Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Avokádókrém recept
Avokádókrém
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Puncstorta  recept
Puncstorta
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
A Kir és a Kir Royal a franciák egyik kedvenc aperitifje. Érdemes megkóstolni, megismerni és rákapni.

Pezsgővel a legjobb a Kir
Pezsgővel a legjobb a Kir

Ha Párizsban, a francia Riviérán, esetleg Bretagne-ban, Belgiumban vagy Kanada francia részén járunk, vacsora előtt sokszor látjuk a helyieket – főleg a nőket – egy bizonyos rózsaszínes italt kortyolgatni. Ha meghívásunk van helybéli családhoz vagy baráti társaságba, ünnepi vacsorára, szinte mindenhol ezt isszák aperitifként. Ez nem málnaszörp. Ez a Kir és a Kir Royal.

A Kir (ejtsd: kir) és Kir Royal (ejtsd: kir roajál) nevű koktélok alapja feketeribizli likőr (creme de cassis). A likőrhöz a Kir esetében fehérbort kevernek, a Kir Royal-ban a bor helyett pezsgő van. A franciák mindkettőt étvágygerjesztőként isszák étkezés előtt, és ha jobb helyeken ezt rendelünk, a francia pincérek azt is megkérdezik hogy ribizlis, szedres vagy barackos Kir-t kérünk-e.

Az ital nevét Félix Kirről (1876 - 1968) kapta, aki a burgundiai Dijon polgármestere volt, és aki a testvérvárosi mozgalom úttörőjeként a második világháborút követően fogadásokon nemzetközi delegációknak kínálta ezt az italt, népszerűsítve a környék két alapvető termékét, a bort és a feketeribizlit.

Az alap Kir variációi:
* Kir Classic (kir klasszik) – fehérborral (1/6 likőr, 5/6 fehérbor)

A creme de cassis vérvörös, édes, feketeribizli ízű likőr, mely a Kir koktélok alapja. Alkoholtartalma 20% körüli. 1712-ben Cassis kikötővárosában adták el először láz és pestis elleni orvosságként. Az ital modern verziója 1841-ben jelent meg Burgundiában. Feketeribizli finomított alkoholba préselésével és cukor folyamatos hozzáadásával készül. Bár a feketeribizli likőr Burgundia specialitása, Franciaország más városaiban, Luxemburgban és Québec-ben is gyártják. A likőr minősége függ a gyümölcs minőségétől és az elkészítési eljárástól is. A "Crème de Cassis de Dijon" feliratú üveg garantáltan a dijoni régióból származik. A világon évente 16 millió liter feketeribizli likőrt gyártanak, melynek nagy részét Franciaországban használják, de exportálnak is. Az édesszájú Hercule Poirot-nak, Agatha Christie detektívjének egyik kedvenc italaként tartjuk számon. (A másik kedvence a mentakrém volt).


*

Kir Royal

(kir roajál) – pezsgővel


*

Kir Pétillant

(kir petija) - pezsgő borral


*

Kir Communard/Cardinal

(kommunár/kárdinál)- fehérbor helyett vörösborral készül


*

Kir Imperial

(kir emperiál) - pezsgővel és feketeribizli helyett málna/eper likőrrel készül


*

Kir Normand

(kir norman) - bor helyett normandiai almaborral készül


*

Kir Breton

(kir bröto) - bor helyett breton almaborral készül


*

Cidre Royal

(szidr roajál) - bor helyett almaborral készül, és calvados (almapálinka) is van benne


*

Hibiscus Royal

(ibiszküsz roajál) – szénsavas bor, barack likőr, málna likőr és egy ehető hibiszkusz virág elegye


*

Alkoholmentes Kir

– almalé vagy szőlőlé, feketeribizliszörp, szóda


*

Blanc Cassé

(blan kásszé) – fehérborral, más arányban (1/8 likőr, 7/8 fehérbor)


*

Dry Kir

– ginnel, borral (1/6 gin , 5/6 fehérbor, árnyalatnyi likőr)

Creme de Cassis
Creme de Cassis

A Kir elsősorban Dél-Franciaországban és Korzikán népszerű ital. A Riviérán mindenféle likőrrel megkóstolható a Kir és a Kir Royal. Nem ritka az ibolya, mályva, levendula és rózsa ízesítés, amelyek a szomszédos Provence terméséből készül, ezek inkább a turistáknak szólnak. Ha jót akarunk magunknak, maradjunk a feketeribizli, a szeder, eper, barack ízeknél. Nem véletlenül ezek terjedtek el az ínyenc Franciahonban.

Olaszországban hasonló italt fogyasztanak aperitívként, de itt a bort (hiszen nem nemzeti ital a pezsgő, mint a francia kollégáknál) gyógynövényes likőrrel, Aperollal öntik fel.

A pezsgő könnyen a fejünkbe száll, főleg üres gyomorra, aperitifként. Ha a pezsgőt magas cukor- és alkoholtartalmú likőrrel megfejeljük (ez maga a Kir Royal ugye), biztosak lehetünk abban, hogy rögvest jókedvvel indulunk neki az estének, hiszen a cukor fokozza az alkohol erejét. Óvatosan tehát!

Az alaprecept itt olvasható >>>

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.