Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen recept
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Ká és én holnap Bécsbe utazunk, hogy elköltsük szilveszteri tombola-nyereményünket: egy wellness-hétvégét egy remek kis szállodában. A koffer készen áll, már csak két úszósapkáért kell elmennünk délután a szüleimhez, aztán holnap reggel indulás! És még azt mondják, hogy a Halak és az Ikrek ritkán nyernek szerencsejátékokon!

Ez az állítás már csak azért sem igaz, mert életem során rengeteg ajándékot nyertem különféle nyereményjátékokon: konyhai mérleget, metszőollót, mozijegyeket (legalább 15-20 alkalommal), könyveket, teáskészletet, sőt, egyszer még egy arany nyakláncot is. Ká hozzám hasonlóan nagyon szeret játszani, de ő többnyire kaparós sorsjegyekben és lottószelvényekben utazik. A kaparósokkal mindig visszanyeri a ráfordított összeget, sőt legtöbb esetben még egy extra fagyira vagy csokira is futja. Utóbbival kapcsolatosan azonban kissé szétszórt, mivel csak nagyon ritkán ellenőrzi a számokat. És mi van akkor, ha már rég milliomosok vagyunk, csak nem tudjuk? :o)

Jobbkor azonban nem is jöhetett volna ez a nyeremény. Az építkezés, a költözés, a dobozolás, a hivatalos papírok után való rohangálás és az év végi hajtás nagyon kivett minket. Most lesz alkalmunk egy kicsit lazítani, és az egyre közelgő (20 hét múlva esedékes) esküvőnkről álmodozni...

A kantin azonban potyautazásoktól függetlenül üzemel. :o)Tegnap este császárzsemléket sütöttem. Olyan jól sikerültek, hogy 12-ből 8-at rögtön lefagyasztottam, nehogy idő előtt kiszáradjanak. Így aztán elég minden este 2-3 darabot kivennem, és a pultra tennem. Reggelre kiolvadnak, és ezután már nincs más dolgom, mint vajjal vagy lekvárral megkenni, és Ká elé tenni az asztalra (illetve tízórai gyártani belőlük).
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 1 csomag szárított élesztő, 2,5 dl langyos tej, 1 teáskanál méz, 1 tojásfehérje, 1 teáskanál só
A kenéshez tojássárgája + egy kis víz
Elkészítés: A hozzávalókat kenyérsütő gépbe tesszük és bedagasztjuk, majd megkelesztjük. (Természetesen hagyományos módon is be lehet dagasztani, keleszteni - ebben az esetben azonban 2 dkg hagyományos élesztőt használjunk, amit kicsi cukros tejben kell megfuttatni.)
Ha a tészta megkelt, kivesszük a gépből, lisztezett deszkán átgyúrjuk, 12 darabra vágjuk, majd minden darabból kövér zsemléket formázunk. A tetejüket éles késsel fél centi mélyen keresztben bevágjuk, majd sütőpapírral bélelt tepsire tesszük őket, és 30 percig pihentetjük.
Megkenjük tojássárgával (amit egy kis vízzel felhígítunk) és előmelegített sütőben 180 fokon kb. 20 perc alatt készre sütjük.

