Mákos guba  recept
Mákos guba
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Minestrone recept
Minestrone
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Praktikus

Így rakj tüzet a bogrács alá: ezekre figyelj oda, hogy ne égjen oda az étel

Így rakj tüzet bográcsozás során /Fotó: Shutterstock
A bográcsozásnak utánozhatatlan hangulata van, a bográcsban készült ételek pedig egyszerűen felidézik a hamisítatlan, házias ízeket. Ha úgy tervezed, hogy bográcsozol, nem árt ha tudod, hogyan kell felállítani az üstöt és hogyan is kell megrakni a tüzet.

A bográcsozás remek hagyomány, a bográcsban készült ételek íze pedig fenséges. Ha a szabadban, vagy a saját kertedben tervezel főzőcskézni, jó ha tudod, milyen az ideális bográcstűz, mire kell odafigyelni, hogy tökéletes legyen a bográcsban készült étel! Mutatjuk a bográcsozás, és a tűzrakás legfontosabb szabályait!

Így rakj tüzet bográcsozás során /Fotó: Shutterstock
Így rakj tüzet bográcsozás során /Fotó: Shutterstock

Szélcsendes helyet válassz!

Az első lépés, hogy kiválaszd a legjobb helyet a bográcsállvány felállításához. Ha a szabadban tervezel főzni, akkor fontos tudnod, hogy nem lehet akárhol, csakis a kijelölt helyeken lehet tüzet gyújtani. A saját kertben történő bográcsozás során pedig arra figyelj, hogy szélcsendes helyet válassz, a tűzrakóhelyet pedig kerítsd el téglákkal, kövekkel, hogy a láng még véletlenül se terjedhessen tovább.

Ugyancsak óvintézkedés, hogy a tűz két-háromméteres körzetében semmilyen éghető anyagot ne tárolj. Emellett mindig legyen a közelben tűzoltásra alkalmas eszköz, víz vagy homok és semmi esetre, egy másodpercre se hagyd felügyelet nélkül a tüzet, a tűz fölött készülő ételt!

Bográcsozás során több mindenre is érdemes odafigyelni tűzrakáskor /Fotó: Shutterstock
Bográcsozás során több mindenre is érdemes odafigyelni tűzrakáskor /Fotó: Shutterstock

Hogyan rakjunk tüzet a bogrács alá?

A lángnak nem szabad a bogrács aljához érnie, illetve szélesebb se legyen, mint az üst, ugyanis mindkét esetben könnyen odaég az étel. A legjobb, és legnehezebben beállítható az egyenletesen izzó, közepes méretű láng, azonban erre van szükség ahhoz, hogy a bográcsban készült étel rendben elkészüljön és finom legyen.

1. lépés

Bográcsozás során a tűzrakáshoz használj száraz füvet, avart, vékony ágakat, és ezekből készítsd el a tűzmagot, majd erre kerülhetnek piramisszerűen a nagyobb száraz botok. Készítsd a közelbe az összes fadarabot, de tartsd a láng két-háromméteres körzetén kívül.

2. lépés

Gyújtsd be a tűzmagot, és ahogy növekszik a tűz, úgy pakolhatsz rá vastagabb ágakat, száraz hasábokat. Figyelj arra, hogy a fadarabok sose lógjanak ki a tűzrakóhelyről és a fát mindig határozott mozdulattal dobd a tűzre – olvasható a Drive Magazin cikkében. A portál felhívja a figyelmet arra is, hogy kerüljük a nedves fadarabokat, mert azok füstölni és pattogni fognak.

3. lépés

Apránként tápláld a tüzet. A láng sose érje el a bogrács alját, de ne is aludjon ki, mert ugyan a parázs is ad le hőt, de parázs fölött csak nagyon lassan készülne el az étel. Egyesével tedd a fát a tűzre, így biztos nem lesz túl nagy a láng.

Tűzgyújtási tilalom idején otthon is tilos a bográcsozás

Amennyiben a hatóságok tűzgyújtási tilalmat rendelnek el a nagy szárazság miatt, akkor nemcsak a szabadban tilos, hanem a kertekben sem mindenhol szabad tüzet gyújtani.

A legjobb bográcsos ételek

PINCEPÖRKÖLT CSÜLÖKBŐL ÉS LAPOCKÁBÓL >>>

Pincepörkölt bográcsban /Fotó: Mindmegette
Pincepörkölt bográcsban /Fotó: Mindmegette

PAPRIKÁS KRUMPLI BOGRÁCSBAN >>>

Bográcsos paprikás krumpli /Fotó: Mindmegette
Bográcsos paprikás krumpli /Fotó: Mindmegette

GULYÁSLEVES BOGRÁCSBAN >>>

Gulyásleves bográcsban /Fotó: Mindmegette
Gulyásleves bográcsban /Fotó: Mindmegette

Borítókép: Shutterstock

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.