Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Birsalmakompót tartósítószer-mentesen recept
Birsalmakompót tartósítószer-mentesen
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Mákos guba  recept
Mákos guba
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin recept
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Lyukas csont. Körülbelül ezt jelenti a kifejezés. Igazában velőscsontról van szó, de itt nem a velő, hanem a csont körüli hús a fontos.

Valójában egy remek olasz étel, Itálián belül is Lombardia (Milánó) és Toscana (Firenze) az igazi hazája. A velőt is megesszük persze, ha van benne, de ez a kalória– és koleszterinszempontból bűnös rész itt minimális adagban fordul elő, ettől nem kell rossz lelkiismeretünk legyen.

A csont körüli hús a legfinomabb - ez a titka az osso bucónak
A csont körüli hús a legfinomabb - ez a titka az osso bucónak

Most jelent meg magyarul egy nagyon sikeres olasz szerzőnő, Carla Bardi Klasszikus olasz konyha című szakácskönyve. Csak dicsérni tudom, kitűnően ír le 170 valódi olasz receptet, érthetően, utánacsinálhatóan. Egy nagy bakit találtam csak első átnézésre az egészben, mégpedig az osso buco oldalán. A fordító, nyilván tudatlanoknak elmondandó, mit is takar az elnevezés, aláírta: velőscsont-leves. Szegény biztos jól tud olaszul, de ilyet még nyilván életében nem evett, mert ez bizony nem leves, hanem egy remek húsétel.

Veszünk egy szép darab borjúlábszárat. És itt kezdődik a nehézség mifelénk, 10 hentes közül 9 nagyon csodálkozna, hogy milyen különleges kívánsága van a kedves vevőnek. És most jön a szokásos morgolódásom, hogy bezzeg tőlünk nyugatra probléma nélkül szinte minden szupermarketben vagy hentesnél kapható, jó 3-4 centi vastag szeletekre vágva. Ne keseredjünk el, megteszi a marha lábszára is, vagy egyéb, puhára főzhető, csont körüli húsos része is.

A húsokat először kicsit körbesütögetjük, lehetőleg vajban vagy olívaolajban, vagy a kettő keverékében, minden oldalon. Legjobb még kicsit élére állítva is. Ezután kiemeljük őket a serpenyőből, és a visszamaradt lében egy kis cukrot karamellizálunk, majd jöhet bele az apróra vágott vagy reszelt hagyma, répa és zeller (Itáliában szárzeller, de a gumós is megteszi). Így készül el a soffritto, (szinte) minden olasz szósz, leves, rizottó alapja. Mikor kellően megfonnyasztottuk, egy jó pohár száraz fehérbor következik. (Ugye mindenki ismeri a viccet: nagyon szeretek borral főzni, néha még az ételbe is öntök egy kicsit…). Hagyjuk kicsit párologni, majd mehet bele a paradicsom (friss, püré, hámozott paradicsom-konzerv, vagy amilyen formában akarjuk) és egy kis húsleves (kockából is lehet), marék zöldborsó és fűszerek (só, bors, oregánó, esetleg citromhéj, stb. ízlés szerint. Visszatesszük a húst, majd az egészet betoljuk a sütőbe. Alacsony hőfokon órákig sütjük, az aranyszabály szerint legalább egy óra kell minden centi húsvastagságnak. Időnként rá szabad nézni, nehogy kiszáradjon, esetleg egy kis húslevest hozzáönthetünk. A végén egy homogén, remek ízű és főleg puha, omlós húst kapunk, ami szinte leomlik a csontról.

A lassú főzés rendkívül porhanyósság teszi...
A lassú főzés rendkívül porhanyósság teszi...

Köret tulajdonképpen nem is kell hozzá, legjobb a friss kenyér, de valamilyen krumpli is elmegy. És természetesen a maradék fehérbor is kívánkozik hozzá.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.