A zsemléken kívül sajtos karfiollevest főztem. Ká nem nagyon lelkesedik a karfiolért, viszont a sajtokat annál jobban szereti, ezért úgy döntöttem, trükközök egy kicsit, és sajtízű karfiolt főzök. (Minthogy a leves kísérleti jelleggel készült, nem tudom pontosan meghatározni a mennyiségeket, de szerintem minden világos lesz. :-))
Hozzávalók: 1 kisebb karfiol, 3-4 sárgarépa, 2 kis fehérrépa, 1 kis vöröshagyma, 1 kisebb zellerdarab, 2 gerezd fokhagyma, 1 kisebb karalábé darab, 1 csomag (100g) füstölt ízű krémsajt, 3 sonkás kockasajt, erőleveskocka, olaj, víz, tej, só, bors, ételízesítő
Elkészítés: A karfiolt megmossuk, rózsáira szedjük és forró tejes-sós vízben puhára főzzük. Ha elkészült, szűrőkanállal kiszedjük a karfiolt egy tányérra és hűlni hagyjuk. A többi zöldséget megtisztítjuk, a sárgarépát felkarikázzuk, a többi zöldséget azonban egészben hagyjuk. Egy lábasban kevés olajat forrósítunk, rátesszük a zöldségeket, és néhány percig folyamatosan kevergetve megpirítjuk. (Nagyon jó illatuk lesz). Ezután a zöldségeket felöntjük vízzel, és erőleveskockával, ételízesítővel, sóval, borssal ízesítjük, és addig főzzük, amíg minden megpuhul. Ezalatt előveszünk egy turmixgépet, és beledobáljuk a megfőtt karfiolrózsák közül a nagyobbakat úgy, hogy kb. a tányéron lévő karfiolok fele maradjon meg. Hozzáadjuk a sajtokat és addig turmixoljuk az egészet, amíg szép egynemű krémet nem kapunk. Ezalatt elkészülnek a zöldségek. Lehúzzuk az edényt a gázról, és a zöldségléből a turmixgépbe kanalazunk 2-3 merőkanálnyit, és újra egyneműre turmixoljuk a sűrű sajtos-karfiolos krémet, majd az egészet hozzáöntjük a zöldségleveshez és szépen elkeverjük. (Én kiszedtem a fehérrépát, a zellert és a karalábét tálaláskor, mert Ká nem szereti.) Petrezselyemmel megszórva azonnal tálaljuk.

Ezen kívül tojásos curryt főztem rizzsel. Hozzávalók: 3 evőkanál olaj, 3 kisebb vöröshagyma, 2 teáskanál curry, 1 doboz (240g) hámozott konzervparadicsom, 8 tojás, kb. 200 g konzerv mexikói zöldségkeverék (zöldborsó, kukorica, pritamin), 5-6 evőkanál natúr joghurt, főtt rizs a tálaláshoz
Elkészítés: Megtiszítjuk, és vékony szeletekre vágjuk a hagymákat, majd egy serpenyőbe olajat teszünk, megforrósítjuk, és 10 perc alatt aranyszínűre sütjük rajta a hagymát. Hozzákeverjük a curryt, és még két percig pirítjuk. Ezután belekeverjük a felszeletelt paradicsomot, 2 dl vizet öntünk rá, megsózzuk, és takaréklángon20 percig főzzük. (Ha nagyon elpárolog a leve, adhatunk hozzá még egy kis vizet.)
Ezalatt főzzük meg, pucoljuk meg, és vágjuk félbe a tojásokat.
Ha letelt a 20 perc, a hagymához adjuk hozzá a lecsepegtetett mexikói zöldségkeveréket és a joghurtot, és lassan főzzük még 2-3 percig. Végül óvatosan adjuk hozzá a tojásokat, és jól forgassuk az egészet át. Rizzsel (vagy főtt tésztával) tálaljuk.

Ká és én minden nap sétával zárjuk a napot. (Ezt a képet például a házunkkal szemközt található domboldalról lőttük el.)
Nem számít, hogy köd van (ami nálunk igencsak gyakori), esik vagy fúj, rettenetes kinézetű füles sapkákat húzunk (itt senkit nem érdekel a divat), beöltözünk és megyünk. Amúgy ilyenkor tudunk a legjobban beszélgetni. Nem csörög a mobil, nem zúg a tévé, nincs piros lámpa, sem dugó, sem tömeg, semmi, ami zavarna abban, hogy egymásra figyeljünk. A naplemente pedig napról napra elkápráztat bennünket (már ha világosban érünk haza). Kár, hogy nem értek még annyira a fotózáshoz, mert bizony lila, rózsaszín, narancssárga, bíbor és aranyszínű napsugarakat és felhőket örökíthetnék meg minden nap. Komolyan. Az embernek tátva marad a szája, annyira szép a vidéki élet.

De most már mennem kell. Várnak a szüleim a rémes úszósapkákkal. Ká egy fekete nylont, én pedig egy lilát kapok. Ká olyan benne, mint valami menő sportoló, én viszont úgy nézek ki, mint aki viccel. A nagy hajam nem fér a nylon alá, ha pedig mégis sikerül alágyömöszölnöm, a gumi a homlokomba vág. De a szerelem mindent legyőz, nem igaz? :o))))

Jövő hétfőn jelentkezünk!

Morzsáló fórum >>>

A Morzsáló korábbi részeiből itt olvashatsz >>>

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.