15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Párolt lilakáposzta  recept
Párolt lilakáposzta
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Szilvalekváros tepertős papucs recept
Szilvalekváros tepertős papucs
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Puncstorta  recept
Puncstorta
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Gyermekkoromban imádtam. Ha elmentünk egy lángossütő mellett, muszáj volt egyet ennem. Kezembe adták egy darab zsírpapírban, jól megsóztam a pulton lévő óriás sószóróból, ettem tűzforrón.

Ma már inkább a sok kalóriát és főleg a sok koleszterint látom benne, az olaj is ki tudja milyen minőségű, szóval már régen nem érzek ellenállhatatlan kényszert egy frissen sült lángos láttán. Azért néha most is eszem, főleg barátoknál, amikor tudom, hogy jó anyagokkal dolgoznak. Ma is csak azonnal az olajból kivéve, és csak sózva. Az újabb öntetek, töltelékek, rárakatok nem nyerték el tetszésemet.

Lángos - klasszikusan simán, tejföllel, fokhagymával, de ma már számtalan variáció létezik
Lángos - klasszikusan simán, tejföllel, fokhagymával, de ma már számtalan variáció létezik




Külföldön járva ritkán találkozni lángossal. Mediterrán országokban még soha nem volt hozzá szerencsém. Németországban, ahol a városok tele vannak mindenféle nemzetiségek ételeit áruló vendéglőkkel, üzletekkel, bódékkal, van pizza, gyros, burek, falafel, kebab, óriási választék, de lángos sehol. Illetve népünnepélyeken, vásárokban, amelyek nyáron szinte minden hétvégén vannak minden város valamelyik részén, többször láttunk lángost.

Pontosabban langosch-t. Milyen lángost? Nos, a táblán lévő felsorolás szerint elsősorban édeset: nutellásat, kakaóst, lekvárosat, fahéjasat, diósat, és csak utána következnek a sajtos, tejfölös, meg persze fokhagymás változatok. Legalul szerénykedik az én egyszerű sós lángosom, vagyis lángos semmivel. Viszik szépen, a tulajnak nem lehet oka panaszra. Egyszer sikerült szóba elegyednem egy vásári lángosossal: erdélyi magyar, 10 éve kezdte, eleinte mindent kettesben csináltak a feleségével. Ma már az asszony nem dolgozik, lengyel lányok dagasztanak, szaggatnak, sütnek, a főnöké csak az eszmei irányítás, meg persze a bevétel nagy része.

Piacon igazán jó a lángos, persze otthon is készíthető finom
Piacon igazán jó a lángos, persze otthon is készíthető finom


Néha arról ábrándozom, ha milliomos szeretnék lenni, lángossütőt kellene nyitni valahol Kölnben vagy Hamburgban. Eddig még nem valósítottam meg, félek, hogy már nem is fogom.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.