Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Szilvalekváros tepertős papucs recept
Szilvalekváros tepertős papucs
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
A fatároló megépítését egy éve tervezzük, hiszen meg kell oldanunk a téli tüzelőanyag raktározását. Ká úgy tervezi, hogy egyszerre vásároljuk meg az egész télirevaló tűzifát, amit aztán jól szellőző helyen, az új fáskamránkban fogunk tárolni.

Ká nemhiába mérnök: pontosan, precízen megtervezte a fáskamra minden egyes részletét, majd Bicskére utazott, hogy egy ottani fatelepen megvásárolja az alapanyagokat. Itthon aztán Apával, a bátyámmal és az időközben hozzánk látogató, kozármislenyi nagybátyámmal, Lalival munkához láttak. Napokon át dolgoztak, különböző felállásban:
- az első napon Apával megépítették a fáskamra vázát
- a másodikon pedig a tetejét
- a harmadikon a tesómmal vasrudakat hegesztettek a tartóoszlopok közé
- a negyediken pedig a nagybátyámmal nekiálltak bepácolni és feldeszkázni az időközben vásárolt lambériát
- az ötödiken már én is beszálltam a pácolásba, és lekentem az oldaldeszkákat

Sosem gondoltam, hogy egy fatároló megépítése ilyen sok és fáradtságos munkával jár. Kisebb-nagyobb szünetekkel lassan 2 hete dolgozunk rajta, és még mindig messze járunk a végétől. Jelenleg a hátsó fala van kész, de hiányzik még 3 oldal, az ajtó, a tető szigetelése, és a belső polcok kialakítása. Az eső és a hideg is folyamatosan hátráltat minket, de amint enyhülni látszik az idő, fűrészt és ecsetet ragadunk, és irány a kert! :o)

Az építési munkák miatt igyekszem kiadós, és mégis, egyszerűen elkészíthető ételeket főzni, amely 2-3 napra is elég az "építő brigádnak".

A Kolbászos zöldbableves Ká kedvence. Nem vagyok biztos benne, hogy kolbász nélkül így, "csuklás nélkül" megenné a zöldbabot, de tény, hogy így lelkes zöldbabfogyasztóvá vált a férjem. :o)
Hozzávalók: 50 dkg fagyasztott zöldbab, 1 szál kolbász, kis darab vaj, 2,5 liter víz, 5 erőleveskocka, bors, 1 evőkanál pirospaprika, só,
A behabaráshoz: 3-4 púpozott evőkanál liszt + 4 dl tejföl
A tálaláshoz: 1 csokor kapor
Elkészítés:
1.) Egy mély lábasba egy kis darab vajat teszünk, és megolvasztjuk, majd rátesszük a felkarikázott kolbászt, és megpirítjuk.
2.) A kolbászhoz adjuk a zöldbabot, néhány percig pirítjuk, majd lehúzzuk a tűzről, és hozzákeverjük a pirospaprikát. Felöntjük vízzel, hozzáadjuk a leveskockát, majd visszatesszük a tűzre, és 10-15 perc alatt puhára főzzük a babot.
3.) Elkészítjük a habarékot: 3 púpozott evőkanál lisztet kikeverünk egy bögrében egy merőkanálnyi levessel, majd hozzákeverünk 4 dl tejfölt. Simára keverjük, majd hozzáadunk még 1-2 merőkanál levest. Ha a habarék teljesen csomómentes, a leveshez keverjük.
4.) Tálalás előtt a megmosott és összevágott kaprot a leveshez keverjük, és forrón, szeletelt kenyérrel tálaljuk.

A Sajtos rakott húst baconnal azért sütöttem, hogy megússzam a rántott hús sütésével együttjáró olajszagot és a konyhában való ácsorgást. Utólag kiderült, hogy jól döntöttem, mert a sajtos verzióm nagyon nagy sikert aratott.
Hozzávalók: a panírozáshoz: liszt, tojás, reszelt sajt
Ezen kívül: 1 kg filézett csirkemell, só, bacon
Elkészítés:
1.) A csirkemell filéket szeletekre vágjuk, kiklopfoljuk és mindkét oldalukat besózzuk.
2.) Kikészítünk 3 tányérba: lisztet, felvert tojást, a harmadikba pedig reszelt sajtot, és ezekben panírozzuk meg a hússzeleteket. Tehát először lisztbe, majd felvert tojásba, majd reszelt sajtba forgatjuk a hússzeleteket, végül egy sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük őket szépen, egymás mellé. Baconszeletekkel borítjuk be a húsokat.
3.) Előmelegített sütőben 210 fokon kb. 45 perc alatt ropogós aranyszínűre sütjük az egészet.

A húshoz krumplipürét és zöldsalátát készítettem. A krumplipürén annyit "újítottam", hogy ezúttal nem forró tejjel és vajjal, hanem tejföllel és vajjal készítettem, és nem törtem át a főtt krumplit, "csak" robotgéppel pépesre mixeltem. Így kihagytam ugyan egy lépést, de a végeredmény ugyanolyan lett, és kevesebbet kellett mosogatnom. A férjem szerint pedig tejföllel finomabb a krumplipüré íze, mint a megszokott, forró tejes verzióban. :o)

Miután méretre vágtuk, bepácoltuk és rögzítettük az aznapi faadagot, nekiláttunk, hogy rendbe tegyük a kertünket. Levágtuk az elhalt növények szárait, kihúzgáltuk a gazokat, végül előszedtük a nemrégiben vásárolt virághagymákat.

Fürtös gyöngyikét, krókuszt, nárciszt és kétféle tulipánt ültettünk elszórva a sziklakertbe, és az örökzöldek közé. Ká-tól kaptam egy ültetőbotot, amellyel lényegesen könnyebb volt lyukakat fúrni a nedves földbe, mint korábban az öreg konyhakéssel és kanállal, amivel két éven át "küzdöttem". Miközben a virágokkal foglalkoztunk, látogatókat kaptunk: tesóm, Szilvi és a gyerekek séta közben beugrottak hozzánk. Így aztán plusz 4 kis marokkal bővült az ültetők száma, s ezzel a munka is gyorsabban haladt. Én fúrtam a lyukakat, a gyerekek pedig szépen belenyomkodták a virághagymákat. Kell ennél szebb délutáni program? :o))

Morzsáló fórum >>>

A Morzsáló korábbi részeiből itt olvashatsz >>>

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.