Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Mákos guba  recept
Mákos guba
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Gyermekkoromban imádtam. Ha elmentünk egy lángossütő mellett, muszáj volt egyet ennem. Kezembe adták egy darab zsírpapírban, jól megsóztam a pulton lévő óriás sószóróból, ettem tűzforrón.

Ma már inkább a sok kalóriát és főleg a sok koleszterint látom benne, az olaj is ki tudja milyen minőségű, szóval már régen nem érzek ellenállhatatlan kényszert egy frissen sült lángos láttán. Azért néha most is eszem, főleg barátoknál, amikor tudom, hogy jó anyagokkal dolgoznak. Ma is csak azonnal az olajból kivéve, és csak sózva. Az újabb öntetek, töltelékek, rárakatok nem nyerték el tetszésemet.

Lángos - klasszikusan simán, tejföllel, fokhagymával, de ma már számtalan variáció létezik
Lángos - klasszikusan simán, tejföllel, fokhagymával, de ma már számtalan variáció létezik




Külföldön járva ritkán találkozni lángossal. Mediterrán országokban még soha nem volt hozzá szerencsém. Németországban, ahol a városok tele vannak mindenféle nemzetiségek ételeit áruló vendéglőkkel, üzletekkel, bódékkal, van pizza, gyros, burek, falafel, kebab, óriási választék, de lángos sehol. Illetve népünnepélyeken, vásárokban, amelyek nyáron szinte minden hétvégén vannak minden város valamelyik részén, többször láttunk lángost.

Pontosabban langosch-t. Milyen lángost? Nos, a táblán lévő felsorolás szerint elsősorban édeset: nutellásat, kakaóst, lekvárosat, fahéjasat, diósat, és csak utána következnek a sajtos, tejfölös, meg persze fokhagymás változatok. Legalul szerénykedik az én egyszerű sós lángosom, vagyis lángos semmivel. Viszik szépen, a tulajnak nem lehet oka panaszra. Egyszer sikerült szóba elegyednem egy vásári lángosossal: erdélyi magyar, 10 éve kezdte, eleinte mindent kettesben csináltak a feleségével. Ma már az asszony nem dolgozik, lengyel lányok dagasztanak, szaggatnak, sütnek, a főnöké csak az eszmei irányítás, meg persze a bevétel nagy része.

Piacon igazán jó a lángos, persze otthon is készíthető finom
Piacon igazán jó a lángos, persze otthon is készíthető finom


Néha arról ábrándozom, ha milliomos szeretnék lenni, lángossütőt kellene nyitni valahol Kölnben vagy Hamburgban. Eddig még nem valósítottam meg, félek, hogy már nem is fogom.

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.