A trükk a fűszerezésben és az elkészítési módban rejlik, és ha ügyesek vagyunk, hamar rádöbbenhetünk, hogy a hosszú éveken át mellőzött *aprólékból* milyen remek fogások kerülhetnek az asztalra.
A csirkeszárny mellett szól továbbá, hogy kevés helyet foglal el a hűtőben, majdnem mindig és mindenhol kapható, olcsó, nem kell klopfolni, sem a megtöltésével bíbelődni, és pikánsan fűszerezve, finom mártásokkal megvadítva önálló fogásként is megállja a helyét.
Csípősre pácolt csirkeszárny sült paprikával és paradicsommal
Hozzávalók: 80 dkg csirkeszárny, 1 dl olaj, 1 evőkanál szójaszósz, erőspaprikakrém ízlés szerint, 1 teáskanál reszelt gyömbér, 2 evőkanál ketchup, 25 dkg színes húsú paprika vegyesen, 25 dkg paradicsom, 2 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál vágott petrezselyem
Előkészítés: A csirkeszárnyakat megtisztítjuk, megmossuk, a szárnyvégeket levágjuk. Összekeverjük az olajat, a szójaszószt, az erőspaprikát, a gyömbért és a ketchupot. Jól elkeverjük a szárnyakat ezzel a fűszeres páccal, majd letakarva 1 napra hűtőbe tesszük.
Elkészítés: Felhasználás előtt a sütőt 200 fokra (gázsütő 3. fokozat) előmelegítjük. Megsózzuk a húst, tepsibe tesszük, a tálat kevés vízzel kiöblítjük, amit szintén ráöntünk a szárnyakra. A sütőben 30-35 percig sütjük. Amikor a hús szép piros és puha, kivesszük. Közben a paprikákat és a paradicsomokat megmossuk, megtisztítjuk, szeletekre, illetve cikkekre vágjuk. (A paradicsomok héját forró vízbe mártva el is távolíthatjuk.) A fokhagymát meghámozzuk, összezúzzuk. A sütőtálból kivesszük a szárnyakat, a visszamaradt szaftot serpenyőbe tesszük, s ezen futtatjuk meg a paprikaszeleteket. Amikor összeestek, rátesszük a paradicsomokat, ha szükséges, sózzuk. Hozzáadjuk a fokhagymát, és erős lángon az egészet összepirítjuk. A végén megszórjuk a petrezselyemmel, tányérokra adagoljuk, ráhelyezzük a sült szárnyakat, és tálaljuk.
Hozzávalók: kb. 1 kg csirkeszárny
A páchoz: 12,5 dkg vaj, 3 gerezd fokhagyma finomra aprítva, 1 evőkanál finomra aprított friss gyömbér, 2 evőkanál lime-lé (friss zöld citrom), 2 evőkanál szójaszósz, 2 kávéskanál Sambal Olek (vagy csípős szósz, Erős Pista)
A mártáshoz: 12,5 dkg márványsajt, 2,4 dl light majonéz, fél kávéskanál frissen őrölt fekete bors
Elkészítés: A páchoz a vaj felét megolvasztjuk egy kis serpenyőben közepes hőfokon, hozzáadjuk a fokhagymát és a gyömbért, és 2-3 percig pirítjuk. Hozzáadjuk a lime levét, a szójaszószt és a Sambal Oleket, majd az egészet felforraljuk. Végül hozzáadjuk a maradék vajat, és addig keverjük, amíg elolvad. Szobahőmérsékleten hagyjuk kihűlni. Alaposan leöblítjük a csirkeszárnyakat, papírtörlővel szárazra töröljük. Egy tálra helyezzük a szárnyakat, ráöntjük a pácot, majd jól megforgatjuk az egészet. Lefedjük folpack-kal, és kb. 3 órára a hűtőszekrénybe tesszük. A mártáshoz villával szétnyomjuk a sajtot egy közepes tálban, hozzáadjuk a majonézt és a borsot, és összekeverjük. Lefedjük, és rövid időre hűtőszekrénybe tesszük. A csirkeszárnyakról leöntjük a pácot, és magas magas hőfokon grillezzük. Tálaláshoz a mártással teli tálat egy nagyobb tányér közepére helyezzük, és köré rendezzük a csirkeszárnyakat.
Zöldséges csirkeszárnyak
Hozzávalók: 12 db csirkeszárny, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 sárgarépa, 1 csokor petrezselyem, 3 evőkanál olaj, 1 csipet kakukkfű, 50 dkg darabolt konzerv paradicsom, 50 dkg mélyhűtött zöldségkeverék
Előkészítés: A csirkeszárnyakat megtisztítjuk, megmossuk, a végeit levágjuk és eldobjuk. A hagymát, a fokhagymát megtisztítjuk. A hagymát nem túl apróra, a fokhagymát finomra vágjuk. A sárgarépát meghámozzuk, megmossuk, és kockára vágjuk. A petrezselymet megmossuk, lerázzuk róla a vizet és felaprítjuk.
