A bográcsozás remek hagyomány, a bográcsban készült ételek íze pedig fenséges. Ha a szabadban, vagy a saját kertedben tervezel főzőcskézni, jó ha tudod, milyen az ideális bográcstűz, mire kell odafigyelni, hogy tökéletes legyen a bográcsban készült étel! Mutatjuk a bográcsozás, és a tűzrakás legfontosabb szabályait!
Az első lépés, hogy kiválaszd a legjobb helyet a bográcsállvány felállításához. Ha a szabadban tervezel főzni, akkor fontos tudnod, hogy nem lehet akárhol, csakis a kijelölt helyeken lehet tüzet gyújtani. A saját kertben történő bográcsozás során pedig arra figyelj, hogy szélcsendes helyet válassz, a tűzrakóhelyet pedig kerítsd el téglákkal, kövekkel, hogy a láng még véletlenül se terjedhessen tovább.
Ugyancsak óvintézkedés, hogy a tűz két-háromméteres körzetében semmilyen éghető anyagot ne tárolj. Emellett mindig legyen a közelben tűzoltásra alkalmas eszköz, víz vagy homok és semmi esetre, egy másodpercre se hagyd felügyelet nélkül a tüzet, a tűz fölött készülő ételt!
A lángnak nem szabad a bogrács aljához érnie, illetve szélesebb se legyen, mint az üst, ugyanis mindkét esetben könnyen odaég az étel. A legjobb, és legnehezebben beállítható az egyenletesen izzó, közepes méretű láng, azonban erre van szükség ahhoz, hogy a bográcsban készült étel rendben elkészüljön és finom legyen.
1. lépés
Bográcsozás során a tűzrakáshoz használj száraz füvet, avart, vékony ágakat, és ezekből készítsd el a tűzmagot, majd erre kerülhetnek piramisszerűen a nagyobb száraz botok. Készítsd a közelbe az összes fadarabot, de tartsd a láng két-háromméteres körzetén kívül.
2. lépés
Gyújtsd be a tűzmagot, és ahogy növekszik a tűz, úgy pakolhatsz rá vastagabb ágakat, száraz hasábokat. Figyelj arra, hogy a fadarabok sose lógjanak ki a tűzrakóhelyről és a fát mindig határozott mozdulattal dobd a tűzre – olvasható a Drive Magazin cikkében. A portál felhívja a figyelmet arra is, hogy kerüljük a nedves fadarabokat, mert azok füstölni és pattogni fognak.
3. lépés
Apránként tápláld a tüzet. A láng sose érje el a bogrács alját, de ne is aludjon ki, mert ugyan a parázs is ad le hőt, de parázs fölött csak nagyon lassan készülne el az étel. Egyesével tedd a fát a tűzre, így biztos nem lesz túl nagy a láng.
Amennyiben a hatóságok tűzgyújtási tilalmat rendelnek el a nagy szárazság miatt, akkor nemcsak a szabadban tilos, hanem a kertekben sem mindenhol szabad tüzet gyújtani.
Borítókép: Shutterstock
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.