Rakott zöldbab darált hússal
A legfinomabb sajtos-tejfölös lángos
Farsangi szalagos fánk
Tojásos nokedli fejes salátával
Dödölle - az eredeti recept
Vadas marha
Káposztás tészta egyszerűen
Kínai szezámmagos csirke
Mákos guba
Klasszikus kuglóf
Klasszikus túrógombóc fahéjas tejföllel
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Rigójancsi, ahogy mi szeretjük
Babgulyás
Zsemlegombóc
Sárgaborsóleves füstölt hússal
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Klasszikus grízgaluska leves
Epres blondie
Tárkonyos csirkeraguleves
A fatároló megépítését egy éve tervezzük, hiszen meg kell oldanunk a téli tüzelőanyag raktározását. Ká úgy tervezi, hogy egyszerre vásároljuk meg az egész télirevaló tűzifát, amit aztán jól szellőző helyen, az új fáskamránkban fogunk tárolni.

Ká nemhiába mérnök: pontosan, precízen megtervezte a fáskamra minden egyes részletét, majd Bicskére utazott, hogy egy ottani fatelepen megvásárolja az alapanyagokat. Itthon aztán Apával, a bátyámmal és az időközben hozzánk látogató, kozármislenyi nagybátyámmal, Lalival munkához láttak. Napokon át dolgoztak, különböző felállásban:
- az első napon Apával megépítették a fáskamra vázát
- a másodikon pedig a tetejét
- a harmadikon a tesómmal vasrudakat hegesztettek a tartóoszlopok közé
- a negyediken pedig a nagybátyámmal nekiálltak bepácolni és feldeszkázni az időközben vásárolt lambériát
- az ötödiken már én is beszálltam a pácolásba, és lekentem az oldaldeszkákat

Sosem gondoltam, hogy egy fatároló megépítése ilyen sok és fáradtságos munkával jár. Kisebb-nagyobb szünetekkel lassan 2 hete dolgozunk rajta, és még mindig messze járunk a végétől. Jelenleg a hátsó fala van kész, de hiányzik még 3 oldal, az ajtó, a tető szigetelése, és a belső polcok kialakítása. Az eső és a hideg is folyamatosan hátráltat minket, de amint enyhülni látszik az idő, fűrészt és ecsetet ragadunk, és irány a kert! :o)

Az építési munkák miatt igyekszem kiadós, és mégis, egyszerűen elkészíthető ételeket főzni, amely 2-3 napra is elég az "építő brigádnak".

A Kolbászos zöldbableves Ká kedvence. Nem vagyok biztos benne, hogy kolbász nélkül így, "csuklás nélkül" megenné a zöldbabot, de tény, hogy így lelkes zöldbabfogyasztóvá vált a férjem. :o)
Hozzávalók: 50 dkg fagyasztott zöldbab, 1 szál kolbász, kis darab vaj, 2,5 liter víz, 5 erőleveskocka, bors, 1 evőkanál pirospaprika, só,
A behabaráshoz: 3-4 púpozott evőkanál liszt + 4 dl tejföl
A tálaláshoz: 1 csokor kapor
Elkészítés:
1.) Egy mély lábasba egy kis darab vajat teszünk, és megolvasztjuk, majd rátesszük a felkarikázott kolbászt, és megpirítjuk.
2.) A kolbászhoz adjuk a zöldbabot, néhány percig pirítjuk, majd lehúzzuk a tűzről, és hozzákeverjük a pirospaprikát. Felöntjük vízzel, hozzáadjuk a leveskockát, majd visszatesszük a tűzre, és 10-15 perc alatt puhára főzzük a babot.
3.) Elkészítjük a habarékot: 3 púpozott evőkanál lisztet kikeverünk egy bögrében egy merőkanálnyi levessel, majd hozzákeverünk 4 dl tejfölt. Simára keverjük, majd hozzáadunk még 1-2 merőkanál levest. Ha a habarék teljesen csomómentes, a leveshez keverjük.
4.) Tálalás előtt a megmosott és összevágott kaprot a leveshez keverjük, és forrón, szeletelt kenyérrel tálaljuk.

A Sajtos rakott húst baconnal azért sütöttem, hogy megússzam a rántott hús sütésével együttjáró olajszagot és a konyhában való ácsorgást. Utólag kiderült, hogy jól döntöttem, mert a sajtos verzióm nagyon nagy sikert aratott.
Hozzávalók: a panírozáshoz: liszt, tojás, reszelt sajt
Ezen kívül: 1 kg filézett csirkemell, só, bacon
Elkészítés:
1.) A csirkemell filéket szeletekre vágjuk, kiklopfoljuk és mindkét oldalukat besózzuk.
2.) Kikészítünk 3 tányérba: lisztet, felvert tojást, a harmadikba pedig reszelt sajtot, és ezekben panírozzuk meg a hússzeleteket. Tehát először lisztbe, majd felvert tojásba, majd reszelt sajtba forgatjuk a hússzeleteket, végül egy sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük őket szépen, egymás mellé. Baconszeletekkel borítjuk be a húsokat.
3.) Előmelegített sütőben 210 fokon kb. 45 perc alatt ropogós aranyszínűre sütjük az egészet.

A húshoz krumplipürét és zöldsalátát készítettem. A krumplipürén annyit "újítottam", hogy ezúttal nem forró tejjel és vajjal, hanem tejföllel és vajjal készítettem, és nem törtem át a főtt krumplit, "csak" robotgéppel pépesre mixeltem. Így kihagytam ugyan egy lépést, de a végeredmény ugyanolyan lett, és kevesebbet kellett mosogatnom. A férjem szerint pedig tejföllel finomabb a krumplipüré íze, mint a megszokott, forró tejes verzióban. :o)

Miután méretre vágtuk, bepácoltuk és rögzítettük az aznapi faadagot, nekiláttunk, hogy rendbe tegyük a kertünket. Levágtuk az elhalt növények szárait, kihúzgáltuk a gazokat, végül előszedtük a nemrégiben vásárolt virághagymákat.

Fürtös gyöngyikét, krókuszt, nárciszt és kétféle tulipánt ültettünk elszórva a sziklakertbe, és az örökzöldek közé. Ká-tól kaptam egy ültetőbotot, amellyel lényegesen könnyebb volt lyukakat fúrni a nedves földbe, mint korábban az öreg konyhakéssel és kanállal, amivel két éven át "küzdöttem". Miközben a virágokkal foglalkoztunk, látogatókat kaptunk: tesóm, Szilvi és a gyerekek séta közben beugrottak hozzánk. Így aztán plusz 4 kis marokkal bővült az ültetők száma, s ezzel a munka is gyorsabban haladt. Én fúrtam a lyukakat, a gyerekek pedig szépen belenyomkodták a virághagymákat. Kell ennél szebb délutáni program? :o))

Morzsáló fórum >>>

A Morzsáló korábbi részeiből itt olvashatsz >>>

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.