Kínai szezámmagos csirke
Babgulyás
Kapros tökfőzelék virslivel
Epres blondie
Körömpörkölt csülökkel
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Klasszikus túrógombóc fahéjas tejföllel
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
A legfinomabb sajtos-tejfölös lángos
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Farsangi szalagos fánk
Hagymás rostélyos
Káposztás tészta egyszerűen
Rigójancsi, ahogy mi szeretjük
Mézes-mustáros csirkemell
Tojásos nokedli fejes salátával
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Rakott zöldbab darált hússal
Tárkonyos csirkeraguleves
Mákos guba
Gyermekkorom egyik legkedvesebb desszertje a gőzgombóc volt, amit akkoriban anyukám igen gyakran főzött nekünk - a család nagy örömére.

Akkoriban természetes volt, hogy nálunk mindig ilyen finom ételek kerülnek az asztalra, hiszen Anya nagyon jól sütött és főzött, most azonban, hogy magam is előszeretettel mozgok a konyhában, látom, milyen nagy munka elkészíteni ezt az egyszerűnek tűnő édeséget.

Szilvalekvár lapul a lágy gombócban, rajta ropogós mák, mellé édes öntet...
Szilvalekvár lapul a lágy gombócban, rajta ropogós mák, mellé édes öntet...

A gőzgombóc eredetéről úgy tartják, hogy egy "csendes háború" emlékét dícsérik. Történt ugyanis, hogy a harmincéves háborúban egy svéd hadsereg előszeretettel fosztogatta a környék városait (Freckenfeld, Kandel), és lakóit kardélre hányta. A város vezetése azonban meggyőzte a hadsereg vezetőjét, fogadja el az emberek ajándékait, és hagyja őket békében élni. A különös ajánlatra a katona rábólintott, mire a lakosság nekiállt gőzgombócot főzni a seregnek. Ezernél is több gombóc készült el az éjszaka során, amit borral összekevert lekvárral kínáltak a katonák legnagyobb örömére. Összesen 1286 gőzgombóc fogyott el eme "békés csata" alkalmával, és láss csodát, másnap az ellenséges katonák tele hassal odébbálltak, és soha többé nem zaklatták a település lakóit. A boldog helybéliek a dicsőséges esemény emlékére gőzgombóc alakú köveket hordtak a falu határába, és a több ezer kőből kaput emeltek, amely messziről hirdette a különös győzelmet.

A vaníliamártás még tovább lágyítja a finom kelt tésztát
A vaníliamártás még tovább lágyítja a finom kelt tésztát

És most jöjjön a recept, amely a sokszor emlegetett Maria Hajková salátává gyűrt, 1978-as, Édeskönyv című szakácskönyvéből származik. Gőzön főtt lekváros bukta a címe, de ez ne tévesszen meg senkit, mert ez az eredeti barjor gőzgombóc. :-)

Gőzön főtt lekváros bukta

Hozzávalók: 600 g darás liszt, késhegynyi só, 30 g porcukor, 1,5 dl tej, 2 tojássárgája, 20 g olvasztott vaj, szilvalekvár, 30 g élesztő, fél dl tej, 10 g porcukor
A szóráshoz: 150 g olvasztott vaj, 120 g darált mák vagy dió, 120 g porcukor
Elkészítés:
1.) Fél dl tejben elkeverjük az élesztőt és a porcukrot, és megkelesztjük. A megmelegített lisztben elkeverjük a sót, a porcukrot, beleöntjük a langyos tejben elkevert tojássárgát, az olvasztott vajat és a megkelt élesztőt.
2.) A tésztát fakanállal jól kidolgozzuk, és meleg helyen megkelesztjük. A megkelt tésztát lisztezett gyúródeszkán vastagabbra kisodorjuk, és fánkszaggatóval kiszaggatjuk. A korongok felére kemény lekvárt teszünk, az üresen hagyottakkal befedjük. A lekvár körül a tésztát lenyomkodjuk, és újból kiszúrjuk. A megtöltött gombócokat a gyúródeszkán kelesztjük.
3.) Egy nagyobb lábast kb. félig megtöltünk vízzel, tiszta gézlappal lekötjük, lefedjük, és amikor a víz már forr, a buktákat a gézre rakjuk. Egy lábassal fedjük le úgy, hogy a gőz lehetőleg el ne illanjon. A gombócokat kb. 10 percig főzzük, spéktűvel ellenőrizzük, és ha nem ragad, akkor jó. Olvasztott vajjal, vanília sodóval, porcukorral, darált dióval, mákkal, lekvárral tálaljuk - ízlés szerint.

A ropogós mákszemek még különlegesebbé teszik a desszertet
A ropogós mákszemek még különlegesebbé teszik a desszertet

Bár a recept egyszerűnek tűnik, nagy munka jól elkészíteni ezt az édességet, de megéri a fáradtságot, érdemes kipróbálni. Egyébként, ha a környező országokban járunk, érdemes megkóstolni mindenütt a gőzgombócot, mert mindenki másképp csinálja: a lengyelek vajjal leöntve és kristálycukorral megszórva tálalják, a szlovákok gyümölcslekvárral, a bajorok vajjal és mákkal, mi magyarok pedig pudinggal és szilvalekvárral. Megannyi variáció, csupa-csupa íz, mindenkinek melegen ajánljuk! :-)

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.