Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Mákos guba  recept
Mákos guba
Minestrone recept
Minestrone
A muskátli nem hiába szolgált rá a „nagy túlélő” címre, ugyanis minimális gondoskodás is elég ahhoz, hogy szépek legyenek a virágai. Szívóssága ellenére azonban van néhány gyenge pontja, amelyeket nem árt ismerni.

Fontos tudni, hogy dél-afrikai növényként a muskátli jól alkalmazkodik a meleg, száraz időjáráshoz, a nedves gyökereket viszont nem tudja sokáig tolerálni.

A muskátli kifejezetten kedveli a napfényt / Fotó: Shutterstock
A muskátli kifejezetten kedveli a napfényt / Fotó: Shutterstock

Nem egy úszóbajnok

A gyökér menti nedvesség attól alakul ki, ha túl sok víz kerül a cserépbe, amit a növény már nem tud hasznosítani. A felesleget okozhatja egy kiadósabb eső vagy a túlöntözés is, amelyek hatására a gyökerek elrohadnak.
A fuldokló muskátlit arról ismerheted fel, ha felemeled a cserepet, akkor víz csöpög belőle. A sárga és kókadt levelek szintén árulkodó jelek lehetnek, csak úgy, mint az elrohadt virágszárak és gyökerek. Mindezek mellett érdemes a levelek alját is megvizsgálni, hogy találsz-e rajtuk hólyagokat.

Így kerülheted el a túlöntözést

A felesleges víz ellen jó megoldás lehet a cserép alján egy réteg agyagkavics vagy duzzasztott agyag. Az sem mindegy, hogy milyen minőségű földet használsz: a jó minőségű virágföld stabil szerkezetű, így támasztékot ad a muskátlinak és elegendő levegőt enged a gyökerekhez.
Az agyag és a föld még nem minden, arra is érdemes figyelni, hogy a cserépalátét ne gyűjtse össze a felesleges vizet. Mielőtt megöntöznéd a növényt, érdemes az ujjaddal ellenőrizni, hogy szüksége van-e vízre. Ha a földet melegnek és száraznak érezed, de az még nem válik el a cserép peremétől, akkor nyugodtan megöntözheted.

Nem szabad túlöntözni a virágot / Fotó: Shutterstock
Nem szabad túlöntözni a virágot / Fotó: Shutterstock

Imádja a napfényt

Minél több napfény éri a muskátlit, annál káprázatosabb virágokat hoz, hiszen ez a növény imád napfürdőzni. Amennyiben a muskátli nehézkesen növekszik vagy nem hoz új virágot, több fényre van szüksége. A fény hatására levelei halványzöldek lesznek és alig kell majd az öntözni.

Igazi ínyenc

Ahhoz, hogy a muskátli erőteljesen növekedjen és bőségesen virágozzon, sok tápanyagot igényel, amelyek hiányában az anyagcseréje leáll és nem tud rendesen fejlődni. Ha a növény levelei halványsárgák vagy vöröses színűek, sőt, akár le is hullanak, az biztos jele a tápanyaghiánynak. Az is erre a problémára utal, ha hiába éri kellő napfény, a szokásosnál kevesebb virágot hoz vagy megáll a növekedésben.
Emellett azt is fontos tudni, hogy a tápanyaghiányban szenvedő növények általában fogékonyabbak a kártevőkre, és ez még a robusztusabb muskátlikra is igaz.

Tippek, hogy növényed jól táplált legyen

A friss és minőségi muskátliföld az első néhány hétben előtrágyázott, így nagyszerű otthona a muskátlinak. Négy héttel az ültetés után már érdemes használni folyékony muskátlitrágyát, a tápoldat csomagolásán pedig mindent megtalálsz arról, hogy milyen gyakran és milyen mennyiségben adagold a készítményt.

Forrás: Pelagronium for Europe

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.