Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Mákos guba  recept
Mákos guba
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Spagetti szénégető módra. Hogy honnan a név, senki nem tudja pontosan, illetve - mint ilyenkor szokás - sokak pontosan tudják, hogy csak úgy igaz, ahogy ők tudják.

A szénégetők illetve a szénbányászok a tizenvalahányadik században ették (miért pont ők, miért pont akkor és miért pont ezt?). Szélesebb körben ismert a XX. században lett először Itáliában, majd Amerikában. A II. világháború utáni élelmiszerhiány is jót tett elterjedésének. Sok nem kell hozzá, fő alapanyagai - persze a tésztán kívül - a szalonna és a tojás, ez pedig bőségesen akadt az amerikai hadsereg készletében.

Elkészíteni rendkívül egyszerű. Sajnos elrontani is rendkívül egyszerű, gyakran meg is teszik.

Hihetetlenül egyszerű étel, mégis könnyű elrontani
Hihetetlenül egyszerű étel, mégis könnyű elrontani

Ahogy én szeretem és csinálom: 4 személyre fél kiló (ha utána még kiadós húsétel jön, akkor persze kevesebb) spagetti (vagy egyéb tészta, de spagettivel az igazi). Amíg megfőzzük a tésztát (természetesen „al dente”, vagyis harapósra, nem túl puhára), elkészül a hozzávaló is. 25 deka húsos szalonnát (legjobb az igazi olasz pancetta, de egyéb bacon is megteszi) lassú tűzön olvasztunk, nem sütjük ropogósra. A tálaló tálban két egész tojást és további két sárgáját összekeverünk sok reszelt sajttal (ugye nem kell külön mondjam, hogy igazi parmezánnal, nem a zacskókban árult fűrészporral). Amikor megfőtt a tészta, leszűrjük, és azonnal, tűzforrón a tojáshoz öntjük, villámgyorsan összekeverjük. Kész, máris tálaljuk, még sok borsot teszünk rá (természetesen frissen őrölt, viszont só általában már nem kell, elég a szalonnában és a sajtban lévő), még egy kis sajt a tetejére, és már esszük is.

Mindehhez figyelni kell, és a kellő pillanatban azonnal cselekedni. Ha sokat várunk vagy sokáig keverjük, könnyen előfordul, hogy pasztás rántottát vagy rántottás pasztát eszünk carbonara helyett. Az állaga selymes, lágy, nagyon kicsit folyékony kell legyen. Az evőknek is készenlétben kell ülniök, ne akkor induljunk bort keresni a pincébe, amikor a tészta már az asztalon gőzölög!

Én ezt az elkészítési módot gondolom az igazinak, de mint minden népszerű ételnek, ennek is számtalan receptje van. Legelterjedtebb kis főzőtejszínt tenni hozzá, így persze könnyebben lesz folyós. Aztán raknak bele hagymát, fokhagymát, gombát, a jó ég tudja, még mit. Nem baj, nem kell mindjárt eretneket kiáltani, ha valaki másképp szereti.

Igyunk hozzá egy pohár hűtött, száraz rozé bort, és gondoljunk szeretettel az egykori olasz szénégetőkre!
Igyunk hozzá egy pohár hűtött, száraz rozé bort, és gondoljunk szeretettel az egykori olasz szénégetőkre!

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.