Elkészítés: Nagy lábasban felforrósítjuk az olajat, és a szárnyakat közepes lángon kb. 5 percig sütjük benne. Sütés közben többször megforgatjuk, megsózzuk, borsozzuk, és megszórjuk kakukkfűvel. Beletesszük a hagymát és a sárgarépát, és kb. 3 percig folyamatosan kevergetve pirítjuk. Hozzáadjuk a fokhagymát, és ezzel további 1 percig pirítjuk. Leöntjük a paradicsommal, közepes tűzön, kevergetve további 10 percig főzzük. Hozzáadjuk a mélyhűtött zöldségkeveréket, összerázzuk, lefedjük, és lassú tűzön kb. 10 percig pároljuk. A zöldségkeveréket tálra szedjük, tetejére rakjuk a szárnyakat, leöntjük a mártással, és petrezselyemmel megszórva forrón tálaljuk.
Csirkeszárny fűszeres bundában
Hozzávalók: 8 db csirkeszárny, 8 csirkemáj, 25 dkg liszt, 1 evőkanál olaj+bőven a sütéshez, 3 tojás, 3 dl sör, 1 evőkanál apróra vágott petrezselyem, 1 evőkanál apróra vágott zellerzöld, 1 evőkanál apróra vágott snidling, 1 teáskanál apróra vágott tárkonylevél
Előkészítés: A csirkeszárnyakat megtisztítjuk, megmossuk, szárazra töröljük, és a szárny töve alá bedugjuk a szárny hegyét, hogy egy háromszöget képezzen. Megmossuk a csirkemájat, szárazra töröljük, és az előkészített szárny-háromszögek közepén átdugjuk, majd kezünkkel kicsit laposra formázzuk.
Elkészítés: A lisztet elkeverjük az olajjal, a tojással, a sörrel, kevés sóval, őrölt borssal és a zöldfűszerekkel. Az olajat felforrósítjuk (ha van, olajsütőben) kb. 160 fokra. Egyszerre 2-3 db szárnyat teszünk bele (ne érjenek egymáshoz), és kb. 15-20 perc alatt átsütjük. Konyhai papírtörlőre szedjük, lecsepegtetjük, melegen tartjuk, amíg a többit is kisütjük. Külön paradicsommártást vagy tartármártást adunk hozzá. Ízlés szerint burgonyával, rizzsel körítjük.
Hozzávalók: 1 kg csirkeszárny, 2 gerezd fokhagyma, 3 tojás, 5 evőkanál étkezési keményítő, 2 evőkanál szójaszósz, 1 kávéskanál őrölt gyömbér, 1/2 kávéskanál chili por, bő olaj a sütéshez
Előkészítés: A csirkeszárnyakat megmossuk, megtisztítjuk, levágjuk a szárnyak végét, ezeket eldobjuk. A maradék részt a hajlatnál kettévágjuk, és konyhai papírtörlővel szárazra töröljük. A fokhagymát meghámozzuk, és apróra vágjuk, majd szétnyomkodjuk.
Elkészítés: Nagyobb tálban kissé felverjük a tojásokat, folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a keményítőt, a szójaszószt, a gyömbért, a chilit és csipetnyi őrölt borsot, sót. Jól összekeverjük, hogy sima palacsintatésztaszerű masszát kapjunk. A fűszeres masszába beleforgatjuk a csirkeszárnyakat (ügyeljünk arra, hogy mindenütt ellepje). A hűtőben letakarva 4-5 óra hosszat érleljük. Az olajat, ha rendelkezésünkre áll, fritőzben, kb. 170 fokra hevítjük. Ha nincs, akkor egy nagyobb lábosba kb. 3 cm magasságig olajat öntünk, és addig forrósítjuk, amíg a belecseppentett páclé nem merül el benne, hanem a tetején sisteregve sülni kezd. Amikor az olaj elég forró, egyszerre 6-8 db csirkeszárnyat teszünk bele, hogy egyenletesen süljenek, és kb.8-10 perc alatt szép aranysárgára sütjük. Konyhai papírtörlőre szedjük, hogy a felesleges olajat felitassuk róla. Folyamatosan kisütjük az egészet. Különböző salátákkal tálalhatjuk.
Mézes csirkeszárnyak
Hozzávalók: 1 kg csirkeszárny, 1 közepes nagyságú friss gyömbér, fél citrom leve, 1 narancs, 1 gerezd fokhagyma, fél dl Worcestershire mártás, 1 dl méz, 1 evőkanál dijoni csípős mustár, 3 evőkanál olaj, 1 csokor petrezselyem
Előkészítés: A csirkeszárnyakat megmossuk, megtisztítjuk, végeiket levágjuk és eldobjuk. A gyömbért éles késsel meghámozzuk, levágjuk a fás részeit, tormareszelőn lereszeljük, citrommal megcsepegtetjük, és félretesszük. Megmossuk a narancsot, a héját óvatosan lereszeljük, ügyelve arra, hogy a fehér keserű réteg ne kerüljön bele. A fokhagymát áttörjük.
Elkészítés: A gyömbért összekeverjük a narancshéjjal, a fokhagymával, Worcestershire mártással, a mézzel, a mustárral és az olajjal. A csirkeszárnyakat tálba helyezzük, leöntjük a mézes mártással, és lefedve a hűtőben legalább 6 óra hosszat, de inkább egy éjszakán át állni hagyjuk. A sütőt 200 fokra (gázsütő 3. fokozat) előmelegítjük. Nagy tepsit kibélelünk alufóliával, rárakosgatjuk a húst, és ráöntjük a páclevet. A sütőben kb. 35-40 perc alatt barnára sütjük. A petrezselymet leöblítjük, apróra vágjuk. Melegen a szárnyakra szórjuk, és tálaljuk.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.