órával célszerű vízbe áztatni, hogy jól megszívja magát.)
7.) A kalácsot rövid idő alatt, kezdetben forró, majd mérsékelt lángon készre sütjük. Ha a kalács teteje túl korán barnulni kezd, takarjuk le sütőpapírral!
8.) A kész kalácsot a tálban hagyjuk kihűlni, majd felszeletelve vajjal, kakaóval tálaljuk.

Anya madárkái (kb. 12-14 db lesz belőle).
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 5 dkg élesztő, 1 csapott teáskanál só, 6 dkg porcukor, 5 dkg vaj, 3-4 dl tej, a díszítéshez kb. 28 szem mazsola, a kenéshez 1 db felvert tojás
Elkészítés:
1.) Az 5 dkg élesztőt egy pohárba morzsoljuk, megszórjuk egy csipet cukorral, és ráöntünk kb. 1,5 dl langyos tejet. (ezt a hozzávalókban megadott 4 dl tejből vesszük el). A poharat lefedjük az élesztő papírjával vagy egy kis darab fóliával. Az élesztőt megfuttatjuk.
2.) A lisztet egy keverőtálba tesszük, amibe egy mélyedést nyomunk. A mélyedésbe beleöntjük a felfuttatott élesztőt, beleszórjuk a porcukrot, és apránként beledolgozzuk a maradék langyos tejet.
3.) A tésztát kézzel alaposan átgyúrjuk, majd konyhai robotgéppel simára dagasztjuk. Lassan hozzáadagoljuk a megolvasztott langyos vajat, és fényesre gyúrjuk. A tálat letakarjuk egy tiszta konyharuhával, lefedjük egy párnával, és langyos helyen kb. 45-50 percig minimum duplájára kelesztjük.
4.) Lisztezett gyúródeszkán a megkelt tésztából karvastagságú hengert sodrunk, és kb. ujjnyi vastag darabokra vágjuk. Minden darabkából kis rudakat sodrunk, és boggá kötjük.
5.) A bog egyik végén egy fejecskét alakítunk ki, kis csőrrel, és két oldalt 2 mazsola-szemmel. (A madárka fejét meg kell kenni egy kis felvert tojással, úgy könnyebben beleragad a mazsola!) A bog másik felét ujjunkkal szétnyomkodjuk, és késsel 2 oldalról bevágjuk, majd farktollakká alakítjuk a tésztát.
6.) Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük a madarakat (egymástól néhány centi távolságra, mivel a madarak a melegben meg fognak nőni), és kissé kelni hagyjuk kb. 10 percig, amíg bemelegszik a sütő.
7.) A madarakat felvert tojással megkenjük, és az előmelegített sütőben, a kislángnál egy kicsit nagyobb lángon kb. 10 perc alatt aranyszínűre sütjük.

Duplán fonott kalács
Hozzávalók: 500 g liszt, 1 csomag szárított élesztő, 50 g cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 csipet só, 2 tojás, 1 tojásfehérje, 250 ml langyos tejszín, 1 tojássárgája, 1 evőkanál tej
Elkészítés:
1.) Egy mély tálban a lisztet összekeverjük az élesztővel, majd hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot, egy csipet sót, a tojásokat és a tejszínt. Bedagasztjuk, majd megkelesztjük a tésztát.
2.) Lisztezett deszkán átgyúrjuk, majd kettévágjuk: 1/3 és 2/3 részekre.
3.) A nagyobbik, azaz a 2/3 részt 3 darabra vágjuk, hosszú (kb.35 cm hosszú) hurkákat sodrunk belőlük, majd a 3 egyenlő vastagságú és hosszúságú tésztahurkát összefonjuk.
4.) Sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük a fonatot és a közepébe hosszúkás vájatot nyomkodunk a kezünkkel, amit tejjel összekevert tojássárgával megkenünk.
5.) A maradék 1/3 tésztát szintén 3 részre osztjuk, és a tésztadarabokból vékonyabb hurkákat sodrunk. Összefonjuk, majd a kis kalácsot a nagy kalácsba nyomott mélyedésbe helyezzük.
6.) Az egészet megkenjük tojássárgával, és meleg helyen még egy picit így is kelesztjük.
7.) Előmelegített sütőben 180-200 fokon kb. 30 perc alatt aranybarnára sütjük.
8.) A sütési idő vége előtt 3-5 perccel kivesszük a kalácsot a sütőből és megkenjük 1,5 dl forró tejjel. Elzárjuk a sütőt és a megkent kalácsot visszatesszük a melegbe néhány percre.
9.) Ezután kivesszük, és egy rácson hagyjuk kihűlni. (Ha nem rácsra tesszük, megszappanosodhat a forró gőzöktől az alja!)

Mazsolás kalács cserépedényben
Hozzávalók: 3 dl tej, 50 dkg finomliszt, 5 evőkanál cukor, 2,5 dkg élesztő, 5 dkg vaj, reszelt citromhéj, 10 dkg mazsola, 0,5 kávéskanál só, a lekenéshez 1 dl tej
Elkészítés:
1.) A hozzávalókat beletesszük a kenyérsütő gépbe (vagy kézzel összegyúrjuk), és meleg helyen megkelesztjük.
2.) Miután megkelt, lisztezett deszkán alaposan átgyúrjuk, és 3 egyenlő részre osztjuk a tésztát. Hurkákat sodrunk, és hármas fonással összefonjuk, mintha csak copfot csinálnánk. A tészta végeit összenyomkodjuk, kivajazott római tálba vagy sütőformába tesszük, és megkenjük langyos tejjel. Előmelegített sütőben, 185 fokon 30-35 perc alatt aranybarnára sütjük.

Mindenkinek kellemes sütögetést kívánunk, és arra kérünk benneteket, hogy ha van kedvenc, jól bevált kalács-receptetek, osszátok meg velünk is! Előre is nagyon szépen köszönjük!

Morzsáló fórum >>>

A Morzsáló korábbi részeiből itt olvashatsz >>>

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.