Madártejszelet recept
Madártejszelet
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Mákos guba  recept
Mákos guba
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Minestrone recept
Minestrone
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Az eredeti Baklava  recept
Az eredeti Baklava
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Spagetti szénégető módra. Hogy honnan a név, senki nem tudja pontosan, illetve - mint ilyenkor szokás - sokak pontosan tudják, hogy csak úgy igaz, ahogy ők tudják.

A szénégetők illetve a szénbányászok a tizenvalahányadik században ették (miért pont ők, miért pont akkor és miért pont ezt?). Szélesebb körben ismert a XX. században lett először Itáliában, majd Amerikában. A II. világháború utáni élelmiszerhiány is jót tett elterjedésének. Sok nem kell hozzá, fő alapanyagai - persze a tésztán kívül - a szalonna és a tojás, ez pedig bőségesen akadt az amerikai hadsereg készletében.

Elkészíteni rendkívül egyszerű. Sajnos elrontani is rendkívül egyszerű, gyakran meg is teszik.

Hihetetlenül egyszerű étel, mégis könnyű elrontani
Hihetetlenül egyszerű étel, mégis könnyű elrontani

Ahogy én szeretem és csinálom: 4 személyre fél kiló (ha utána még kiadós húsétel jön, akkor persze kevesebb) spagetti (vagy egyéb tészta, de spagettivel az igazi). Amíg megfőzzük a tésztát (természetesen „al dente”, vagyis harapósra, nem túl puhára), elkészül a hozzávaló is. 25 deka húsos szalonnát (legjobb az igazi olasz pancetta, de egyéb bacon is megteszi) lassú tűzön olvasztunk, nem sütjük ropogósra. A tálaló tálban két egész tojást és további két sárgáját összekeverünk sok reszelt sajttal (ugye nem kell külön mondjam, hogy igazi parmezánnal, nem a zacskókban árult fűrészporral). Amikor megfőtt a tészta, leszűrjük, és azonnal, tűzforrón a tojáshoz öntjük, villámgyorsan összekeverjük. Kész, máris tálaljuk, még sok borsot teszünk rá (természetesen frissen őrölt, viszont só általában már nem kell, elég a szalonnában és a sajtban lévő), még egy kis sajt a tetejére, és már esszük is.

Mindehhez figyelni kell, és a kellő pillanatban azonnal cselekedni. Ha sokat várunk vagy sokáig keverjük, könnyen előfordul, hogy pasztás rántottát vagy rántottás pasztát eszünk carbonara helyett. Az állaga selymes, lágy, nagyon kicsit folyékony kell legyen. Az evőknek is készenlétben kell ülniök, ne akkor induljunk bort keresni a pincébe, amikor a tészta már az asztalon gőzölög!

Én ezt az elkészítési módot gondolom az igazinak, de mint minden népszerű ételnek, ennek is számtalan receptje van. Legelterjedtebb kis főzőtejszínt tenni hozzá, így persze könnyebben lesz folyós. Aztán raknak bele hagymát, fokhagymát, gombát, a jó ég tudja, még mit. Nem baj, nem kell mindjárt eretneket kiáltani, ha valaki másképp szereti.

Igyunk hozzá egy pohár hűtött, száraz rozé bort, és gondoljunk szeretettel az egykori olasz szénégetőkre!
Igyunk hozzá egy pohár hűtött, száraz rozé bort, és gondoljunk szeretettel az egykori olasz szénégetőkre!

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.