Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Mákos guba  recept
Mákos guba
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Praktikus

Ha jót akarsz magadnak, ezeket az ételeket ne válaszd a svédasztalról

Heteken belül elkezdődik a nyári szezon, élettel telnek meg a hazai és külföldi szálláshelyek. Mindenki azt szeretné, hogy tökéletes legyen a nyaralás és semmi se rondítson bele az élménybe, legfőképp ne egy gyomorrontás. Ha olyan helyen szállunk meg, ahol van büfé vagy svédasztal, akkor érdemes néhány tippet észben tartani!

A koronavírus-járvány idején, amikor minden étterem és szálláshely zárva tartott, egy felmérés szerint a svédasztal hiányzott a legjobban a magyaroknak. Nem csoda, hogy népszerű, hiszen a svédasztal általában roskadásig tele mindenféle finomsággal és azt szedhetünk a tányérunkra, amit a szemünk megkíván. Érdemes azonban óvatosan válogatni a büféasztalokról, mert könnyen elcsaphatjuk a hasunkat, extrém esetben pedig a strand helyett a mosdóban töltjük a napot.

Mutatunk néhány olyan ételt, amelyet jobb elkerülni a svédasztalról.

Csak akkor együnk a sárgadinnyéből, ha friss, sértetlen és hidegen tartják /Fotó: Shutterstock
Csak akkor együnk a sárgadinnyéből, ha friss, sértetlen és hidegen tartják /Fotó: Shutterstock

Sárgadinnye

Legyen szó reggeliről vagy ebédről, az étkezés könnyed zárása lehet néhány falat friss gyümölcs. Egyes esetekben azonban előfordulhat, hogy a svédasztalon kínált gyümölcs nem a legfrissebb, és könnyen bajba kerülhetünk, ha fogyasztunk belőle. A sárga- és görögdinnye frissítő, lédús nyári csemege, ám amiatt, mert nem egy savas gyümölcs, könnyen megtapadnak a felületén a kórokozók, ez pedig növeli az ételmérgezés kockázatát. Érdemes alaposan megvizsgálni, friss, sértetlen és hideg-e a dinnyeszelet és csak ebben az esetben együnk belőle.

Tojássaláta

A tojás kényes élelmiszer, hiszen a nem megfelelő tárolásnak vagy elkészítésnek köszönhetően könnyen ételmérgezést okozhat. A tojássalátához használt főtt tojás akár több vásárlásból is származhat, így becsúszhat közéjük kevésbé friss darab is. Különösen fontos, hogy megfelelően alacsony hőmérsékleten tartsák a tojásos ételeket, főleg a nyári melegben, ezért mindenképp győződjünk meg arról, hogy valóban frissen készült-e a saláta. Ha van lehetőség, kérdezzük meg a személyzettől, mikor készült és mennyi ideje áll a svédasztalon.

Ha tehetjük, inkább ne vegyünk az öntetekből, szószokból /Fotó: Shutterstock
Ha tehetjük, inkább ne vegyünk az öntetekből, szószokból /Fotó: Shutterstock

öntetek

Hiába található ott kiskanál, ha tehetjük, inkább kerüljük a kihelyezett, fedetlen tárolóban álló önteteket és szószokat. Egyfelől nincs rá biztosíték, hogy a vendégek nem nyúlnak és kóstolnak bele az ujjaikkal, másrészt akkor is belekerülhetnek kórokozók és szennyeződések, ha valaki kanállal meri a szószt a tányérjára. Nem beszélve arról, hogy fennáll a keresztszennyeződés veszélye is, amely az ételérzékenyek vagy allergiások számára extra rizikó.

Sushi

A sushi frissen elkészítve a legfinomabb, de nem csak a tökéletes ízélmény miatt érdemes a frissességre odafigyelni. Gyomorrontás is lehet az eredménye a svédasztalos sushinak, ugyanis a nem megfelelően hőkezelt vagy elkészített halak különféle baktériumokat (többek között szalmonellát) és parazitákat hordozhatnak. Minél régebb óta áll a büfében a sushi, annál kockázatosabb, nem beszélve arról, hogy a vendégek közül bárki megfoghatja a falatnyi darabokat, és mivel nem tudni, kinek milyen piszkos a keze, szinte bármi átkerülhet arról az ételre.

Próbáljunk keveset enni a pékárukból /Fotó: Shutterstock
Próbáljunk keveset enni a pékárukból /Fotó: Shutterstock

Pékáruk

Elsőre furcsa lehet itt látni a sorban a pékárukat, ugyanis a reggelik elengedhetetlen része egy finom, friss szelet kenyér, egy pirítós vagy egy mákkal szórt császárzsemle. A pékárukat nem kell teljesen hanyagolni, ha a svédasztalról válogatunk, de érdemes nem ezekkel megpakolni a tányért. Egyes szakértők szerint a szállodák és büfék trükköznek, és a friss, illatos (olcsó) péksütiket helyezik az előtérbe. Sokszor ugyanis azt vesszük el, amit először meglátunk, a pékáruktól pedig gyorsan eltelítődünk – olvasható a Daily Meal cikkében.

Saláták

Egy friss kutatás szerint a saláták akár a nyers csirkehúsnál is veszélyesebbek lehetnek, főleg akkor, ha kész, előre csomagolt keverékekről van szó. A nem megfelelő termőtalaj vagy öntözővíz, esetleg a rossz trágyázás eredményeként a növény megfertőződhet, és ilyenkor a sima, csapvizes tisztítás nem elégséges, egy salátát pedig ritkán hőkezelünk fogyasztás előtt. A kórokozók emellett a feldolgozóüzem bármelyik részlegén rákerülhetnek a salátalevelekre, ugyanis már egy szennyezett zöldség képes lehet teljes gépsorokat megfertőzni. Nem beszélve arról, hogy a svédasztalon régóta kint álló, amúgy egészséges salátaleveleken is könnyen megtapadhatnak a baktériumok.

Ha tudunk, álljunk ellen a kísértésnek és ne édességgel próbáljunk jóllakni /Fotó: Shutterstock
Ha tudunk, álljunk ellen a kísértésnek és ne édességgel próbáljunk jóllakni /Fotó: Shutterstock

Sütemények

Az esetleges kórokozók mellett nagyobb gond, ha az édességekből is bőven csemegézünk. Nem egészséges, ha magas cukor- és szénhidráttartalmú édességekből áll a reggelink, de az sem jó, ha a bőséges étkezés zárásaként még bekapunk egy-két falat desszertet. Bármennyire is nehéz, próbáljuk megállni és ne együnk édességet a svédasztalról, ne a desszerttel próbáljunk jóllakni és ne csapjuk el a hasunkat a falánkságunk miatt. A nyaralások idején válasszunk egészséges és könnyen emészthető fogásokat.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.